Недавно истраживање показало да рачунарство у облаку има светлу будућност

Рачунарство у облаку обећава да ће програмерима излечити све главобоље. Имамо лоше вести за љубитеље сервера. Једна од њих је да се напредак и ширење „безсерверског“ рачунарства не може зауставити. Говоримо, у ствари, о случају када управљање сервером и планирање капацитета обавља добављач услуга у облаку. У недавној анкети, половина руководилаца у ИТ фирмама рекла је да већ користи „безсерверску“ архитектуру, док 28% намерава да то уради у следећих 18 месеци. То је суштина недавне анкете и електронске књиге која описује врхунске процедуре у „безсерверској“ архитектури. У анкети је учествовало 608 компанија. Оне које су се пребациле на рачунарство у облаку истакле су да су највеће користи које су у том случају добиле су прилагодљивост заједно са већом брзином напредовања. Међу тренутним корисницима, прихватање рачунарства у облаку се врло брзо шири у њиховим компанијама – 32% је рекло да више од четвртине програма који се користе у њиховим организацијама користи „безсервеску“ архитектуру.

Организатори анкете су, међутим, утврдили да на тржишту и даље постоје забуне у вези са тим шта је, а шта није рачунарство у облаку. „Безсерверско“ рачунарство и даље захтева сервере. Кад се говори о таквој архитектури, мисли се да корисник, односно, програмер, не мора да се стара, нити да буде свестан постојања било какве машине јер је инфраструктура удаљена и апстрактна.

Руководиоци у ИТ сектору који користе рачунарство у облаку, истакли су низ предности које се осећају у животном циклусу развоја софтвера, укључујући могућност прилагођавања (48%), брзину развоја (41%) и трошкове ресурса (40%). То су и главне предности и повољни услови за развој рачунарства у облаку и остварују се кад добављач услуга преузме све потребне процесе повезивања и инфраструктурних поступака и тако омогући програмерима да се баве апликацијама. У суштини, снага архитектуре се налази у скраћивању временског периода од развоја кода до његовог смештања у производњу. Као да кажете, ево мог кода, покрени га, а у овом случају, ево мојих података, сачувајте их без било какве инфраструктурне препреке.

Кад се спомене рачунарство у облаку, први добављач кога се људи сете је Амазон Web Сервис, који је преузео водећу улогу кад је у питању поверење и стручност. Према мишљењу ИТ компанија најбоља решења нуде AWS Lambda (71%), Amazon CloudWatch (61%) и Azure Functions (43%).  Ипак, као што је случај са сваком напредном технологијом која трансформише процесе и инфраструктуру, и овде су се појавили извесни проблеми. Потешкоће са којима се компаније сусрећу у рачунарству у облаку обухватају преносивост (29%), контролу (27%) и извршавање програма (24%). Као и у било којој ситуацији кад кључну улогу доделите неком спољном добављачу који има много других клијената, долази до извесног губитка контроле или одзива.

Добављачи услуга рачунарства у облаку типично ће оборити брзину извршавања окружења која се не користе често. То значи да ће вам ограничити укупну количину доступних ресурса, што доводи до успорења и потенцијално смањује брзину извршавања. Надзор, исправљање грешака и безбедност такође могу бити врло непоуздани код добављача услуга рачунарства у облаку због тога што се све обавља у јавном облаку коме не можете приступити, нити га можете контролисати.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079