Интегрисана кола са вештачком интелигенцијом – прави разлог за куповину новог мобилног телефона

Процесори са вештачком интелигенцијом почеће да се користе у врхунским мобилним телефонима, аутомобилима, рачунарима и осталим уређајима савремених технологија. Сигурно смо сви видели како се технологија вештачке интелигенције користи у апликацијама, уређајима и сервисима и способна је да препозна лица ваших пријатеља на фотографијама и омогући паметним асистентима да се оглашавају људским гласом. Наравно, због свега што смо навели, компаније које се баве производњом процесора ускоро ће нам представити гомилу нових интегрисаних кола која ће убрзати извршење задатака који се постављају вештачкој интелигенцији и то не само у мобилним телефонима и рачунарима већ и у аутомобилима и надзорним камерама. То све представља најсвежији напредак на пољу вештачке интелигенције која се генерално односи на технологију машинског учења или неуронских мрежа које су креиране по узору на људски мозак. Кад неуронску мрежу обучите помоћу података из реалног окружења, она може да, на пример, уочи нежељену поруку електронске поште, изговорене речи преведе у писани текст или препозна мачку.

Вештачка интелигенција је свуда. Марк Закерберг је на десеточасовном саслушању поменуо вештачку интелигенцију неколико пута кад је говорио о решавању проблема као што су лажни налози на друштвеној мрежи или лажне вести. Компаније Apple, Samsung и LG све чешће је спомињу кад говоре о производњи телефона. За сада само врхунски телефони ових компанија имају ВИ акцелератор, али временом ће се појавити и у телефонима ниже класе.

Наравно, технологија интегрисаних кола снабдевених вештачком интелигенцијом прошириће се много даље од мобилних телефона. Помоћи ће паметним дигиталним помоћницима компанија Apple и Google, омогућиће вашем аутомобилу да препозна пешака и околину, а вашем рачунару да буде много вештији у одређеним процесима, рецимо уређивању фотографија и видео записа.

Шта ће нам омогућити интегрисана кола снабдевена вештачком интелигенцијом

У случају надзорних камера које данас оптерећују кућну мрежу и кабловску интернет-везу сталним приказивањем видео-садржаја, вештачка интелигенција ће ограничити приказивање тог садржаја само на случајеве кад се на надзираној површини нешто дешава.

Рачунари могу покренути вештачку интелигенцију на својим релативно снажним главним процесорима, али вештачка интелигенција им је свакако потребна због програма који се појављују и користе је. Рецимо, пошто софтвери компаније Adobe системс као што су Photoshop и Premiere Pro већ максимално оптерећују процесоре, компанија је одлучила да представи нову технологију вештачке интелигенције Sensei.

Аутомобили ће моћи боље да „размишљају“ кад буду опремљени вештачком интелигенцијом, а аутономна вожња биће много безбеднија јер ће се много брже управљати огромним током података са радара, камера и многих сензора који се налазе у возилу. 

Паметни дигитални асистенти као Echo или Google Home представљају врхунац вештачке интелигенције, али и даље се ослањају на мрежне везе за већи део свог умног процеса. Уграђена интегрисана кола снабдевена вештачком интелигенцијом омогућиће им да брже извршавају ваше наредбе.

Што се дронова тиче, помоћи ће им да лакше избегавају препреке или прате предмете који се крећу. Могли би да вас прате док се на скијама спуштате низ падину и тако подигну видео-снимак на виши ниво.

Вештачка интелигенција би требало да унесе новину у индустрију интегрисаних кола коју стално прогања Муров закон или идеја да процесори сваких неколико година постају бржи и мањи. Нови преносиви рачунар можда није много бржи од модела од пре пет година, али ако је опремљен вештачки интелигентним интегрисаним колом, сасвим је оправдано купити га.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079