„Google“ планира да укине лозинке за милијарду Android уређаја

То значи да вам уз Android лозинка више неће бити потребна. Компанија је недавно објавила да ће се ваше лозинке, једног дана, наћи на истом месту где се сада налазе флопи дискови. „Google“ и компанија „Фаст ајдентити онлајн алајанс“ (FIDO) објавили су у понедељак да је оперативни систем Android добио FIDO2 сертификат, што значи да уређаји који раде под тим системом од сад могу да, уместо лозинке, користе отисак прста и безбедносне кључеве за пријављивање на налоге. Новост је објављена у Барселони на Светском мобилном конгресу. Промена ће утицати на уређаје који имају инсталиран Android 7 и касније верзије, а то значи на половину уређаја која ради под тим оперативним системом. Милијарду уређаја ће добити додатни степен безбедности без било каквих додатних процедура. Исправка ће бити инсталирана у свим новим уређајима или ће се процес аутоматског ажурирања обавити преко сервиса „Play“ продавница.

 

Употреба отиска прста или безбедносног кључа већ је доступна за неколико апликација у Android оперативном систему, првенствено за финансијске и банкарске услуге. Промена која је најављена омогућава такав начин идентификације за било кога ко се бави програмирањем у Android окружењу, дакле, пријављивање без лозинке на мобилни претраживач и апликације у том оперативном систему.

Лозинке представљају кључеве који отварају наш дигитални живот и дозвољавају нам приступ налозима у којима управљамо финансијама, друштвеним животом и многим другим областима. Проблем је у томе што оне не представљају најпоузданије чуваре наше приватности јер хакери могу врло лако да покупе информације о нама и продају их на тржишту података. Посебно су непоуздане ако користимо исту лозинку за приступ већем броју налога. Истовремено, рачунари су постали толико моћи да врло лако могу да погоде врло компликоване лозинке за неколико сати проверавајући све могуће комбинације.

Све што смо споменули навело је стручњаке за дигиталну безбедност да нам омогуће да превазиђемо употребу лозинки и да уместо њих почнемо да користимо биометријске елементе и безбедносне кључеве. За разлику од лозинки, много је теже украсти безбедносне кључеве и отисак вашег прста, а уз FIDO2 стандард, налози су вам заштићени и од „пецања“ на интернету. Пошто је компанија „Google“ објавила вест, број корисника који имају могућност FIDO потврде идентитета драматично и нагло је порастао. Заједно са водећим претраживачима који су усаглашени са захтевима FIDO2 потврде идентитета, сад је дошао ред на креаторе сајтова да ослободе своје кориснике од ризика и муке око лозинки и одмах интегришу FIDO потврду идентитета.

Претраживачи компанија „Google“ (Chrome) и „Microsoft“ (Edge), као и Мозилин Firefox већ подржавају FIDO2 стандард. Безбедносни стандард врши проверу кад се пријављујете да би се уверио да је то права страница, а не лажна која је направљена да би вас преварила. Хакери често користе такав метод преваре, што је „Google“ показала, приказујући неколико лажних страница за подршку које су изгледале потпуно исто као праве. У истраживању које је компанија за безбедност на мрежи „Телесајн“ (TeleSign) спровела 2016. године, наводи се да је 72% компанија одлучило да престане са коришћењем лозинки у следећих десет година. Уместо тога, користиће биометријске елементе и двофакторну потврду идентитета.

Поред компаније „Google“, која је креирала сопствени безбедносни кључ у јулу, стручњаци верују да је отисак прста најпопуларнија замена за лозинку.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079