Универзитет Станфорд дошао до новог запањујућег открића – етике

Декан универзитета са кога су потекли многи технолошки титани изјављује да је пре десет година све њих требало подучити етици. Детињасти назив и исто толико незрели слоган некад су били сасвим довољни. Слоган компаније „Гугл“ био је „Не буди зао“. Компанија „Јаху“ имала је само узвичник, као да вас је приморавао да будете радосно изненађени оним што има да вам понуди сваки дан. Друштвена мрежа „Фејсбук“ је имала слоган „стварамо отворенији и повезанији свет.“ Многе компаније из Силицијумске долине истицале су „да стварају свет бољи за живот“. Нажалост, изгледа да се мало пажње обраћало на то да ли се обећања испуњавају, а слогани поштују.

И сада када технолошки гиганти доживљавају славне тренутке као вође ка новом свету, декан Универзитета Станфорд Марк Тесје-Лавињ признаје да његов универзитет – који је изнедрио многобројне младе и славне технолошке титане, као што су оснивачи компанија „Гугл“, „Инстаграм“ и „Линкедин“ – није успео много да постигне на пољу етике.

У интервјуу за новине „Фајненшал тајмс“, открио је да универзитет намерава да истражи методе подучавања „етике, социологије и технологије“.
Док последњих неколико година, посматрамо политички и друштвени масакр проузрокован наглим и неконтролисаним технолошким развојем, питамо се како се тога нико раније није сетио. Не можемо рећи да до сада нисмо чули извесне забринуте гласове, додуше, не посебно јасне и гласне, као што су били они 2010. године кад је компанија „Гугл“ недозвољено упадала у приватне бежичне мреже.

Исте године, нико није био посебно гласан у протестима кад је директор друштвене мреже „Фејсбук“ Марк Закерберг са осмехом изјавио да људи уопште нису заинтересовани за очување приватности. Одговор технолошких компанија увек је био нека верзија истог изговора, а то је: „О, извините. Обећавамо, нећемо више никад.“

Кад год бисмо чули исту изјаву, помислили смо да се иза ње увек крије оно што технолошки гиганти, заправо, мисле, а то је: „Уф, баш је досадно. Гледајте, паметнији смо од вас. Дакле, пустите нас да мењамо свет јер само ми то можемо јер смо ми изузетни инжењери.“

Наравно, променили су свет. Међутим, мењали су га толико брзо и уништили многобројне основне вредности да стубови друштва – на пример, законодавство – једноставно нису могли да ухвате корак са тим променама.

И сада, као хиперактивна деца која су одушевљена јер су поломила играчку, спустили су поглед и бар су почели да схватају да оно што су направили почиње помало све да нас плаши.

Можда ће се на Станфорду појавити нове генерације студената којима је срце на правом месту, или бар тамо где га можемо пронаћи. Радује и то што је Станфорд потпуно отворен у покушају да преузме водећу улогу у обуздавању неконтролисаног предузетништва у области информатичког инжењерства.

Марк Тесје-Лавињ је интервју завршио дирљивом изјавом: „Да смо пре седам до десет година били предузимљивији, можда би све било другачије.“
Можда. Ипак, ако смо за кратко време успели да покваримо свет, колико би нам било потребно да га поправимо? Вештачка интелигенција би требало да нам помогне. И, наравно, помоћи ће нам.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079