Шта „Гугл“ зна о мени?

Да ли знате да се претраживање интернета помоћу DakDakGo (постоји и ћирилична верзија) претраживача и Гугла првенствено разликује у томе што прво поменути претраживач не чува вашу историју претраживања заувек? То значи да Гугл памти сваки појам претраживања који се било кад унели. Застрашујуће, зар не? Али то није све. Напротив, то је тек неколико капљица огромног мора података које Гугл покушава да прикупи од људи који га користе у претраживању интернета. Међутим, већина људи не схвата да их компанија „Гугл“ прати све време да би што више сазнала о њима чак и када непосредно не користе ниједан њен производ. Компанијине алатке за праћење налазе се у 75% најчешће посећиваних веб-сајтова, а то значи да покушава да иде за вама ма где се упутили на интернету и тако упија податке о вашој историји претраживања. Већини људи није познато да компанија управља већином огласа које видите док пловите интернетом или користите неку апликацију. Сетите се свих огласа који вас неумољиво прате ма где се налазите на мрежи. Можемо рећи да то више није компанија која пружа услуге претраживања него компанија која се бави праћењем. Прати вас само да би могла да вам сервира досадне и нападне огласе и да забележи сваку прилику кад сте их видели, где сте их видели, да ли сте кликнули на њих…

Причи ту није крај…

Ако користите производе компаније „Гугл“… Ако користите производе компаније „Гугл“, онда је праћење интензивније. Поред тога што зна све појмове претраге које сте било кад унели у претраживач, компанија памти и све видео записе које сте погледали на YоуТубе-у. Само да споменемо да је веб-сајт у власништву компаније.

Ако користите оперативни систем андроид (и он је власништво компаније), праћење је неизбежно. Наиме, познато јој је свако место које сте посетили преко апликације Лоцатион Сервицес, зна колико често користите апликације, кад их користите, где их користите и са ким комуницирате док их користите. (Баш су претерали, зар не?), има увид у све текстуалне поруке које сте послали или примили јер нису подразумевано шифроване као у случају иОС окружења и има увид у све ваше фотографије (у неким случајевима, чак и оне које сте избрисали).

Ако користите Gmail, не треба ни да напомињемо да компанија има увид у све ваше поруке електронске поште, а ако користите Гугл календар, онда јој је познат ваш целокупан распоред. Ту постоји утврђена шема. Наиме, од свих производа компаније (музика, диск…) можете очекивати да вас прате. У ствари, пратиће све што може да се прати. Замало да заборавимо. Ако сте набавили опрему Gugl Home, компанија чува сваку наредбу коју сте ви или неко други упутили уређају. Да добро сте чули, а и они у компанији. Проверите на вашој страници активности. У суштини, ако им дозволите, помно ће пратити све ваше активности на интернету. Чак и ако наредите компанији да вас не прати, неће вас послушати, јер је позната по томе да не чује баш најбоље нарочито кад се ради о историји локација.

Постали сте производ

Због чега су компанији потребни сви ваши подаци? Објашњење је једноставно. Већ смо рекли да се компанија више бави праћењем него претраживањем. Све податке које је прикупила о вама користи да би створила ваш прилично детаљан профил. Могли бисмо да кажемо да вас компанија, водећи прецизне белешке о свему што радите, боље познаје него што ви познајете себе. Компанија користи ваше податке да би продавала огласе, не само на свом претраживачу, већ и на три милиона других веб-сајтова и апликација. Кад год посетите неку од веб-страница или користите неку од апликација, компанија вас прати и бомбардује огласима.

Права експлоатација. Пошто сте дозволили компанији да прикупи ваше податке, дозволили сте и стотинама хиљада оглашивача да се надмећу док вам приказују прецизно циљане огласе засноване на вашим врло поверљивим и личним подацима. Од ваших података сви остварују лепу зараду осим вас јер сте ви, у ствари, производ.  Ипак, не мора да буде тако. Сасвим је могуће остварити пословање на мрежи и зарадити новац, а да при том, ви не постанете производ. Од 2014. године, „ДакДакГо“ је профитабилна фирма иако није складиштила нити делила личне податке својих корисника.

Уобичајена изјава, „Немам шта да кријем“

Често чујемо да људи кажу како „немају шта да крију“ и да низу забринути због тога што је компанија „Гугл“ прикупила и ускладиштила гомилу података о њима. Такав став је погрешан, а разлози су бројни. Свако поседује информације које не би хтео да открије. На пример, да ли затварате врата кад користите тоалет. Приватност подразумева контролу над личним подацима. Не желите да доспеју у руке било коме, а сигурно не желите да од тих података неко има користи без ваше сагласности или учешћа у заради. Штавише, приватност је од пресудне важности за демократске институције система као што је гласање на изборима или свакодневне ситуације, као медицинска помоћ или финансијске трансакције.

На индивидуалном нивоу, помањкање приватности води вас под прочишћено стаклено звоно, где сте изманипулисани огласима, доживљавате дискриминацију, преваре и крађу идентитета. На друштвеном нивоу, то вас може довести до продубљене поларизације и друштвене манипулације што смо, нажалост, видели у последњих неколико година.
Можете да живите без „Гугла“ У суштини компанија нас прекомерно прати. Осим што је та чињеница језива, једна компанија не би требало да има толико много података о било коме. Срећом, постоји много начина да компанији ускратимо наше податке, и то у потпуности. Ако сте спремни да живите без „Гугла“, можемо вам препоручити неколико сервиса који ће у потпуности заменити цео пакет производа компаније. Можда вам се чини да сте заувек упали у њену замку, али сасвим је могуће ослободити се из ње. Даћемо вам и неколико савета како да избришете историју претраживања.

За почетак, промена претраживача представља огроман корак напред. Морамо признати да са својим претраживачем делимо своја најинтимнија питања. Зар не би бар то требало да остане тајна? Апликација ДакДакГо и њена проширења омогућиће да ваше претраживање остане анонимно, али блокираће и сва праћења компаније док претражујете мрежу. „ДакДакГо“ је интернет компанија која се залаже за приватност и омогућава вам да лако преузмете контролу над личним подацима без било какве надокнаде. Власници смо претраживача који представља алтернативу претраживачу компаније „Гугл“ и налазимо се на адреси http://duckduckgo.com и нудимо мобилну апликацију и њено проширење за стоне рачунаре да бисте се заштитили од компанија „Гугл“, „Фејсбук“ и осталих које вас прате без обзира на то куда се крећете по интернету.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079