Пентагон ствара вештачку интелигенцију за откривање нуклеарних пројектила

Пентагон наводно ради на стварању нове вештачке интелигенције која ће моћи да пронађе нуклеарне пројектиле пре њиховог лансирања. Процес је део програма који се спроводи да би се утврдило како се вештачка интелигенција може искористити за очување безбедности Сједињених Држава против евентуалног нуклеарног напада. Ако програм буде успешан, могао би да доведе до значајних промена у програмима одбране од нуклеарних напада. Постоје два основна начина за одбрану од нуклеарних напада. У првом случају спроводи се превентивни напад против оне стране која се спрема да лансира пројектил пре него што ракета полети. У другом случају, чека се лансирање пројектила после чега следи покушај њеног обарања у ваздуху. Покушај уништавања лансираних интерконтиненталних балистичких ракета показао се изузетно тешким. Ниједна држава, укључујући и Америку, тренутно не поседује одбрамбени систем који би поуздано зауставио надолазеће бојеве главе на таквим ракетама.

Много је једноставније зауставити пројектил при лансирању него уништити већ лансирани у ваздуху – под условом да пронађете локацију лансирне рампе. Деценијама су државе као што су Русија и Кина користиле мобилне лансирне рампе које се могу брзо саставити, припремити за лансирање и после обављеног лансирања поново померити. Због брзине функционисања таквих система тешко их је пратити чак и помоћу сателитских снимака. Систем вештачке интелигенције који би могао да анализира податке када пристигну – и може бити много ефикаснији од човека у уочавању померања лансирне рампе или њеног коришћења – може дати велику предност Сједињеним Државама у предвиђању потенцијалних непријатељских напада. Овај програм је потпуно одвојен од Пројекта „Мавен“ иако је концептуално сличан у домену циљева.

Наравно, постоји извесна забринутост обазривост при укључивању вештачке интелигенције у ланац одлучивања. Споменимо само потпуковника Станислава Петрова, који се 1983. године оглушио о наредбу и одбио да потврди да су Сједињене Државе лансирале интерконтиненталну балистичку ракету према Русији. Не страхује се од тога да ће вештачка интелигенција бити савесна и одлучити да уништи свет нуклеарним ракетама јер страх од „Скајнета“ и даље припада области научне фантастике, али свакако постоји опасност од тога да рачунари могу сувише брзо доносити одлуке због чега људи не би могли благовремено да реагују и размотре их.

Генерал Ваздушних снага и главнокомандујући Нуклеарних снага Сједињених Држава Џон Хајтен изјавио је да ће Пентагон, оног тренутка кад системи вођени вештачком интелигенцијом буду у потпуности функционални, морати да размислити о стварању заштите и омогући људима, а не машинама да надгледају одлучивање у вези са нуклеарним наоружањем, или како у Пентагону то зову „покретне степенице“.
„Вештачка интелигенција вас може довести до степеница ако не створите неку врсту заштите, јер једном кад станете на њих, све почиње да се креће“, рекао је Хајтен.

Стручњаци у непрофитној организацији „RAND“ која се бави истраживањем политике компанија и процесом одлучивања истакла је могућност да непријатељски настројене државе могу покушати да камуфлирају системе наоружања и осталу опрему и нагласила да постоје разне могућности да се превари Гуглов процес препознавања слика. Недавни пројекат спроведен на Технолошком институту Масачусетс успео је да збуни неуронску мрежу која је корњачу препознала као пушку. Укратко, инвестиције које се уложе у развој на том пољу, неизбежно ће бити праћене реакцијама и контра-реакцијама непријатеља – али сама чињеница да непријатељ улаже новац на том пољу приморава и нас да то исто урадимо.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079