Поднето седам жалби у Европи против компаније „Гугл“

Жалбе су поднете против компаније у вези са праћењем локације корисника у Холандији, Пољској, Чешкој, Грчкој, Норвешкој, Словенији и Шведској чиме је прекршила Општу уредбу о заштити података о личности (GDPR). Агенције за заштиту потрошача из седам земаља Европске уније данас су поднеле жалбе против „Гугла“ због кршења Уредбе јер компанија користи прикривене процедуре да би пратила локације корисника. Седам агенција за заштиту потрошача тврде да компанија нема одговарајуће законске основе да обрађује податке о локацијама и да се корисници нису добровољно сложили да такве податке дају већ их је компанија на то натерала прикривеним процедурама којима у том случају прибегава. Према томе, компанија крши ставове Уредбе која је ступила на снагу у Европској унији у мају ове године.

Подаци о локацији корисника могу много да открију о људима, укључујући и њихово верско опредељење (када посећују одређене верске објекте), политичку припадност (када одлазе на демонстрације), здравствено стање (редовне посете лекарима и домовима здравља) као и сексуалну оријентацију (посећивање одређених барова и кафића).

Свих седам жалби поднето је на основу података који су прикупљени у извештају на 44 стране и који је данас објавио Норвешки савет потрошача који представља државну агенцију за заштиту потрошача.

У извештају се детаљно износе процедуре које компанија користи да би омогућила праћење локација Гугл налога преко две поставке које су познате као историја локација (Location History) и активност на вебу и у апликацијама (Web & App Activity).

 • Историја локација је поставка Гугл налога која непрестано пријављује локацију корисника. Подаци о локацији који се прикупљају кроз ту поставку преузимају се преко GPS-а, скенирања бежичне везе и Bluetooth-а, што значи да компанија може да прати прецизну локацију корисника чак и унутар зграде као и ван ње. Ту поставку треба да активира корисник, међутим, у извештају се наводи да Гугл има неколико трикова који корисника натерају да то и уради.
 • Активност на вебу и у апликацијама је још једна поставка Гугл налога која прикупља другачије податке од корисника преко бројних сервиса компаније. Одређени сервиси и апликације , као што су Гугл претрага и претраге које се обављају преко Гугл мапа, пријављене су са подацима о локацији, односно, о томе где се корисник налазио кад је обављао претраживање. Другим речима, корисник који је искључио поставку историје претраге, али је ову другу оставио укључену, биће жртва прикупљања података о локацији. Ова поставка се подразумевано активира у свим Гугл налозима. Извештај тврди да компанија користи низ прикривених процедура и трикова којима натера кориснике да активирају два својства праћења локација, која су при том стално укључена. Наводе се следећи поступци који се користе у том случају:
  • Скривена подразумевана подешавања: Кад постављате Гугл налог, права подешавања налога су сакривена иза неколико додатних кликова. Корисник прво треба да кликне на „Више опција“ да види остала подешавања, као и да ли су укључена или искључена. Активност на вебу и у апликацијама је подразумевано укључена, дакле, корисник који није изабрао „Више опција“ неће бити упознат са чињеницом да се његови подаци прикупљају.
  • Погрешне и неуравнотежене информације: Кад год се подешавања две поменуте поставке представе кориснику, јасно видљиве информације ограничене су на неколико предности сваке поставке. Видљиве информације обично умањују обим праћења који компанија обавља и истовремено даје чудна обавештења о томе како се то праћење користи.
  • Обмањујући низ кликова: Иако историја локација треба да буде активно омогућена, процес постављања налога и низ кликова тако су замишљени и креирани да је корисник приморан да омогући поставку.
  • Непрестано подстицање: Корисницима се непрестано предлаже да укључе историју локација у многим различитим контекстима. На уређајима са андроид окружењем, корисници који не желе да омогуће историју локација морају да одбију активирање поставке бар четири пута кад користе сервисе који су унапред инсталирани на андроид телефонима. Ти сервиси су: асистент, мапе, Гугл апликације и фотографије.
 • Обједињавање сервиса и непостојање појединачног избора: У целом Гугловом екосистему сервиса, појединачни сервиси или функционалности су интегрисани и међусобно зависни или су једноставно обједињени. Омогућавање историје локација је неопходно да би се омогућили остали сервиси које би корисник желео да користи, као што је асистент или фотографије.
 • Дозволе и увек укључене поставке: Ако је историја локација омогућена, увек је укључена у позадини на уређајима са андроид окружењем, без обзира на то да ли корисник активно користи сервисе који захтевају сервисе за локацију.

Извештај норвешке агенције састављен је пошто су у спроведена два тестирања на новим паметним телефонима са андроид окружењем. Прво је спроведено у јулу на телефону самсунг галакси S7 са андроид верзијом 8.0.0, а друго у октобру на истом уређају и на Гугловом пикселу са андроид верзијом 9. Оба теста су открила сличне проблеме, што је довело до подношења жалбе. После подношења жалбе, агенције за заштиту података у свакој споменутој држави истражиће поступке праћења локација које спроводи компанија, а све са освртом на Уредбу.

Ако се утврди да је компанија у прекршају, казна може достићи 20 милиона евра или 4% годишњег глобалног прихода.
Подношењу жалби против „Гугла“ у Европи претходиле су две независне истраге које су спровели „Кварц“ и „Асошијатед прес“. Обе истраге су довеле до проналажења истих проблема у вези са прикупљањем података о локацијама корисника чак и кад су сервиси за локације видљиво искључени у корисничком интерфејсу.

Компанија је летос покушала да се спаси тако што је променила интерфејс контролне табле Гугл налога, али закаснила је јер је већ на себе навукла гнев корисника и агенција за заштиту потрошача у Европи.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079