Чак и у 2019. људи верују у многобројне технолошке митове

Ако питате сасвим обичне људе, кориснике савремених технологија, уверићете се да су погрешна размишљања као што су „што више пиксела, то боље“ или „ако пуните мобилни телефон преко ноћи, батерија ће краће да траје“ и даље широко распрострањена. Запослени у компанији ХигхСпеедИнтернет.цом темељно су истражили митове о технологији да би открили у шта јавност верује. Резултате до којих су дошли објавили су у облику пописа најпознатијих технолошких заблуда, као и оних које су некад имале ослонац у стварности, али више нису тачне. У данашњем свету који се мења невероватном брзином, прилично је тешко одржати корак са свим променама које се дешавају у савременим технологијама. Због тога је сасвим уобичајено, али и неизбежно, да се понека погрешна информација чује у разговору. Међутим, кад таква погрешна уверења постану мит, могу да опстану међу корисницима годинама, чак и пошто се разоткрију.

86% људи верује да камере паметних телефона које имају више мегапиксела праве боље слике

Такво погрешно размишљање се може и опростити јер, ипак, захтева мало шире познавање технологије. Камера која има више мегапиксела прави слике боље резолуције, што не значи да ће слике бити квалитетније. Квалитет слике првенствено зависи од оптичког сочива и сензора камере. На пример, ако вам је сочиво лоше, и слика ће бити лоша. Дакле, ако камера вашег телефона има лоше сочиво и много мегапиксела, добићете лошу фотографију високе резолуције!

52% верује да пуњење мобилног телефона преко ноћи уништава батерију

Ово погрешно веровање није класичан мит већ пре можемо рећи да му је прошао рок трајања. Пуњење савремених мобилних телефона који се данас користе неће их уништити. Пре неколико година, ако бисте препунили батерију, могло би се догодити да се прегреје или да јој скратите рок трајања. Срећом, од тад су и батерије и паметни телефони напредовали.

52% верује да произвођачи мобилних телефона намерно успоравају рад осталих модела кад се нови појави на тржишту

У реду. Не можемо са сигурношћу тврдити да свака компанија која производи мобилне телефоне успорава њихово функционисање, али тешко је доказати да то намерно раде.
Паметни телефони постају спорији током времена јер осавремењивање софтвера и технологије захтева више системских ажурирања за шта је потребна већа способност обраде података. Коначно, ажурирања су сувише обимна за старији телефон и он неизбежно почиње спорије да функционише. Тај процес је сасвим уобичајен и произвођачи заиста не морају ручно да успоравају телефоне да би вас натерали да купите најновији модел.

Ипак, у Италији су компаније „Самсунг“ и „Епл“ оптужене да намерно успоравају рад телефона и због тога су платиле казну. Међутим, чак и у том случају, све компаније су криве јер једноставно упућују кориснике да инсталирају најновији оперативни систем. Ти системи су направљени за нову генерацију хардвера и узрокују озбиљне проблеме кад се инсталирају у старијим телефонима. Да ли то чине намерно? Можда је у питању само омашка? Одлучите сами.

31% верује да рентгенски уређаји на аеродромима могу да избришу меморију у преносном рачунару или телефону

Рентгенски зраци на аеродрому које користе безбедносни скенери неће избрисати тврди диск или уништити податке на њему – за то вам је потребан магнет. Рентгенски зраци су некад могли да униште фотографије на филмовима у старим фото-апаратима. Ако су вам фотографије у телефону, онда су на сигурном.

30% сматра да се рачунар мора угасити свако вече да би правилно функционисао

Искључивање рачунара сваке ноћи не утиче на његово функционисање. Ако и даље имате рачунар из деведесетих година прошлог века, вероватно бисте му мало продужили век трајања ако бисте га искључивали увече, али ни то није сасвим сигурно. Савремени рачунари имају мање механичких компоненти и боље управљање енергијом од старијих уређаја. Такав напредак је смањио утицај редовног искључивања и укључивања рачунара. У сваком случају, потребно је рестартовати рачунар пошто се инсталирају исправке.

17% верује да вируси не могу заразити Мац рачунаре

Хајде да одмах разјаснимо случај. Мац рачунаре могу заразити вируси, али не тако често као персоналне рачунаре. Мит је вероватно настао у време кад компанија „Епл“ није била толико доминантна на тржишту. Првобитни Мац рачунари имали су две велике предности. Прво, изворни код је био теже доступан и друго, толико је мало било корисника рачунара да се није исплатило правити вирусе за њих. Данас, кад су присутни свуда, вреди их напасти иако је приступ изворном коду и даље ограничен.

12% верује да се избрисане датотеке не могу обновити

Да ли сте написали неки текст због кога се кајете? Иако га обришете неће нестати. Кајете се што сте послали неку слику? Ту ништа не можете да урадите. Избрисане датотеке се могу обновити чак и кад испразните канту за ђубре. Код савремених ССД дискова то је мало теже извести, али уз одговарајући софтвер све је могуће. Ако говоримо о дигиталним датотекама, морате да имате на уму да ће све што сте створили бити ту негде заувек. Осим митова који су генерално распрострањени у Сједињеним Државама, постоје и они који су специфични за одређене делове земље од једне до друге обале.

Калифорнија намерава да пуни батерију мобилног телефона у микроталасној пећници, што није добро јер ће телефон експлодирати, а то нико не жели. У Џорџији су забринути јер мисле да је могуће хаковати монитор за бебе. Наравно, то није мит већ истина. За хаковање су погодни нарочито они паметни монитори који су повезани на мрежу. У држави Њујорк мисле да су Мац рачунари отпорни на вирусе, што је потпуно погрешно. У савременом свету промене су сувише брзе да бисмо могли да са сигурношћу знамо шта је тачно, а шта погрешно у домену савремених технологија. За то нам је потребно много више времена и пажње што нам тренутно недостаје.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079