Компанија „Мајкрософт“ објавила увођење натписа и титлова уживо за глуве

Компанија је у понедељак објавила да ће у своја два највећа производа. PowerPoint и Skype увести натписе и титлове. Објава је с намером дошла тачно на Међународни дан особа са инвалидитетом, а ново својство ће олакшати комуникацију између људи са оштећеним слухом или између оних који говоре различитим језицима. Ново комуникационо својство сам упознао при недавној посети компанијином огромном кампусу у Редмонду у држави Вашингтон. Невероватно добро је функционисало, нудећи савршене натписе у реалном времену и успело је да ухвати сваку реч која је изговорена у просторији. Мали проблем се појавио кад је требало преводити са шпанског на енглески, што је било сасвим очекивано.

Наравно, „Мајкрософт“ није једина компанија која развија и нуди својства приступачности за своје потрошаче. Рецимо, окружење iOS компаније „Епл“ омогућава појединачним корисницима да изврше подешавања за преслушавање и титлове и може наглас да прочита садржај онима који су слабовиди. Постоји и својство вођене контроле које омогућава родитељима или старатељима да олакшају појединцима који болују од аутизма, поремећаја пажње или имају проблема са чулима неометано обављање одређене процедуре на уређају.

Стално усредсређени на приступачност

Џени Леј-Флари предводи Компанијин тим који се бави приступачношћу програма и заузима положај директора Одсека за приступачност апликација, а поврх свега разуме колико су таква својства важна корисницима. Пошто је скоро целог живота сасвим глува, каже да очекује да ће имати користи и да ће јој бити лакше са увођењем натписа и титлова у поменуте компанијине производе.

Према подацима Светске здравствене организације, скоро 1 милијарда људи на свету има неку врсту инвалидитета и, нажалост, коришћење рачунара или паметног телефона за њих није баш лак задатак. Увођењем натписа у реалном времену, компанија ће моћи да понуди PowerPoint и Skype и оним људима који имају проблеме са слухом. Дакле, ако не чујете баш најбоље, и даље ћете моћи да пратите презентације својих колега, или ћаскате са својом породицом или пријатељима на другом крају света. Наравно, знаковни језик је увек постојећа опција, али хиљаде наглувих га не знају. Ако при ром особа има и још неки физички проблем, знаковни језик никако не може бити опција.

Својство појављивања натписа у реалном времену ће, осим људима који слабије чују, помоћи и онима који тих проблема немају, али раде са људима који говоре различитим језиком, а све то захваљујући преводу у реалном времену. Током моје посете компанији, превођење у реалном времену приказивало се помоћу енглеских титлова док је компанијин представник говорио на шпанском и обрнуто.

Ипак, на свету има много људи који користе савремене технолошке уређаје и имају инвалидитете који немају везе са поремећајем слуха. Пошто је компанији то добро познато тим Леј-Фларијеве ради на својствима која ће омогућити великом броју људи да те уређаје неометано користе.

Према њеним речима, компанија „Мајкрософт“ увек се бави својствима приступачности када ствара нови производ. Тренутно се баве подешавањем високог контраста и увеличавања за слабовиде. Треба споменути и недавни Xbox Accessibility Controller, као и рад на технологијама приступачности и мобилности за људе оболеле од ALS-а.

Компанија каже да ће даљим развојем натписа и титлова у PowerPoint-у, он моћи да подржи 12 језика и 60 језика за натписе. Што се тиче Скyпе-а, коначно ће моћи да подржи преводе за 20 језика. Ажурирања за ново својство у PowerPoint-у појавиће се почетком 2019. године, док је превод за Skype доступан већ 3. децембра ове године.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079