Може ли Youtube да заустави лавину теорија завере коју је покренуо?

Прошлог месеца звезда Јутјуба Шејн Досон поставио је свој нови пројекат, односно документарац у трајању од 104 минута под називом „Теорије завере са Шејном Досоном“ (енгл. Conspiracy Theories With Shane Dawson). Господин Досон је у свом видео запису, опремљеном језивом мелодијом у позадини, изнео низ потпуно невероватних претпоставки. Споменућемо само неке: ајфон уређаји снимају сваку изговорену реч својих корисника; популарне дечије телевизијске емисије садрже снажну скривену поруку која их наговара да изврше самоубиство; недавни низ трагичних пожара широм Калифорније намерно су подметнули власници кућа да би покупили новац од осигурања или је војска испробавала нови и моћни ласер. Ниједна теорија није била поткрепљена чињеницама, а неке су више личиле на урбане легенде него на озбиљне оптужбе. Ипак, било је много заинтересованих. Видео је имао више од 30 милиона прегледа, што је чак и за Досона велики успех. Наставак је имао око 20 милиона прегледа и изазвао је јавну дебату са власником ланца ресторана „Chuck E. Cheese“ јер га је Досон оптужио да рециклира непоједене пице и од њих прави нове.

 

Досонова серија о теоријама завере дошла је у врло незгодом тренутку за Youtube који се бори са гомилом дезинформација и екстремистичког садржаја. Крајем јануара, компанија је објавила да мења алгоритам који се бави препоручивањем видео садржаја да би смањила ширење „граничног садржаја и садржаја који би могао да опасно дезинформише кориснике“. Навела је и примере као што су видео садржаји који рекламирају лажне чудесне лекове за лечење озбиљних болести, који тврде да је земља равна плоча или који износе потпуно погрешне тврдње о историјским догађајима као што је онај од 11. септембра.

Досон има више од 20 милиона претплатника и врло одану групу тинејџера. Уносну каријеру је изградио на изузетном разумевању природе садржаја који пролазе на Youtube-у. Годинама су то биле теорије завере, и то многобројне, које су корисници гледали запањено и одушевљено. У видео садржају који се појавио 2016. године, гласно се питао да ли је NASA лажирала „Apolovo“ слетање на Месец. Тад је рекао: „То је само теорија, али мислим да докази нису баш јаки.“ У 2017. години разматрао је теорију да су напади од 11. септембра 2001. године превара. „Знам да је лудо“, изјавио је, „али погледајте само неке од ових видео садржаја.“ Прошле године је део видео садржаја посветио теорији да је земља равна плоча и закључио да то „некако има смисла“.

Ипак, Досон је потпуно безопасан у поређењу са оснивачем „Infowars-а“ Алексом Џоунсом коме су Youtube и остале друштвене мреже забраниле приступ прошле године због говора мржње. Већина Досонових видео записа нема никакве везе са заверама, а многи представљају само безопасну забаву.  Међутим, популарност Досонових теорија завере отежава изазов пред којим се нашао Youtube у прочишћавању дезинформација. На многим друштвеним мрежама, Facebook и Twitter рецимо, највећи утицај имају људи који су постали славни на неком другом пољу (у политици, на телевизији или у спорту) где су и стекли одређено поштовање. Али звезде Youtube-а су постале славне на {xаYоутубе{/xа}-у и многи сматрају – што се може делимично оправдати – да платформа мења правила по којима су те звезде понашале док их је Јутјуб охрабривао да створе публику бавећи се трачевима и смицалицама.
Без обзира на то да ли је Досон опасан или безазлен, његови видео садржаји су права врста дезинформација које Јутјуб жели да ограничи. Због таквих покушаја поставља се непријатно питање: Шта се дешава ако заустављање лавине дезинформација на Youtube-у значи кажњавање неких од његових највећих звезда?

Досонов представник није желео да коментарише, а портпаролка Youtube-а је рекла да су недавно почели са пооштравањем правила за утврђивање граничног садржаја или видео записа који би могли опасно да дезинформишу кориснике. Додала је да је промена постепена и да ће временом правила постати прецизнија. Проблем за платформе као што су Youtube и Facebook – обећала је да ће прочистити дезинформације које могу довести стваран свет у опасност – састоји се у различитом дефинисању појма “опасне дезинформације“. Не постоји ниједан суштински разлог због кога бисмо видео садржај који у питање доводи званичну верзију напада 11. септембра сматрали опаснијим од оног који потврђује постојање NLO-а или Бигфута. Теорија завере је опасна ако некога доводи у опасност, а тад је сувише касно да платформе било шта предузму.

Узмимо, на пример, Џоунсову тврдњу да је масовна пуцњава у Основној школи „Sendy Hook“ 2012. године, у ствари, превара коју су направили они који подржавају контролу наоружања цивилног становништва. Теорија, која је у почетку одбачена као гнусна и потпуно сулуда, добила је ново значење кад су Џоунсови следбеници почели да малтретирају ожалошћене родитеље настрадалих ученика.

Сетимо се, рецимо, Пицагејта, теорије завере десно оријентисаних присталица, према којој су Хилари Клинтон и демократе потајно водили посао дечје проституције. Теорија која се проширила у разноразним видео садржајима на Youtube-у и другим платформама, могла је да остане само неког чудо на интернету. Међутим, постала је проблематична кад се човек који је поверовао у причу појавио у пицерији у Вашингтону носећи пушку одлучан да ослободи децу за коју је веровао да се налазе закључана у подруму.

Морамо споменути да је Youtube предузео неке, додуше, ситне кораке да обузда ширење дезинформација. Прошле године, почео је да повезује кратке текстове са Википедије са видео садржајима који су се бавили одређеним теоријама завере и променио начин управљања резултатима претраживања најновијих вести тако да је поузданим изворима дата предност у односу на појединачне опортунисте. Прошле године, Јутјуб је заједно са осталим друштвеним мрежама забранио Џоунсове видео садржаје и „Инфоворс“.

Одлуку компаније да промени алгоритам за препоруку стручњаци називају „историјском победом“. Напомињу да је садашњи алгоритам, који је некада обучаван да максимално продужи временски период који корисници проводе на сајту, веома често циљао осетљиве кориснике водећи их ка осталим видео садржајима о теоријама завере претпостављајући да ће их интересовати.

Међутим, нису сви одушевљени јер сматрају да ће промена утицати само на то које видео записе Youtube препоручује – теорије завере ће се и даље појављивати у резултатима претраживања и биће доступне претплатницима на каналима популарних заговорника теорија завере. Због тога сматрају да је то позитиван, али мали корак напред и да би најбоље решење било доношење новог закона. Законодавци би требало да промене Члан 230 Закона о електронским комуникацијама према коме платформе као што су Youtube, Фејсбук и Твитер нису законски одговорне за садржај који објављују њихови корисници. Дакле, закон штити интернет платформе од одговорности за кориснички садржај који објављују, као и за алгоритам препоруке. Измењени закон би могао да се односи само на садржај, док би, што се тиче препорука, платформе морале добро да припазе. Рецимо, кад би прошао закон према коме би платформа била одговорна за садржај ако би се појавио 1.000 пута у препорукама, онда би проблем био врло брзо решен јер би платформе имале подстицај да нешто предузму поводом тога.

Међутим, ни нови закони који би регулисали алгоритме за препоруке не би могли да преокрену утицај славних личности са Јутјуба као што је господин Досон. Они који га подржавају прегледали су његове видео записе неколико десетина милиона пута, претплаћују се на његов канал и непрестано траже његове видео садржаје. Први изазов који се поставља пред Јутјуб је утврђивање који видео садржаји представљају „опасне дезинформације“, а који су невина забава коју публика тражи да би се слатко насмејала. Ипак, ту постоји и много озбиљнији проблем. Наиме, многи млади људи су прихватили „јутјубовски поглед на свет“, што, између осталог значи да су одбацили општеприхваћене изворе информација и приклонили се „рођеним Јутјубовцима“ који се баве заташканим историјским догађајима и пружају квази-учена објашњења.

Док звезде са Јутјуба подржавају разне теорије завере и обмане као део финансијски мотивисане стратегије развоја, то се некако увуче у одређени проценат корисника, а понекад их одвуче у неке мрачније области, што ниједан алгоритам не може да предвиди. Јутјуб вероватно може да заустави лавину теорија завере које и даље затрпавају његове сервере. Да би био успешан у том покушају, прво треба да схвати озбиљност проблема као и да се успех решења не налази у једноставној поправци алгоритма већ да се у великој мери односи на депрограмирање једне генерације.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079