„Мајкрософт“ уводи велике измене у процес ажурирања оперативног система

Оперативни систем Windows 10 има велики проблем у инсталирању исправки који постаје озбиљнији. Међутим, компанија „Мајкрософт“ је предузела одлучне мере да процес ажурирања промени на најбољи могући начин. Потпредседник компаније Мајк Фортин је у свом блогу објавио да оперативни систем више неће имати оно најомраженије својство, а то је да суровом силом приморава своје кориснике да инсталирају најновије исправке. Тако ће корисничино искуство бити унапређено већом контролом, вишим квалитетом и истакнутом транспарентношћу. „Са задовољством можемо да саопштимо да смо увели значајне промене у процес ажурирања оперативног система Windows, промене које ће унапредити корисничко искуство, дати нашим корисницима већу контролу над инсталирањем исправки и подићи квалитет процеса ажурирања“, објашњава Фортин. „Добили смо сасвим прецизне повратне информације од корисника који сматрају да је процес инсталирања исправки сувише насилан и да би волели да могу боље да контролишу тај процес.“

У пракси то значи да ће корисници моћи да одлуче кад ће инсталирати следеће исправке за оперативни систем Windows 10, (ознака v1903) које су планиране у мају. То значи да ће сви корисници моћи да одложе инсталирање исправки за више од месец дана, што је од суштинске важности посебно ако нове исправке изазивају проблеме, а то је до сад, нажалост, било уобичајено. Од сад ће компанија послати обавештење да су исправке доступне и да се, на основу података које има, препоручује њихово инсталирање, али сам корисник ће одлучити кад ће покренути процес инсталирања. Сви корисници ће моћи да одлуче да ли ће покренути инсталацију одмах или ће сачекати, али не дуже од 35 дана.

Што је још боље, одлагање процеса ажурирања може се применити и на мање и на веће исправке. Што се тиче већих исправки, корисницима ће бити објашњено која су ажурирања обухваћена тренутним преузимањем, а која одложеним. То је велика и важна новост јер се дешавало да исправке потпуно и трајно избришу личне податке. Има ли још проблема? Само један. Фортин је нагласио да персонални рачунари којима истиче рок трајања неће моћи да одложе инсталирање исправки јер је, како каже, од пресудне важности за безбедност уређаја и здравље екосистема да те старије машине буду подржане и да добијају редовна месечна ажурирања. Ово је само изговор јер лоше исправке утичу на рад старијих уређаја који теже с њима излазе на крај. Постоје ставови да би код старијих уређаја требало сачекати са инсталирањем исправки из наведеног разлога.

Ипак, од кад је компанија представила оперативни систем Windows 10, 2015. године, незаустављиве исправке постале су и остале најомраженије својство, али и највећи узрок дугог живота „седмице“ међу милионима корисника иако јој се крај опасно приближио. Иако промена можда није савршена, компанија „Мајкрософт“ је направила највећу, а многи кажу, и најважнију измену у историји оперативног система Windows 10. Додуше, можда је компанија мало закаснила, али за милионе корисника широм света то ће бити огромна промена.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079