Упознајте робота Чарлса

Чарлс је језиви робот који чита мисли, подражава и разуме људске изразе лица и може да доведе до развоја нове генерације „осећајних андроида“. Опремљен је софтвером који може да прочита изразе људског лица тако што камером снима покрете обрва, вилица и мишића. После тога, понавља покрете мишића уз помоћ мотора који се налазе у лицу. „Осећајни“ роботи пришли су један корак ближе стварности захваљујући машини која може да чита мисли и способна је да имитира људска осећања. Робот Чарлс је опремљен камерама и софтвером који могу да сниме и анализирају изразе људског лица. Те информације се преносе на вештачке мишиће робота који могу да подражавају покрете лица повезаних са различитим осећањима. Мишиће покрећу серво-мотори који су уграђени у Чарлсово лице. Цео процес траје око две до три секунде.

Стручњаци на Универзитету у Кембриџу надају се да ће такав напредак омогућити роботима да одговоре на суптилне знаке које људи показују током разговора. Напредак може да помогне у креирању робота који ће размишљати као људи и имати људска осећања. Стручњаци тврде да се тако нешто може десити већ за десет година.

Чарлс је креација професора Питера Робинсона са Одсека за рачунарство Универзитета у Кембриџу који је робота направио у сарадњи са компанијом Хансон Роботицс.

Професор Робинсон каже да их је занимало да ли могу рачунару да дају способност да разуме друштвене сигнале, изразе лица, тон гласа, положај тела и гестикулацију. Осим тога, хтели су да виде може ли рачунарски систем, односно, машина да изрази исте особености и да ли ће људи радије ступити у контакт са роботима чији су изрази лица врло слични људским. Због тога су и направили Чарлса.

Истраживање емоционално интелигентног рачунарског интерфејса омогућило је настајање робота. Наравно, професор каже да им предстоји још рада да би усавршили Чарлсове изразе лица. Иако је сличност са људским лицем невероватна и простетика прилично добра, мотори, ипак, нису савршени као људски мишићи. Мали проблеми постоје и код контролних програма које треба дорадити као и посматрање покрета мишића због чега Чарлс изгледа помало неприродно.
Подсетимо се само да он није први робот који има људско лице.

Давид Хансон који се бави роботима и одговоран је за стварање Чарлса, предвидео је да ће се у будућности појавити роботи који ће, опремљени вештачком интелигенцијом, постати „супер-интелигентне и генијалне машине“ и моћи ће да помогну људима да реше најозбиљније и најтеже проблеме. Подсетићемо вас да је господин Хансон најпознатији као креатор Софије, робота који говори и хода и помало личи на Одри Хепберн. Хансон сматра да је Софија његово ремек-дело.
Доктор Марк Сагар, директор компаније Соул Мацхинес каже да ће међу нама ускоро живети роботи који могу да мисле и осећају као људи. Тврди да ће роботи који реагују на подстицаје за десет година бити сасвим уобичајени како у компанијама, тако и у кућама широм света. У његовој компанији користе рачунарску графику да би развили задивљујућу представу виртуелних људи који могу да подражавају покрете лица као што су трептање и осмехивање.
Међутим, иза те привлачне спољашњости налази се развијени софтвер, нека врста нервног система који може да учи и подражава људска осећања.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079