Блокада америчке владе успорила појављивање нових технолошких производа на тржишту

Влада Сједињених Држава је у блокади већ више од три недеље због чега технолошка индустрија почиње да осећа неповољне утицаје на пословање. Заљубљеници у најновије технолошке справе приметиће да ће тржиште бити значајно сиромашније у току следећих неколико месеци. Таква ситуација је настала јер су Федерална комисија за комуникације (FCC), Агенција за храну и лекове као и остале америчке агенције које издају сертификате за безбедност електронских уређаја који се појављују у малопродаји затворене због блокаде владе која траје већ више од три недеље. Ако влада ускоро не почне са радом, блокада би могла неповољно да утиче и на увођење следеће генерације бежичних мрежа која се ствара око технологије 5G која би требало да им омогући већу брзину и краће време одзива.

Инвестициона група Асоцијација телекомуникационих компанија, која представља произвођаче телекомуникационе опреме, рекла је да блокада успорава увођење нових повезаних уређаја којима је потребан сертификат који издаје Федерална комисија за комуникације и да би застој рада владе коначно могао да онемогући увођење технологије 5G. Блокада долази у одлучујућем тренутку кад се Америка бори да остане у предности у трци за увођење 5G технологије. Ако компаније не буду могле да добију одобрење од агенције, доћи ће до несагледивих последица по нове повезане уређаје који треба да омогуће употребу 5G технологије и стварање потпуног екосистема следеће генерације технологија које ће подржавати 5G.

Делимична блокада почела је 22. децембра пошто Представнички дом и Сенат нису успели да да дођу до договора у вези са предлогом председника Трампа да се издвоји 5 милијарди долара за изградњу зида на граници. Изгледа да до споразума неће скоро доћи јер ни демократе у Конгресу, а ни Доналд Трамп не желе да попусте. Пат позиција има озбиљне економске последице по 800.000 савезних службеника који у петак први пут нису примили плату од кад је влада у блокади. Неповољне прилике се шире и на друге друштвене области, укључујући и технолошку индустрију јер су неки произвођачи уређаја приморани да одложе увођење нових производа на тржиште.

Ко је погођен блокадом владе?

Федерална комисија за комуникације званично је прекинула са радом 3. јануара, али наставила је са процесом пријављивања за фреквенције за 5G мрежу. Ипак, агенција је послала 80% радника на принудни одмор и затворила неколико база података које користе организације за издавање сертификата и раде са развојним сектором у производњи и са лабораторијама. Комисија за комуникације захтева да сваки нови уређај који емитује енергију радио-таласа има сертификат који потврђује да та енергија не штети људима и не омета друге производе или услуге који користе фреквенцију радио-таласа. Дозволу за тестирање нових уређаја добиле су компаније и телекомуникациона тела за додељивање сертификата. Међутим, за одобрење многих производа, кончану реч треба да да Федерална комисија.

Кад је утврђивала детаље за престанак рада, агенција је напоменула да треће стране неће моћи да преузму апликације за ауторизацију опреме или да издају сертификате јер неће имати приступ потребним базама података. Дакле, било који производ са уграђеним предајником неће добити сертификат све док се блокада владе не оконча. Ако Федерална комисија за комуникације није издала сертификат за производ, произвођач или снабдевач опреме не може га продати, нити рекламирати у Сједињеним Државама.
О каквим производима је реч? На удару су нови телефони, таблети, рутери за бежичну везу и многобројни уређаји који чине интернет ствари, као што је лопта повезана на мрежу која надгледа ваше љубимце, повезани сензори за водоводну мрежу у вашој кући који спречавају цурење и воде рачуна о потрошњи или соковник који је повезан на интернет.
Међутим, на попису се не налазе само уређаји које одобрава комисија. Блокада владе утиче и на неке електричне уређаје који се користе у медицини и лечењу и потребно им је одобрење Агенције за храну и лекове.

Није још познато колико је уређаја обухваћено блокадом јер је тешко сазнати које су компаније и уређаји били у процесу обраде за добијање одобрења кад је влада блокирана. Можемо да претпоставимо да је број огроман јер је 2017. године било 8,4 милијарде повезаних уређаја, а до 2020. очекује се да ће их бити 20,4 милијарде.

Политика Агенције за храну и лекове помало се разлике од поступака Федералне комисије за комуникације. Агенција је рекла да ће наставити да обрађује пријаве за издавање сертификата које су предате пре блокаде владе, али да неће примати нове. Поставља се питање како ће се решити нагомилани захтеви кад влада поново почне са радом. Наравно, потребно је направити и својеврсни распоред издавања сертификата према приоритету медицинске опреме.

Мање компаније осећају већи притисак

Стручњаци истичу да ће блокада владе много погубније утицати на мале иновативне компаније него на технолошке гиганте пошто оне имају један или два кључна иновативна производа. Велике компаније као што су „Епл“, „Самсунг“ и „Сони“ можда неће бити најсрећније што ће морати да замрзну своје планове и одложе представљање производа на тржишту за неколико недеља или чак месеци, али то им сигурно неће уништити пословање. Паника још није завладала пошто је блокада владе наступила у време празника, што је ублажило озбиљност ситуације. Ипак, забринутост је све већа.