Трамп твитује о 6G технологији

Понекад се појави лидер који нас инспирише да се више трудимо, да напредујемо и да себи постављамо озбиљније циљеве. У четвртак је председник Трамп покушао да постане такав лидер, позивајући Американце да развијају 6G технологију. Замислили смо се јер порука није била сасвим јасна. Покушали смо да је протумачимо. Јутрос је председник искористио своје „слободно време“ да пошаље две објаве на друштвеној мрежи Твитер које би требало да буду подстицај Сједињеним Државама да спрече кинеског технолошког гиганта „Хвавеј“ (pinjin: Huawei) да почне са увођењем своје 5G мреже широм света. Почео је да говори о интернету и рекао да жели да Америка има све могуће генерације бежичног интернета.

„Желим да Америка што пре развије 5G, чак и 6G технологију. Она је много моћнија, бржа и паметнија од садашњег стандарда. Америчке компаније морају да уложе још више напора да би то постигле или ће заостати за осталима. Нема разлога да заостајемо за другима у…“ Цела четири минута, свет је чекао да открије у чему то Америка нема разлога да заостаје, а онда је Трамп написао још једну објаву: „… нечему што ће се очигледно појавити у будућности. Желим да Сједињене Државе такву доминацију остваре у здравој конкуренцији, а не у блокирању тренутно напреднијих технологија. Увек морамо да будемо лидери у свему што радимо, посебно у узбудљивом технолошком свету!“

Дакле, схватили смо да председник говори о новом таласу 5G технологије која ће се примењивати у бежичним мрежама и значајно ће повећати брзину интернета током следећих десет година. Од новог стандарда бежичне везе очекује се да обезбеди нове могућности на пољу виртуелне стварности, аутономних возила и још много тога. Поручује да је Америка способнија да направи и више од 5G мреже – отприлике за један степен више, а ко зна, можда и боље од тога. (Потребно је напоменути да 6G стандард још није дефинисан, а ни развијен, али вероватно ће се једног дана појавити.) Ако се мало ближе позабавимо Трамповим објавама, видећемо да се позива на став своје администрације према највећем светском произвођачу телекомуникационе опреме „Хвавеју“. Наиме, гиганта сматрају опасношћу по Америчку националну безбедност јер би компанија могла да пружи кинеским обавештајцима улаз на задња врата у мреже других држава. Америчка обавештајна заједница је такав страх проширила на Трампову администрацију. Од тада Америка покушава на све начине да убеди и остале државе да избегавају коришћење опреме компаније „Хвавеј“ у изградњи своје 5G мреже. Трампови дипломатски покушаји у том смеру имају све слабије резултате.

Опрема кинеског гиганта није скупа, а његови конкуренти на том пољу су „Квалком“ (Qualcomm) и „Ериксон“. Док Америка напредује са својом 5G мрежом, велике телекомуникационе компаније су обећале да неће користити кинеске производе. Трампова објава на Твитеру звучи као позив америчким технолошким компанијама да се укључе у борбу за освајање простора бежичних мрежа, али и као наговештај да би желео да види да се и „Хвавеј“ појави на америчком тржишту. Америчка влада већ годину дана покушава да склони компанију са тржишта и води међународну кампању против ње. У међувремену, финансијска директорка „Хвавеја“ је ухапшена у Канади под оптужбом да је прекршила америчке санкције Ирану. Министарство правде је оптужило компанију да је починила десет федералних прекршаја. Да ли Трамп у својој објави покушава да каже да сео случај и није толико озбиљан? 

Можда би се све што је Трамп написао могло протумачити као знак Кини да је спреман да преговара са „Хвавејем“. У децембру је администрација саопштила новинарима да је Кини постављен рок до 1. марта да прихвати нови трговински споразум који би „обезбедио заштиту америчке технологије“ и пружио „америчким компанијама повољнији приступ тржишту“. Пошто се коначни рок приближава, можда Трамп покушава да искористи компанију да би добио предност у преговорима. Председник је прошле године слично поступио у случају компаније „ЗТЕ“ кад је компанију ослободио оптужби због нарушавања санкција под условом да кинески председник Си Ђинпинг уради нешто – или ништа. То нико не зна.
Можда, с друге стране, постоји вероватније објашњење. Док је Трамп гледао телевизију, нешто га је подстакло да свима стави до знања да америчка савремена технологија мора да буде најбоља и да постиже најбоље резултате.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079