Увођење 5G мреже је ризична револуција

Недавни дипломатски сукоб око кинеске телекомуникационе компаније „Хуаwеи“, лидера у развоју опреме за пету генерацију мобилних мрежа, показао нам је да технологија која обећава унапређење функционисања интернета ствари и аутономних возила доноси и одређене ризике. Шта је 5G, шта ће моћи да уради и какви су ризици?

Шта је 5G?

Ознака 5G односи се на пету генерацију технологије мобилних мрежа која би требало да почне да функционише у Азији и Сједињеним Државама већ 2020. године. Свака генерација мобилних мрежа нудила је одређена унапређења у преносу података и капацитету, а са технологијом 5G, мреже су замишљене да функционишу тако што ће се са телефоније пребацити на друге објекте.

Шта ће моћи да уради?

Све разметљивији интернет ствари до сада се саплитао због ограничења мобилних мрежа, како у погледу брзине преноса података у телефонима, тако и због чињенице да магистрала или кичма мрежа није била довољно проширена у многим случајевима да би могла да се избори са огромном количином података. Са новом 5G технологијом, брзине би требало да се повећају толико да омогуће аутономним возилима излазак на отворени пут, а докторима даљинско управљање операцијама.

Одвојиће проширену и виртуелну стварност.

Способност технологије да повеже више сензора, омогућиће да многи сервиси постану „интелигентни“. Помоћи ће у управљању током саобраћаја и упозораваће јавну службу градске чистоће кад треба испразнити контејнере. Привреда нестрпљиво ишчекује 5G технологију која ће из корена променити производњу и омогућити јој да надгледа све врсте процеса.

Зашто 5G технологија представља безбедносни ризик?

Прво, много више података и много различитих врста података путоваће 5G мрежама. Велики број података који се преносе помоћу сензора могу бити осетљиви, рецимо информације и производним процесима за које би пословни конкурентни били изузетно заинтересовани. Треба споменути и податке из наших домова који би могли бити прикупљени да би се о нама сазнало много што-шта. Ковчег са благом односно, подацима од непроцењиве вредности за хакере постаће огроман и примамљив.

Друго, све веће ослањања на мобилне мреже значи да би сваки проблем који би се појавио имао много озбиљније последице како по безбедност тако и по привредну активност. Рецимо, ако би дошло до пада мреже у току даљински вођене операције, пацијент би могао да умре, а с друге стране, аутономно возило би могло да „страда“ у судару. Нешто дужи прекид би могао да доведе до великих проблема у производњи. Све наведено спада у ризике по националну безбедност.

И док су се дипломате сукобиле око хапшења главне финансијске директорке компаније „Хуаwеи“ због оптужби да је фирма прекршила санкције које је Америка наметнула Ирану, Сједињене Државе непрестано стрепе због кинеске телекомуникационе опреме која представља Тројанског коња војске и обавештајаца из Пекинга. Компанија „Хуаwеи“ је главни произвођач опреме која се користи за успостављане 5G мреже, а америчка служба одбране стрепи да би тако могла да се онемогући комуникација америчке војске или да би због кинеске опреме Америка била у неповољнијем положају у случају потенцијалног сукоба.

Сједињене Државе су забраниле употребу опреме кинеске компаније у домаћим мрежама, ако и Аустралија и Нови Зеланд, док остале државе разматрају да предузму исте кораке.

Спас или разочарење?

Обећања су увек претерана, а стварни резултати разочаравајући. Први купци паметних телефона, који су подржавали 4Г мрежу, често су били изневерени. Наиме, њихови телефони су могли да подрже велике брзине, али кичма мреже врло често није била довољно развијена да се избори са снажнијим протоком података.

Оператери су сада побољшали магистрале мреже, али да би 5G технологија испунила обећања, број неопходних базних станица треба да буде огроман. У противном, корисници ће бити приморани да се врате споријим мрежама. У међувремену, оператери морају да уложе милијарде да би прихватили 5G технологију, што представља проблем јер је конкуренција у многим земљама ограничила цене које компаније могу да наплаћују корисницима.

И док већина аналитичара верује да ће оператери коначно успешно финансирати изградњу нових мрежа, ипак неће, у почетку, бити довољно густе да би могле да подрже неке од очекиваних апликација. На пример, изградња густе мреже базних станица дуж аутопутева да би се управљало аутономним возилима биће изузетно скупа инвестиција, а могуће је да ће оператери тражити пословне партнере међу корисницима нових услуга.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079