Руси се поигравају са глобалним позиционим системом

  • Према студији Центра за напредну одбрану (C4AD), Руси се увелико поигравају са глобалним навигационим сателитским системом (GNSS) да би створили пометњу међу хиљадама бродова и авиона.
  • Полиција, бродски и авионски саобраћај, електричне централе, ваши телефони као и све остало зависи од синхронизације времена и локације коју обавља глобални позициони систем осећају последице хаковања сателитског система за навигацију.
  • Целокупна критична британска инфраструктура зависи и од једног и од другог система, како се наводи у извештају који је саставила Свемирска агенција Велике Британије.
  • Летњиковац руског председника Путина заштићен је уређајима који ометају GNNS и тако стварају зону забрањену за летове изнад његове куће.
  • Опрема која се користи за ометање сателитског система за навигацију кошта 300 долара.

Под сунчаним сводом, 15. маја 2018. године, руски председник Путин вози светло наранџасти камион у конвоју масивне механизације који се упутио ка мосту Керч. Дугачак је 19 километара и представља најдужи мост, како у Европи тако и у Русији. И док Путин прелази преко моста, дешава се нешто необично. Сателитски навигациони систем у контролној соби на више од 24 брода која су усидрена у близини изненада показује погрешне информације о њиховом положају. Њихови позициони системи показују да су усидрени 65 километара даље – наиме, на копну и то на аеродрому „Анапа“.

Према писању Центра за напредну одбрану, то није била насумична грешка, већ добро смишљени план да би се свима који су се налазили у близини отежало праћење или лоцирање положаја председника Путина. Целокупна критична национална инфраструктура ослања се на сателитски навигациони систем – а Руси су почели да га хакују.

Према студији Центра за напредну одбрану (C4AD), Руси се увелико поигравају са глобалним навигационим сателитским системом (GNSS) да би створили пометњу међу хиљадама бродова и авиона. Глобални навигациони сателитски систем обухвата интернационалне системе који се окрећу око земље. Ту се налазе Глобални позициони систем Сједињених Држава, кинески Бејдоу, руски GLONASS, и европски Galileo и сви представљају саставне делове система.

Полиција, бродски и авионски саобраћај, електричне централе, ваши телефони као и све остало зависи од синхронизације времена и локације коју обавља глобални позициони систем и према томе осећају последице хаковања сателитског система за навигацију. „Целокупна критична Британска инфраструктура зависи и од једног и од другог система“, наводи се у извештају који је саставила Свемирска агенција Велике Британије. Напад који би онеспособио навигациони сателитски систем у Британији нанео би штету од 1 милијарде фунти сваког дана док би његово функционисање било онемогућено.

Једна од служби за надзор сајбер безбедности тврди да руска влада врши ометање и блокирање сателитских сигнала много чешће, упорније и обимније него што се то наводило у претходним извештајима који су били доступни јавности. Скоро 10.000 бродова је пријавило да су добили погрешне податке о положају
Студија центра за напредну одбрану наводи да је:

  • 1.311 цивилних бродова било је обухваћено нападом
  • 9.883 случаја су пријављена или откривена.

До пре неколико година, Центар је сматрао да Руси углавном ометају или блокирају глобални сателитски систем за навигацију да би сакрили положај председника Путина. На пример, огромна област у близини Геленџика на обали Црног мора у Русији изгледа да је увек у зони ометања сателитског сигнала. Верује се да се у заливској области око града налази Путинов летњиковац, који представља огромну и богато опремљену вилу изграђену у италијанском стилу са неколико хелиодрома, амфитеатром и малим пристаништем, наводи се у студији Центра. То је једини приватни дом у Русији који ужива исти ниво ваздушне заштите и ометања сателитског сигнала као и Кремљ.

Руске снаге су развиле мобилну јединицу за ометање сателитског сигнала да би осигурале безбедност руског председника. „Географски положај случаја ометања сигнала прецизно се поклапа са местима на којима је Путин био док је боравио у домаћим иностраним посетама, што нас наводи на закључак да су руске снаге користиле мобилне уређаје за ометање сателитских сигнала да би заштитиле руског председника. Случајеви хаковања поклапају се са локацијама руских војних и владиних извора. У неким случајевима, главни мотив ометања био је да се онемогући приступ иностраним војним снагама“, сматра служба за сајбер безбедност.

Бродови који су пловили у близини Геленџика поднели су извештај о погрешним подацима о навигацији на сателитским системима. „У јуну 2017. године, капетан трговачког брода „Атриа“ поднео је непосредне доказе о ометању сателитских сигнала у близини Геленџика у Русији кад је навигациони систем на пловилу показао да се брод налази насред аеродрома „Геленџик“, који је удаљен 20 километара. Тридесетак пловила у истој области пријавило је слична ометања тог дана, наводи се у извештају Центра.

Јахта вредна 80 милиона долара скренула је са курса у Црном мору. Већина догађаја пријављена је у области Крима, на Црном мору у Сирији и Русији.
Међутим, много више нас забрињава то што је опрема за ометање сателитског система за навигацију доступна скоро свима и то за неколико стотина долара. „У лето 2013. године, истраживачки тим са Универзитета у Тексасу у Остину, успешно је ометао позициони систем јахте вредне 80 милиона долара користећи опрему која кошта 2.000 долара и величине је омање актовке. Експериментални напад је натерао бродски навигациони систем да капетану пружи погрешне податке о положају због чега је он направио мале исправке курса да би усмерио брод на прави пут“, наводи Центар за напредну одбрану.

Од тада је цена уређаја за ометање сигнала за сателитску навигацију пала на 300 долара, напомиње Центар, а многи га користе да би варали у игри Pokemon Go.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079