Робот користи вештачку интелигенцију да би пронашао Гилета

Претпостављам да су свима добро познате сликовнице Мартина Хендфорда „Где је Гиле?“ (Where’s Waldo). Колико смо се пута заглавили на некој страници у потрази за Гилетом и били спремни да пријавимо несталу особу? Сад постоји робот који се зове Ту је Гиле (There’s Waldo) и који га проналази без муке. Штавише, робот има и силиконску шаку коју спусти на Гилета кад га пронађе. Робот је направљен у креативној радионици „Редпепер“ и проналази Гилета снајперском прецизношћу. Метална роботичка рука је uArm Swift Pro и контролише је рачунар Raspberry Pi и има опрему Vision Camera која јој омогућава препознавање лица. Камера слика страницу и користи OpenCV да открије могуће Гилетове ликове на фотографији. Лица се даље шаљу на анализу коју ће обавити сервис AutoML Висион компаније „Гугл“, који је обучен на фотографијама Гилета. Ако робот одреди поклапање са вероватноћом од 95% или више, показаће на све Гилетове ликове које може да пронађе на страници.

AutoML у облаку компаније „Гугл“ доступан је корисницима од јануара ове године да би обучавали своје алатке вештачке интелигенције без претходног познавања програмирања или кодирања. Алатка превуци и пусти омогућава свакоме да креира алатку за препознавање слика, која се може користити у различитим случајевима као што је категоризација фотографија јапанске супе са нудлама према ресторану у коме се послужује.

Мат Рид, креативни инжењер у агенцији „Редпепер“ који води овај пројекат, објаснио је процедуру: „Све Гилетове слике за обучавање робота преузео сам са Гуглове претраге слика; успео сам да прикупим шездесет и две слике Гилетове главе и четрдесет и пет слика главе и тела. Помислио сам да нећу имати довољно података за стварање поузданог модела, али испоставило се да је било сасвим довољно чак и за препознавање Гилетових слика које нису биле у првобитном скупу за обучавање.“ Рида је инспирисала алатка Рекогнитион компаније „Амазон“ која може да препозна славне личности и хтео је да испроба сличан процес на цртаним ликовима. Није имао никаквог претходног искуства са AutoML и требало му је око недељу дана да програмира робота у програму Пајтон

Мени све то личи на преписивање домаћег задаатка из математике тако што прочитам одговоре на крају књиге. Или још горе, рецимо, као кад ми неко позајми свој примерак књиге „Где је Гиле“ и кад га отворим, утврдим да је старији брат мог друга заокружио Гилета црвеним фломастером на свакој страни. Потрага за Гилетом доноси задовољство у трагању, а не у проналажењу. Најзанимљивији је процес претраживања страница док вам се вид потпуно не замути. Наравно, нико неће користити робота да поквари задовољство при тражењу Гилета, већ приказује шта све може да уради АутоМЛ. Рид је навео још неколико могућих примена. „Можда би било занимљиво видети, шта мисли вештачка интелигенција о томе ком сте цртаном лику најсличнији. Можда би могао да утврди фалсификате познатих стрипова.“

Агенција „Редпепер“ каже да робот, иако тек прототип, проналази Гилета за 4,45 секунди што је много боље од просечног петогодишњака. Ако је ово такмичење, сигурно је да не можемо победити машине.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079