Да ли 5G интернет изазива тумор?

Пошто је 5G технологија сасвим нова и, можемо рећи, још недовољно дефинисана, навешћемо вам шта заиста знамо о њој и навешћемо шта нам још није познато. На Светском мобилном конгресу у Барселони одржаном у фебруару, 5G технологија била је представљена свуда. Невероватно брза пета генерација бежичног широкопојасног приступа ускоро ће представљати стандардну опрему телефона и других повезаних уређаја и омогући ће, у догледној будућности, бржи пренос информација, али и дезинформација на интернету. Међу причама које су већ почеле да круже издвајамо једну према којој 5G интернет убија птице, изазива тумор или ради и једно и друго. У причи која се 2018. године проширила интернетом тврди се да је дошло до масовног помора птица у Холандији после тестирања 5G мреже. Познати веб-сајт „Сноупс“ (Snopes) прикупио је доказе у том случају и утврдио та је тврдња погрешна. Помор птица је чудан, али није нешто што се никад не догађа, а у том случају одиграо се неколико месеци после тестирања 5G технологије и, уз то, на неком другом месту. Међутим, веза између употребе мобилних телефона и појаве тумора много је компликованија.

Људи који подржавају везу између коришћења мобилног телефона и појаве тумора веома често спомињу опсежну студију коју је издао Национални токсиколошки програм (НТП), који представља део Министарства здравља Сједињених Држава. Многе новинске куће известиле су о резултатима одмах после њиховог објављивања 2016. године, али коначна верзија се појавила крајем 2018. У спроведеном истраживању, научници су изложили преко 7.000 мишева и пацова радиофреквентном зрачењу (РФЗ) – истом оном које емитују мобилни телефони – током неколико година и после тога су анализирали његов утицај на животиње.

Важно је да истакнемо да се њихови резултати заснивају на четири категорије ставова који доказују да нешто може изазвати рак, а то су: поуздани докази (најјачи), докази, непоуздани докази и нема доказа (најслабији). Научници су пронашли поуздане доказе малигних (канцерогених) тумора на срцу пацова мужјака као и доказе малигних тумора у мозгу пацова мужјака и доказе мешавине малигних и бенигних тумора у надбубрежној жлезди пацова мужјака. Што се тиче женки пацова и женки и мужјака мишева, научници нису могли поуздано да утврде да ли су тумори који су били посматрани у истраживању последица радиофреквентног зрачења које је долазило од мобилних телефона. У том случају се говорило о непоузданим доказима.

Студије које су произашле из тог пројекта, у коме су многе животиње биле изложене том зрачењу током две године, слале су прилично застрашујућу поруку. Међутим, показало се да резултати нису директно примењиви на људе. Иако мишеви и пацови имају неке сличне биолошке особине као људи у смисли реаговања на лекове и опасности природног окружења, ипак, нису исти. Штавише, животиње су биле затворене у малом простору и биле су изложене зрачењу девет сати дневно, што не представља уобичајено време које људи проводе користећи мобилни телефон.

Ипак, требало би да истакнемо да је та студија почела крајем деведесетих година прошлог века кад је 2Г технологија била стандард у производњи мобилних телефона, а увођење мобилне мреже 3G тек се наговештавало. Иако садашње 4G и 4G-LTE технологије такође користе радиофреквентно зрачење, оне другачије модулирају сигнале. Због тога, резултати тих студија не могу много рећи о утицају ових мрежа на здравље, а да не спомињемо утицај нове 5G технологије. Пројекат се бавио само мрежама друге и треће генерације. Садашње бежичне комуникационе мреже као што је 4G и даље користе 2Г и 3G технологије за обављање разговора и слање порука. Мреже 4G, 4G-LTE и 5G развијене су да би омогућиле преношење све већег броја података као у случају директног преноса видео-садржаја или брзо преузимање прилога и поруке електронске поште. Те нове технологије користе другачије методе модулације сигнала мобилних телефона од оне о којој се говори у студији. Нова 5G технологија, која још није дефинисана, потпуно се разликује од оне која се обрађује у студији. У многим случајевима, утицај технологије на људско здравље може се утврдити тек после извесног времена, дакле, не знамо ни када, ни како, ни да ли ћемо имати поуздане податке о томе као 5G технологија утиче на људско здравље.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079