Нова комбинација: Дропбокс и Гуглов пословни пакет

Дуго очекивана могућност да чувате своје Гугл документе, табеле и слајдове у Дропбоксу представља много више од оног што смо очекивали.
Пре тринаест месеци, компаније „Дропбокс“ и „Гугл“ објавиле су да раде заједно да би омогућиле корисницима да своје датотеке из Гугловог пакета (G Suite) чувају у Дропбоксу. Вест је одјекнула као коначан повољан одговор на многобројне молбе или бар на надања многих корисника једног и другог сервиса. Истовремено, изненадила је многе јер свима је познато да је сервис Дропбокс директан конкурент Гугловом диску на коме су се одувек чували Гуглови документи, слајдови и табеле.

Врло амбициозној замисли – компанија „Дропбокс“ је очекивала да ће се остварити већ 2018. године – требало је прилично много времена да се постане стварност. Ипак, ове недеље је компанија „Гугл“ на својој конференцији о рачунарству о облаку објавила да је спремна да остварену замисао понуди јавности. Својство је доступно свим корисницима који су се претплатили на пословну верзију Дропбокса и то као пробна верзија отвореног кода. То је само увод за следећи корак када ће веза између та два сервиса бити доступна свима који користе Дропбокс и Гуглов пакет.

Кад сам видео шта су компаније „Дропбокс“ и „Гугл“ направиле, схватио сам због чега им је било потребно толико времена. Две компаније нису размишљале само о процесу пребацивања датотека тамо-амо између Дропбоксовог складишта на мрежи и Гуглових интернет апликација. Успели су да сједине два сервиса у нешто толико јединствено да вам је потпуно немогуће да утврдите где се завршава Дропбокс, а почиње Гуглов пакет.
За пословне организације које у великој мери користе оба сервиса, резултат је од непроцењивог значаја. „Нашим интерним истраживањем утврдили смо да 50% корисника Дропбокса корити Гуглов пакет“, изјавио је Адам Неш из компаније „Дропбокс“. „Стотине милиона корисника Гмаила направило је налог на Дропбоксу, дакле, не говоримо о преклапању пар милиона корисника, већ о врло импозантној публици.“

Интеграција се на најосновнијем нивоу огледа у томе што се документи из Гугловог пакета понашају као Дропбоксове датотеке. Нови документ можете да направите у Дропбоксовој фасцикли и померате већ постојеће које имају екстензију .гдоц где год желите по Дропбоксовом интерфејсу као и преко интеграција оперативног система и апликација. Док радите у некој апликацији из Гугловог пакета, све се аутоматски чува у Дропбоксу, исто као да користите пакет у стандардном облику.

Претраживање текстуалних датотека у Дропбоксу ради као и обично и приказује и датотеке из Гугловог пакета без обзира на то где сте их сачували. Уместо да користите својство дељена Гуглових докумената – што је сасвим у реду, али представља потпуно одвојен свет од Дропбокса – можете да делите своје Гугл документе на исти начин као и све друго у Дропбоксу. „Ако је Гуглов документ у Дропбокс фасцикли и ако сте ту фасциклу поделили са још пет сарадника, не морате да стално да уносите пет истих адреса“, објашњава Неш.

Најбољи део интеграције два сервиса уочавате кад радите у документу Гугловог пакета. Дропбокс вас не препушта у потпуности Гуглу, напротив, потпуно обухвата посебну верзију апликација из Гугл пакета: погледајте URL и видећете да се и даље налазите на страници Дропбоx. цом, а не на Гуглу. Дропбоксово својство дељења и даље је доступно у оквиру интерфејса докумената, табела, табела прорачуна и поново не морате да размишљате о пребацивању у Гуглове еквиваленте.

Још једна функционалност нам доказује да многи који користе програме из Гугловог пакета и даље раде са датотекама из пакета Мајкрософт Оффице. Можете да отворите датотеке у Wорду, Еxцелу и ПоwерПоинту у Дропбоксу користећи еквиваленте апликације из Гугловог пакета и да их поново сачувате у Дропбоксу, а да при том не морате да пролазите кроз све муке конверзије датотека.

Који је следећи корак. Пошто смо се уверили да је ново сједињавање Дропбокса и Гугловог пакета огроман корак, како у теорији, тако и у пракси, сасвим нам је јасно да ће се тимски рад ускоро променити. На мобилним уређајима, телефонима и таблет рачунарима, можете тек да наслутите какав је напредак направљен јер можете прегледати документ из Гугловог пакета у Дропбокс апликацији, али не можете га мењати. Компанија „Дропбокс“ није рекла кад ће и то бити омогућено. Сви се надамо ускоро.

Било би још занимљивије да компанија објави нову интеграцију пошто је овај посао успешно обавила. Компанија већ дуго година сарађује са софтверским гигантима као што су „Adobe“ и „Autodesk“ и могла би да омогући да садржај из тих апликација постане много функционалнији унутар Дропбокса. Ипак, сједињавање Дропбокса и Гуловог пакета много је смелији корак. Документи из Гугловог пакета толико су својствени рачунарству у облаку – за разлику од PDF докумената или цртежа у AutoCADu да је било лако заборавити да су уопште датотеке.

Према Нешовим речима, сарадња са компанијом „Гугл“ дала је подстицај за даљу сарадњу са другим интернет сервисима.

Рачунарски факултет Рачунарски факултет 011-33-48-079