Компанија „Huawei“ успешно склопила послове у Барселони

Сједињене Државе су током целе 2018. године спроводиле опсежно међународно лобирање да би спречиле продају хардверске опреме за 5G мрежу кинеске компаније „Huawei“, али изгледа да су мобилни оператери послали врло јасну поруку на овогодишњем Светском мобилном конгресу у Барселони, а то је да кинеска компанија, бар за сада, остаје на тржишту. Пошто је Конгрес у Барселони најважнији годишњи догађај за оператере и добављаче хардверске опреме, „Huawei“ скоро увек добија прилику да се истакне на светској сцени произвођача. Прошле године, кинеска компанија је потписала договор да своју хардверску опрему допреми у Европу, Африку и на Блиски исток. Истовремено, добила је осам награда од индустријске асоцијације ГСМА за допринос мобилној индустрији.

Све то се десило пре него што је Трампова администрација удвостручила напоре да убеди међународне савезнике да не користе опрему компаније „Huawei“. Последњих дванаест месеци, руководиоци америчких безбедносних агенција , чланови Конгреса и некадашњи државни службеници неколико пута су обишли свет упозоравајући да кинеска влада може користити опрему компаније да би надгледала и контролисала 5G мобилне мреже, што представља безбедносни ризик са којим свет не сме да се суочи у следећем раздобљу развоја савремених технологија јер ће сви персонални уређаји, градови, фабрике и транспортна инфраструктура бити повезани преко 5G мреже.

Кинеска компанија је непрестано одбацивала такве оптужбе да би недавно изнела тврдњу да „не постоје докази“ који би поткрепили оптужбе америчке владе. Пошто је лобирање било жестоко, неколико држава забранило употребу опреме компаније „Huawei“, док су остале одлучиле да сачекају и виде како ће се ситуација развијати. На овогодишњем Светском мобилном конгресу у Барселони кинеска компанија је освојила нових пет награда у различитим категоријама, али најважније је то што је наставила да склапа послове за инсталирање своје опреме за 5G мрежу. Мобилни оператер „Rain“ из Јужне Африке је управо пустио у рад прву 5G мрежу, а швајцарски „Sunrise“ је рекао да користи опрему кинеске компаније да би почео комерцијалне 5G услуге следећег месеца. „Huawei“ је објавила да је сличне договоре за опрему за 5G мрежу склопила са оператерима у Бахреину, Исланду, Индонезији, Малезији, Саудијској Арабији и Турској.

На попису пословних партнера кинеске компаније још се не налазе значајнији и већи мобилни оператери, али постоји велика вероватноћа да ће опрема компаније „Huawei“ бити искоришћена у мрежама многих земаља које се тренутно не налазе на попису. Упркос непрестаном притиску Сједињених Држава, укључујући и недавну претњу да неће преко небезбедних мрежа делити осетљиве податке које су прикупиле америчке обавештајне службе, чак и најближи савезници, као што су Велика Британија, Канада, Немачка и Јужна Кореја, још нису потпуно избациле кинеску компанију са тржишта.

Неке државе покушавају да пронађу алтернативна решења. Уместо потпуног одбацивања уградње кинеске опреме у мреже својих оператера, одлучују да користе безбедносне стандарде да би унапред дали цертификат опреми компаније или је не уграђују у језгрене слојеве мреже. Остали не намеравају да интегришу производе кинеске компаније у своје мреже јер су сигурни да ће им комуникација преко 5G мреже бити праћена, а да не спомињемо много озбиљније опасности које им у том случају прете. За сада, изгледа, земље у развоју – чак и оне велике, као што је Индија – потпуно одбацују америчку забринутост. Неколико званичника су изјавили да нису забринути због неоснованих безбедносних претњи при уградњи хардверске опреме кинеске компаније, посебно због пријатељских политичких односа са кинеском владом. Тајланд је рекао да забринутост постоји, али да се у тој земљи тестира кинеска опрема да би се утврдило да ли су безбедносне претње основане или нису.

У овом тренутку, поставља се питање да ли ће Америка спровести убедљивију кампању да би наговорила своје савезнике да избегну употребу кинеске опреме, или ће једноставно дићи руке од случаја. Иако је представила своје напоре као потпуно аполитичне и добронамерне, постоји могућност да ће наизглед необуздани сукоб са компанијом „Huawei“ бити изненада решен, као што је мања кинеска мобилна компанија „ZTE“ у последњем тренутку избегла потпуну забрану појављивања на америчком тржишту. Ситуација у којој се нашла компанија „Huawei“ неће бити тако лако решена како због хапшења директорке, тако и због других проблема, али под Трамповом администрацијом, не можемо искључити могућност неког „договора“.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079