Компаније „Епл“ и „Амазон“ тврде да се ниједно кинеско интегрисано коло не налази у њиховом хардверу

Технолошки гиганти са сигурношћу тврде да се не спроводи никаква масовна надзорна кампања. Компаније „Епл“ и „Амазон“ поричу да опрема у њиховим центрима података садржи кинеска интегрисана кола уграђена у производном процесу преко којих се врши свеопшти надзор. Шпијунска интегрисана кола су се користила за прикупљање интелектуалне својине и пословних тајни из „Епла“ и Веб сервиса „Амазона“, који представља подружницу компаније која пружа услуге рачунарства у облаку, што је објавио часопис компаније „Блумберг“ у четвртак. Интегрисана кола су пронађена у серверима које је саставила кинеска компанија „Супер микро“, вероватно под тајном истрагом америчке владе још од 2015. године.

Компанија „Епл“, Веб сервис компаније „Амазон“ „Супер микро“ и кинеско Министарство иностраних послова поричу ставове у извештају, у коме се наводе анонимни извори из владе и поменутих компанија. Деманти сваког учесника у овом инциденту наведени су у извештају компаније „Блумберг“. Забринутост потенцијалних клијената због кинеског надзора и шпијунаже спречила је Кину да постане глобални технолошки гигант. Аустралијска влада је, на пример, у августу, успешно спречила кинеску телекомуникациону компанију да изгради 5G мрежу у земљи. Почетком ове године, председник Трамп је предложио стварање националне 5G мреже у Америци да би се избегли утицаји са стране.

У среду је кинески телекомуникациони гигант и произвођач ЗТЕ телефона нарушио условну казну коју су му наметнуле Сједињене Државе. У својој изјави „Блумбергу“ компанија „Епл“ је рекла да је описани поменути инцидент вероватно помешан са ранијим случајем у коме се појавио инфицирани драјвер на серверу произведеном у кинеској компанији у једној од њених лабораторија. „Епл“ тврди да је у питању била случајност, а не намерни напад на компанију. Постоји још једна изјава компаније „Епл“ у којој се каже да је оптужбе схватила врло озбиљно и да не постоје докази да су подаци корисника били угрожени.

„Компанија „Епл“ је одувек веровала и била врло јасна и отворена по питању контроле и заштите података својих корисника. Да се десило оно што се наводи у извештају „Блумберга“, већ бисмо то објавили и блиско сарађивали са надлежнима“, каже се у извештају компаније. У међувремену, компанија „Амазон“ је рекла да „Блумберг“ није пронашао ниједан доказ којим би поткрепио своју тврдњу да постоји злонамерни чип или да је извршена било каква модификација хардвера.

Портпарол компаније је изјавио да се никада није појавио ниједан проблем у вези са измењеним хардвером или злонамерним интегрисаним колом у матичној плочи коју је произвела компанија „Супер микро“ у системима „Елементала“ или „Амазона“. Највећи продавац је у изјави у четвртак ујутру у потпуности порекао „Блумбергов“ извештај и истакао да у њему постоје многе недоследности и грешке које се не могу ни избројати. С друге стране, компанија „Супер микро“ је рекла да није упозната са било каквом истрагом по том питању, нити да ју је контактирала било која влада у вези са тим проблемом.

Портпарол кинеског Министарства иностраних послова рекао је да је његова земља борац за сајбер-безбедност и да би уместо ужасних оптужби и невероватне сумњичавости, требало водити много конструктивније разговоре и заједно стварати миран, сигуран, отворен, кооперативан и уређен сајбер-простор. Међутим, „Блумбергов“ извештај наводи да је шест садашњих и бивших службеника националне безбедности– чланова Обамине и Трампове администрације – понудило детаље о открићу интегрисаних кола и о владиној истрази.

Четири висока службеника владе и три „Еплова“ инсајдера потврдили су да је компанија жртва злонамерних интегрисаних кола, док су један службеник и двојица из „Амазоновог“ Веб сервиса наводно понудили причу о томе како су та интегрисана кола утицала на пословање компаније, као и да је компанија сарађивала са владом у истрази. Извештај наводи да је седамнаест људи потврдило да је хардвер компаније „Супер микро“ угрожен, али извори су остали непознати јер су информације врло осетљиве и поверљиве.

„Блумбергов“ извештај каже да је компанија „Амазон“ продала своје центре података у Кини пекиншком „Синету“ за 300 милиона долара јер су били компромитовани интегрисаним колима. Компанија то пориче и каже да је продаја извршена према договору о трансферу средстава који се заснива на новим кинеским прописима. Ниједна од поменутих страна у извештају није била спремна да понуди додатне коментаре.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079