Најки патике се саме шнирају за 350 долара

Иако нам је технологија омогућила да нам патике савршено пристају, сумњам да ћемо се одрећи пертли које коштају само два долара. Уместо добре вила која би нам уз мало чаролије набавила ципелице по мери, компанија „Најки“ је произвела најновије патике које се зову Adapt BB и имају самовезујуће пертле. Нове паметне патике по цени од 350 долара требало би да се појаве у продаји 17. фебруара и подсете нас на филм „Повратак у будућност“ у коме Марти Мекфлај обува патике Аир Магс које саме везују пертле и узвикује: „Моћне патике. Одлично!“ Иако је компанија већ једном понудила тржишту посебну серију патика Нике Маг за добротворну организацију глумца Мајкл Џ. Фокса по цени од 720 долара, ово је први пут да је „Најки“ одредила цену која се може сматрати приступачном бар онима који не плаћају хиљаде долара да би себи обезбедили прилику да купе пар патика. Истовремено, компанија би могла да нам промени навике шнирања патика.

Дакле, шта се десило са пертлама?

Шнирањем патика управљате помоћу апликације на мобилном телефону јер је данас то уобичајени начин контроле било ког уређаја. Ако не желите да користите мобилни телефон, ту су два дугмета са стране. Дугме које је ближе пети, треба да олабави пертле, док их оно друго затеже. Да бисте могли да их изујете, две секунде држите дугме које отпушта пертле. Затеже их мали мотор који је повезан са њима.  Интерфејс апликације је прилично једноставан. На екрану се појављују слова „L“ и „R“, за леву и десну патику. Апликација вас обавештава колико су вам се испразниле батерије у патикама – да, баш тако. Поред тога, можете да мењате и боју дугмади на патикама.

Померајући слова горе, односно, доле на екрану, подешавате затегнутост пертли. Подешавања можете да сачувате за различите ситуације, рецимо за трчање или седење за столом. Компанија каже да ће редовно објављивати ажурирања која ће апликацију снабдети већим бројем могућности.

Провера затегнутости пертли

Кад купите патике, потребно их је повезати са апликацијом на мобилном телефону. Подесиће се тако да да вам најбоље одговарају. Кад су пертле у потпуности затегнуте, имате утисак да носите обућу која вам је помало тесна. Таква поставка се препоручује само у изузетним случајевима, рецимо, кад намеравате да се бавите неком исцрпљујућом физичком активношћу и кад морате бити сигурни да вам се патика неће изути. Кад су пертле потпуно опуштене, патике су и даље прилично узане – довољно да их можете изути притискајући пету, али не толико опуштене да бисте замахом ноге могли да их изујете. Сваки пут кад подешавате затегнутост пертли чује се зујање мотора што вам даје утисак сте обули две машине.

Патике су сасвим погодне за трчање, играње баскета и прављење премета. Леп је осећај кад можете да попустите пертле док седите и одмарате ноге или да их притегнете кад треба да оптрчите неколико кругова. Препоручује се куповина патика које су бар један број веће од уобичајене величине. Све је то лепо док вас не обавесте да морате да пуните батерије у патикама. У компанији кажу да то и није неки проблем пошто могу да трају од десет до четрнаест дана ако их пуните четири сата. Патике се пуне тако што их поставите на подлогу која се назива Qи и која се добија при куповини патика. Иако се у њима налази рачунар, прилично су лагане. Рачунар је постављен у ђону и величине је футроле за ајпод.

Да ли смо протерали пертле?

При тестирању патика неколико људи је скакало при покушајима да закуцају у кош, док су други правили премете у ваздуху и не, рачунари у патикама се нису поломили. Сви су рекли да су имали много бољу контролу при скоку кад су пертле биле потпуно затегнуте. Пошто су врло лаке, скокови су били неометани, а рачунари су, наравно, били потпуно сигурни и заштићени.

Ипак, коначни утисак кад скинете паметне патике је да никада не могу заменити оне са правим пертлама којима као прво, није потребна апликација да би се притегнуле, затим, не треба им мали рачунар, мотор и батерија да би биле употребљиве и, коначно, не коштају неколико стотина долара. Потпредседник за иновације компаније „Најки“ Мајкл Донахју је критиковао пертле у свом блогу рекавши да су одслужиле своје и истакао како се увек нервирао кад би се одвезале јер је морао стално поново да их везује.

Ипак, многи би се пре одлучили да шнирају патике четири или пет пута дневно него да се једног јутра нађу у неприлици јер не могу да обују патике пошто их нису пунили бар две недеље. Требало би споменути и питање безбедности и приватности. Хакер би могао да нас примора да останемо обувени све док не платимо откуп.  Надамо се да ће с напретком технологије, време трајања батерије бити продужено, а све остало унапређено. Технологија је свакако привлачна, али у овом случају сумњамо да ће наићи на масовно интересовање и победити пертле све док се не реши питање трајања батерије и висине цене.

Међутим, кад цена постане приступачнија, патике ће се пре наћи код оних који најки патике носе као модни детаљ него код озбиљних кошаркаша америчке професионалне кошаркашке лиге. Из компаније поручују да се самошнирајући механизам може појавити и на другим моделима најки патика.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079