Француска увела нову врсту визе

Пошто Брегзит изазива све већу збрку, а Британија ојачава границе, Француска је одлучила да такву прилику искористи и увела је нову врсту визе за људе који се баве савременим технологијама и тако отворила своје границе за стручњаке. С обзиром на то да је Британија одлучила да после Брегзита појача контролу на границама, а Трампова администрација заузела одлучан став против имиграната, Француска је у таквом стицају околности одлучила да крене потпуно супротним смером бар што се тиче виза за технолошке стручњаке. Визе би омогућиле новим иновативним компанијама да запосле људе из било ког дела света. Нови план, који је откривен 1. марта, сматра се једним од најотворенијих визних режима за запошљавање у иновативним компанијама у Европи. И док због Брегзита инострани технолошки стручњаци нису баш добро дошли у Британију, Француска је спремна да помогне хиљадама у индустрији савремених технологија да изаберу Француску.

Нова француска „технолошка виза“ не представља само успостављање боље административне процедуре, већ поруку да је Француска остала отворена и амбициозна и да подржава своје иновативне компаније на путу развоја и напретка. Недостатак менаџера производње и продаје, стручњака за оглашавање и инжењера спречио је развој и раст иновативних компанија. Требало би напоменути и да пет великих технолошких компанија, „Амазон“, „Епл“, „Фејсбук“, „Гугл“ и „Мајкрософт“ подижу зараде својих радника, што додатно отежава конкурентност иновативних компанија. Пошто је компанијама потребно да се брзо развијају, уведене визе ће оснивачима омогућити да слободно проширују своје компаније брзином која је потребна.

Иновативне компаније се могу пријављивати за визу под условом да: имају статус младог иновативног предузећа, да добијају средства из државних фондова, да имају подршку неког од француских улагача ризичног капитала или да их подржава инвеститор ризичног капитала који је у програму Француског технолошког развоја. Пре увођења визе, мало више од сто компанија је могло да се пријави за француску визу за технолошке стручњаке, док их је данас близу 10.000.  Нова виза је бесплатна и процедура за њено добијање је потпуно иста без обзира на то где се кандидат пријављује за њу. Изузетак је само Алжир, где треба платити мање од 400 евра за административне трошкове. Диплома није потребна, јер се размишљало о многим програмерима који су самоуки. Виза се односи и на брачне партнере и издржавана лица, тако да кандидати могу повести и породицу са собом.

Рок важења визе је четири године, али није ограничена само на једну иновативну компанију. Дакле, ако запосленом посао не одговара, може се преселити у другу иновативну компанију, а може основати и своју у Француској. Виза се може обновити, а за држављанство се запослени могу пријавити после пет година. „Мееро“ је једна од иновативних компанија је основана 2016. године и има 450 запослених, али планира да запосли 550 до краја 2019. године. Иновативна компанија која се тако брзо шири може имати користи од нове француске визе за технолошке стручњаке. Надлежни сматрају да ће им нова виза омогућити да запосле најискусније стручњаке на многим поменутим тржиштима и да ће помоћи држави да заузме важно место на пољу техничких иновација.

У највећем кампусу иновативних компанија „Статион Ф“ у Паризу, око једне трећине људи није пореклом из Француске, а нова виза ће омогућити запошљавање стручњака који нису из Европске уније. Највише људи који се пријављују за „Статион Ф“ су из Сједињених Држава, Велике Британије, Кине и Индије, дакле, из три, а ускоро и четири земље које су ван Европске уније. Директор кампуса каже да ће ускоро моћи да задовоље све потребе и омогуће људима да дођу у кампус.

Виза је потпуно у сагласности са глобалном визијом кампуса, који више не прима у чланство оне иновативне компаније које не намеравају да своје пословање проширују ван граница једне државе. Надлежни сматрају да ако запосле међународне стручњаке у својој земљи, они неће морати да отварају подружнице и запошљавају локалне тимове у различитим државама, што ће довести до смањивања трошкова, а њихово међународно пословање ће се брже развијати.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079