Гугл претраживач приказује тајанствене уметничке слике

Интернет је сам по себи веома чудно место. У ствари, називајући га „местом“, показујемо да нам недостаје права реч која би могла исправно да га именује и покаже нам шта је. У том простору (можда је то бољи назив), дешавају се прилично чудне ствари. Рецимо, покушајте да у оквир за претраживање слика унесете две потпуно бесмислене речи од четири слова. Гугл претраживач ће вам показати необичну колекцију слика које припадају истом стилу.

Нешто слично овом:

1Ту зачуђујући појаву открио је корисник друштвене мреже „Реддит“ који се потписује као Yанекке и објавио их на њеним страницама. Ако сумњате, пробајте. Отворите Гугл претраживач, изаберите слике и унесите две бесмислене речи од четири слова, као „fjdu apld”, „ysjr plfe” или “qxpd shdi”. У већини случајева, видећете уметничке слике које су врло сличне онима које су приказане горе.
Понекад ће две бесмислене речи које сте унели приказати нешто друго, али то се обично дешава јер реч постоји. Ипак, мислим да се можемо сложити да је цела појава врло… необична.

ЗАШТО СЕ ТО ДЕШАВА?

Срећом, интернетом се крећу и неки веома храбри и паметни људи. Они су на веб-сајту пронашли два низа извршних инструкција који генеришу слике које видимо на Гугл претраживачу. Та два низа су:
http://c0d3.attorney/_0.php?m=8
http://c0d3.attorney/_1.php?m=8
Ако број који се појављује после „m=“ на крају адресе замените, низ ће вам показати другачију слику. Покушајте. С обзиром на то како функционише, постоји мишљење да је у питању нека врста хаш-функције чији су резултати интерпретирани као параметри за скуп геометријских облика, међутим, нешто касније су признали да такво објашњење не мора да буде тачно.

КОЈИ ЈЕ ПРАВИ УЗРОК ПОЈАВЉИВАЊА СЛИКА ПРИ ПРЕТРАЖИВАЊУ?

Постоји још један став. Наиме, странице на којима се приказују слике садрже насумични текстуални низ. Гугл потом индексира те странице, што значи да се оне појављују кад у оквир за претрагу уносите несувисле појмове. Међутим, такво размишљање је требало проверити на самом извору. Дакле, требало је питати Гугл. Портпарол компаније је рекао да те слике не представљају тајно изненађење, нити да компанија има било какву сарадњу са сајтом c0d3.attorney. Додао је да програми за пописивање веба индексирају јавне интернет-странице и кад год корисник претражује слике на Гугл претраживачу, он приказује резултате који садрже слике поред речи у упиту. У основи, претходно размишљање је прилично тачно јер то значи да странице на сајту c0d3.attorney садрже велики број низова насумичних слова које одговарају појмовима претраге. Прилично досадно и уобичајено, зар не?

У реду… Дакле, шта преставља та страница на интернету?

Било је много расправа и коментара. Ако одете на главну страницу сајта, видећете и поруку у којој се спомиње Malbolge.

Малболге је, за оне који нису упознати, програмски језик. Настао је 1998. године, а његов творац је Бен Олмстед. То значи да страница сајта истиче чињеницу, али не спомиње да је језик добио назив по осмом кругу Дантеовог „Пакла“.

Међутим, језик је потпуно неупотребљив. Олмстед га је намерно направио да буде тежак и гломазан за употребу и због тога припада групи езотеричних програмских језика.

КОЈА ЈЕ СВРХА САЈТА?

Нико не зна. Нема обавештења о томе које направио сајт и не постоји веза са другим сајтовима и страницама. Кад покушате да претражујете преко опције Wхоис лоокуп, појављује се да су „WHOIS подаци тренутно недоступни“, што не изненађује јер је Општа уредба о заштити података личности натерала многе од тих записа да оду у анонимност.  Кад покушате да претражујете помоћу опције реверсе ИП лоокуп, не добијате никакве корисне информације. Нажалост, изгледа да је у питању дељени сервер пошто обухвата стотине, ако не и хиљаде домена. То значи да не можемо добити податке о томе ко стоји иза сајта. Једном речју, c0d3.attorney је једно веома чудно острво на интернету.

Сви су покушавали да открију нешто више о њему. Људи са сајта esoteric.codes покушали су подробније да га испитају и о томе су написали извештај који вреди прочитати. Аутор разматра низ теорија у вези са сврхом странице c0d3.attorney, не одбацујући да би у питању могао да буде и уметнички пројекат, лов на биткоине, као и да не представља баш ништа. Истиче да глупости које се налазе на почетној страни сајта не представљају програмски језик Malbolge. Загонетка, а?

Многима је тајанственост сајта врло занимљива, многи не желе да открију његову сврху јер је истина вероватно сасвим обична пошто је збрка коју је изазивао изузетно привлачна. Цела прича помало подсећа на почетке интернета кад је чуда и необичности било свуда. Данас би мало ко препознао оно што се на интернету појављивало пре десет година, али многима је драго што чудне области и даље постоје и опстају.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079