Хакери украли дипломатску преписку у Европској унији

Хакери већ годинама прислушкују дипломатску комуникацију међу званичницима у Европској унији, саопштила је америчка фирма за сајбер-безбедност у среду. Операција је престала када су стручњаци у компанији открили стотине докумената који су се распрострли свуда по интернету. Документи су откривени пре неколико месеци када је америчка фирма за сајбер-безбедност са седиштем у Калифорнији открила злонамерну поруку електронске поште. Оснивач фирме Блејк Дарх је пратио форензичке трагове у поруци све до необезбеђеног сервера на коме се налазило око 1.100 дипломатских писама званичника из Европске уније. Драх каже да је верује да је десетине хиљада сличних докумената до сада украдено.

„Процењујемо да је преписка коју смо пронашли само мали део целокупне операције“, рекао је. „Из онога што смо пронашли, можемо да закључимо да Европска унија има озбиљан проблем са којим треба да се избори.“

Дарх каже да хакери раде за Кинеску народноослободилачку армију, а да је то тог закључка дошао пошто је осам година пратио активности те групе. Одбио је да изнесе још детаља јер је рекао да ће све техничке појединости бити обелодањене у извештају који ће објавити крајем дана. Европски званичници су извештај схватили „изузетно озбиљно“, али тренутно “нису у могућности да коментаришу немили догађај“, рекао је потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис у Бриселу.

Додао је да су сви системи комуникације рањиви и да се надлежни непрестано боре са таквим изазовом. Домбровскис је утврдио да нападнутим системом управља секретаријат Европског савета, који представља земље чланице у Бриселу. У поруци електронске поште, Савет је утврдио да постоји „потенцијално откривање осетљивих информација“ и рекао да се случај истражује, али није дао додатна објашњења или коментаре.

Кинеско посланство није одговорило на позиве Европске уније. „Њујорк тајмс“ је први изнео податке о откривању поверљивих информација и објавио делове дипломатске преписке које је добио од компаније за сајбер-безбедност. Неки делови преписке откривају напоре и борбу европских званичника који покушавају да прате необичне поступке америчког председника Трампа.

Чини се да један од докумената открива да виши европски званичник препоручује изасланицима из држава чланица Европске уније да се позабаве Трампом директно сарађујући са Конгресом. У другој откривеној поруци, европске дипломате описале су недавни састанак Трампа и руског председника Владимира Путина у Хелсинкију као „успешан (бар за Путина).“