Америчка влада „нема појма о технологији“

Директор компаније „Хвавеј“ (Huawei) Питер Џоу каже да члановима америчке владе „мора све да објашњава као својој деци“. Руководиоци компаније „Хвавеј“ кажу да америчка влада „нема појма о технологији“ и оптужили је да потцењује забринутост за националну безбедност неосновано тврдећи да је компанија продужена рука кинеске владе и да опрема за мобилну мрежу може бити искоришћена за шпијунирање западних држава. Главни надзорник за безбедност компаније „Хвавеј“ и некадашњи главни саветник за ИТ сектор у британској влади Џон Сафолк рекао је да амерички политичари нису поднели никакве доказе који би подржали тврдње да кинески шпијуни могу да хакују 5G технологију компаније да би прислушкивали осетљиве и строго поверљиве телефонске разговоре или, што је још горе, да би могли проузроковати фаталне последице у намерно изазваним несрећама аутономних возила. Сафолк, који је некада био најбоље плаћени државни службеник пре него што је прешао у компанију „Хвавеј“ 2011. године, рекао је да су америчке оптужбе политички мотивисане и да никако не представљају праву забринутост за државну безбедност.

„Америка не би требало непрестано да тврди да кинеска компанија има лошу технологију. Едвард Сноуден је открио шта се све дешава са америчком технологијом“, рекао је. „Нико, с друге стране, није открио да ми нешто погрешно радимо. Америчка влада потцењује националну безбедност – она је од изузетног значаја и не треба је потцењивати. Требало би да се суоче са стварношћу и да схвате да је технологија компликована област и да би требало да се удруже да реше проблеме које ми можемо да решимо.“

Питер Џоу директор компаније задужен за развој нове 5G технологије која може бити сто пута бржа од 4Г мреже каже да амерички политичари и руководиоци „немају појма о технологији“ и да им све треба објашњавати као деци. Сафолк је рекао да је схватио да никад неће убедити америчке политичаре да кинески државници немају приступ технологији компаније „Хвавеј“. „Вероватно због тога што они искрено верују да су запослени у „Хвавеју“ ужасни људи или због тога што верују да је Кина ужасна земља, не знам“, рекао је на Индустријској конференцији која је у уторак одржана у Шенжену.

„Преостаје нам једино да им кажемо: ’Људи, ако желите да дођете и видите, дођите и видите. Ако желите да дођете и проверите, дођите и проверите. Ако желите да се уверите, добродошли сте. То је све што можемо да вам понудимо’.“ Америчка влада је забранила компанији да учествује у америчкој мобилној мрежи и непрестано позива све своје савезнике, укључујући Велику Британију, Европу и Аустралију да избегавају технологију кинеске компаније при увођену 5G мреже. Прошлог месеца, Велика Британија је изразила забринутост за софтверску безбедност кинеског гиганта, али није пронашла доказе о умешаности кинеске државе. Компанија „Хвавеј“ није забрањена у Великој Британији, али Аустралија је забранила компанији да конкурише за рад на увођену 5G мреже.

Мајк Помпео, државни секретар Сједињених Држава, недавно је обавестио америчке савезнике да ће Сједињене Државе прекинути да деле информације с њима ако дозволе коришћење технологије компаније „Хвавеј“. Председник Чилеа је ове недеље отказао посету седишту компаније јер је такав савет добио од Помпеа. „Кина је само још једна земља која има другачији систем вредности, другачији политички систем, али у њој живе људи који су исти као ви и ја. Чега се, заправо, плаше? Да ли само Кине или њене технологије која је боља од америчке?“, рекао је Сафолк. „Чињеница је да смо кинеска компанија и да је њен оснивач Кинез, али то није ништа лоше“, рекао је Сафолк. „Поносни смо што смо кинеска компанија, а то исто тако значи да ћемо у неком делу света увек бити у центру пажње и то није наша кривица.

Америка каже да жели отворену конкуренцију, да би одмах после тога забранила рад „Хвавеју“ у Америци. Сматрам да би Америка требало да се суочи са конкуренцијом јер ће од тога и грађани Америке имати користи.“ Сафолк каже да је тврдња да је забрана уведена због легитимне забринутости за безбедност потпуно неоснована. „Само чекам да се Мајк поново огласи и каже да је забрањена употреба каиша који је направљен у Кини јер је то ризик по националну безбедност пошто војници не могу да се боре ако им падну панталоне.“