Како ће изгледати Гуглово претраживање кад на снагу ступи закон о ауторским правима

У септембру прошле године, Европски парламент је гласао за увођење Закона о заштити ауторских права који би требало да унапреди положај ауторских права у данашњем времену кад је интернет део нашег свакодневног живота. Међутим, противници тврде да ће закон потпуно уништити интернет. И док се расправља о коначном тексту директиве, компанија „Гугл“ је објавила упозорење у коме се врло сликовито приказује штета коју ће спровођење закона проузроковати. Наиме, компанија је приказала снимак исечка екрана на коме се налази потпуно празна странице претраге. Да будемо прецизнији, у питању је празна страница претраживања вести. Најконтроверзнији део Директиве о заштити ауторских права је Члан 11, у коме се издавачима даје право да траже надокнаду од било кога ко жели да објави бар делић њихових чланака. Компанија „Гугл“ би у том случају могла да бира између плаћања дозволе за објављивање вести или да једноставно уопште не приказује делове текстова.

Компанија је објавила „пробни“ исечак екрана на коме је приказана страница претраге у случају да не плати издавачима за дозволу да објави део вести. Ако корисник из Европске уније у оквир за претраживање унесе појам „најновије вести“, видеће само везе до сајтова издавача заједно са неким бескорисним ознакама о времену објављивања вести.

Неће више бити ни наслова, ни слика. 

Потпредседник одељења за вести у компанији Ричард Гинграс је у децембру прошле године у свом блогу објаснио став „Гугла“ према Члану 11 и рекао да ће од њега највише користи имати већи издавачи, а компанија ће бити приморана да бира између „победника и губитника“ кад буде плаћала дозволу за објављивање кратког садржаја. Сервиси на мрежи који не доносе приход, као што је Гугл новости, мораће да бира с којим издавачима ће сарађивати. Тренутно више од 80.000 новинских издавача појављује се на сервису Гугл новости, али Члан 11 ће тај број значајно смањити, додао је Гинграс. С друге стране, прича се да компанија објављује исечке екрана у својеврсној тактици застрашивања, али слажу се да то није тек бесмислена интерпретација закона. Компанија покушава да покаже шта ће бити приморани да ураде због Члана 11, и да таква могућност заиста постоји.

Шта се дешава са самом Директивом о заштити ауторских права? Када ће бити коначно завршена и када ће почети њено спровођење? Као што обично бива у законодавству Европске уније, датум се не може тачно одредити. Пошто је Европски парламент гласао у септембру прошле године, закон је ушао у процес који је познат под називом „трилогија“, што значи да га иза затворених врата разматрају Европска комисија, савет и парламент. У том трипартитном процесу разматрања, члановима Европског парламента пружа се прилика да мало поправе текст закона и потенцијално уклоне неке проблематичне делове. Да би се то постигло, потребно је да се више од 36% популације у Европској унији удружи. Кључне државе које би могле да утичу на спровођење закона су Пољска и Немачка.

Нажалост, расправе у вези са законом нису јавне и због тога се не могу предвидети могуће измене. Следећа велика прекретница биће гласање у петак 18. јануара у Европском савету. Ако закон добије већину гласова, следи коначна расправа између Европског парламента и савета 21. јануара, да би коначно гласање било планирано у марту. После тога, народи у Европској унији мораће да уклопе Директиву о ауторским правима у своје националне законе 2021. године, а исечак екрана на коме је приказана празна страница претраживања помоћу гугл претраживача могла би да постане стварност.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079