Пентагон заостаје у заштити наоружања од сајбер-напада

Донедавно, Пентагон се мало бавио сајбер-безбедношћу свог система наоружања вредног неколико милијарди долара упркос дугогодишњих упозорења, изјавила је надзорна агенција америчког Конгреса. „Током дугог низа година, све до 2014, Министарство одбране је своје напоре за осигурање сајбер-безбедности усмерило на заштиту мрежа и традиционалних ИТ система, као што је рачуноводствени систем, уместо да се бави безбедношћу наоружања, написано је у извештају владине Канцеларије за утврђивање одговорности објављеном у уторак под насловом „Министарство одбране је тек почело да се бори са високим степеном рањивости система“(енгл. “DOD Just Beginning to Grapple with Scale of Vulnerabilities”).

Пентагон планира да потроши око 1,66 билиона (1012) долара да би развио постојећи портфолио система наоружања“, стоји у писму Канцеларије у коме се налази сажетак извештаја. „Најважније је да наоружање функционише кад је потребно, али сајбер-напади су потенцијална опасност која ће га спречити у савршеном извршавању задатака.

Летећи рачунар

У извештају се не издваја ниједан посебан систем наоружања, али истиче се да исти софтвер може да претвори авион F-35 компаније „Локид Мартин“ у летећи рачунар који је способан да прикупља и дистрибуира огромне количине података, али и да покупи рањивости које могу потпуно да оштете систем.
Постоји општа незаинтересованост за сајбер-безбедност још у процесу закључивања послова, а у оперативним тестирањима система спроведеним између 2012. и прошле године пронађене су по мисију критичне сајбер-рањивости у скоро свим системима наоружања који се налазе у фази развоја, наводи се у извештају Канцеларије поднетом Комитету за наоружање америчког Сената.

Уз помоћ релативно једноставних алатки и техника, стручњаци који су спроводили тестирања успели су да преузму контролу над тим системима и углавном неопажено раде у њима, а у неким случајевима, оператери система нису могли ефикасно да се одбране од сајбер-напада.

Изгледа да Министарство одбране поседује целу генерацију система који су дизајнирани и направљени без одговарајућег разматрања сајбер-безбедности.
Иако су званичници из Пентагона обећали да ће покренути иницијативе уз свесрдну помоћ Конгреса, постоје препреке у решавању слабости и рањивости система укључујући и борбу за запошљавање и задржавање стручњака за сајбер-безбедност.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079