Француска планира да опорезује интернет-гиганте

Француска влада је у среду објавила да је направила планове за увођење пореза од 3 процента на зараду коју интернет-гиганти као што су „Гугл“, „Амазон“ и „Фејсбук“ остваре у Француској. Увођењем новог закона спровеле би се мере које би спречиле мултинационалне компаније да избегну плаћање пореза. Већина компанија плаћа порезе у земљама Европске уније у којима су успоставиле своје пословање, али износ је углавном веома симболичан, што значи да компаније не плаћају скоро ништа у државама у којима послују.
Обавеза плаћања пореза – који је добио назив GAFA, што је акроним и обухвата четири највеће америчке компаније „Гугл“, „Епл“, „Фејсбук“ и „Амазон“ – односила би се на дигиталне компаније које имају укупну зараду од преко 750 милиона евра и зараду у Француској од преко 25 милиона евра. Министар финансија је на конференцији за штампу изјавио да би се на тај начин заштитиле нове иновативне компаније.

Такву пореску обавезу имало би око 30 компанија које главно седиште имају у Сједињеним Државама, али и у Кини и Европи. Француска ће бити прва држава у Европској унији која ће увести такав порез пошто је сасвим извесно да ће предлог закона који је представљен на састанку у кабинету министра бити усвојен у наредним месецима у парламенту у коме већину има партија председника Емануела Макрона. Процењује се да ће се наплатом предложене пореске обавезе прикупити око 500 милиона евра годишње и то само за ову годину, али очекује се да ће износ значајно порасти у наредном периоду.

Према закону, плаћање пореза се неће односити на компаније које директно продају своје производе на мрежи, али посебно ће погодити оне компаније које користе податке својих корисника и продају их у сврху оглашавања на мрежи. Порез ће морати да плате и компаније које обезбеђују сервисе на мрежи као што су „Аирбнб“ и „Убер“.
Министар каже да се порез уводи да би статус свих компанија био једнак. Дигитални гиганти користе наше податке и на њима остварују огромну зараду, да би коначно тај новац пребацили на неко друго место, а да при том нису платили одговарајући порез.

Европска комисија, иначе извршно тело Европске уније , објавила је податке према којима највеће дигиталне технолошке компаније у просеку плаћају 14 процената мањи порез него остале европске компаније. Француска је одлучила да изгласа дигитални порез иако сличан предлог у оквиру Европске уније није наишао на једногласно одобравање земља чланица. Министар је изјавио да ће до краја године покушати да и међународну заједницу убеди у исправност спровођења закона, а посебно земље које су у Организацији за економску сарадњу и развој, форум који је смештен у Паризу и углавном састављен од развијених земаља света.

Удружење рачунарске и комуникационе индустрије оштро је критиковало мере на које се одлучила Француска, изјављујући да ће такав корак коначно довести до повећања трошкова француских фирми и потрошача.  Потпредседник удружења у Европи изјавио је да није тачно да такозване дигиталне компаније плаћају мању стопу пореза и да их не треба насумично бирати.

Државе са ниском пореском стопом

Према закону Европске уније, интернет-гиганти могу сами да изаберу државу чланицу у којој ће пријавити своју зараду, због чега бирају оне земље у којима је пореска стопа најнижа, а то су Ирска, Холандија и Луксембург. Иако су ниске пореске стопе разљутиле многе земље Европске уније, ипак 28 држава није успело да дође до једнообразног решења. Ирска, у којој се налазе европска седишта неколико технолошких гиганата из Америке, предводи малу групу нордијских земаља које тврде да ће Сједињене Државе узвратити сличном мером ако се нови закон усвоји. Париз сматра да потез може обезбедити победу најважнијим политичарима у Европи на предстојећим изборима у Европској заједници у мају, на којима би бриселски противници могли да буду прилично успешни.

Немачка је забринута да би увођење таквог пореза могло да утиче на извоз њених аутомобила у Сједињене Државе. Законодавци широм света се боре да нађу начине како би опорезовали технолошке гиганте који су водећи у одређеној области, а који се увек снађу тако што зараду пријављују у државама са најмањом пореском стопом. Британија, Шпанија и Италија спремају националне верзије дигиталног пореза, а Јапан, Сингапур и Индија раде на сопственим верзијама сличног закона. Председник француског огранка компаније „Гугл“ каже да су спремни да плате порез, али одмах је истакао проблеме који ће настати при процени, рецимо, количине новца коју једна држава треба да добије од оглашавања које се обавља широм света. Портпарол компаније „Фејсбук“ је рекао да се од прошле године све зараде које се остварују од француских корисника пријављују као зарада остварена у Француској. Предлог закона у Француској се појавио пошто влада тражи методе за олакшање напете финансијске ситуације која је настала јер побуна „жутих прслука“ траје већ три месеца.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079