Шри Ланка блокирала друштвене мреже после трагичних експлозија

Влада Шри Ланке је привремено блокирала приступ сервисима неколико друштвених мрежа после трагичних експлозија које су одјекнуле широм земље, а у којима је живот изгубило 207 особа, а неколико стотина је рањено. Пријављено је осам бомбашких напада укључујући и експлозије које су се догодиле у трима црквама током најсветијег викенда у Хришћанском календару. Секретар председника Шри Ланке Удаја Сеневиранте је у кратком обраћању рекао да је влада одлучила да „да привремено забрани сајтове неколико друштвених мрежа укључујући Фејсбук и Инстаграм„, у покушају да обузда „лажне вести и извештаје“. Влада је рекла да ће приступ сервисима бити обновљен када се заврши увиђај и истрага немилих догађаја.

Премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге тврди да су експлозије терористички напади. Писац Налака Гунавардене, иначе, рођен у Шрил Ланки, потврдио је на Твитеру да је осим Фејсбука блокиран и сервис WhatsApp, који је у власништву компаније. Наводе се и извештаји да је онемогућен приступ сервису Јутјуб, док су други навели да и даље могу да користе апликацију WhatsApp.

Портпарол компаније „Фејсбук“ у Шри Ланки рекао је: „Искрено саосећамо са жртвама, њиховим породицама и целом заједницом која је погођена тим ужасним догађајем. Сви тимови у компанији улажу напоре и отворено сарађују са снагама реда и закона и успешно идентификују и уклањају садржаје који нису у складу са стандардима које смо поставили у компанији. Иако смо упознати са изјавом владе о привременој блокади платформи друштвених мрежа, свесни смо да се људи ослањају на наше сервисе да би разговарали са најближима и због тога и даље максимално одржавамо наше услуге и помажемо заједници и држави током ових трагичних времена.“

Портпарол компаније „Гугл“ није био спреман да одмах коментарише новонасталу ситуацију. Дешава се, али врло ретко, да влада блокира приступ масовно коришћеним сајтовима и сервисима. Иако је потез државе привидно усмерен на спречавање ширења лажних вести, сигурни смо да првенствено утиче на слободу говора и на све покушаје да људи ступе у контакт са најближима. Шри Ланка се као и све земље у развоју бори са ширењем дезинформација. Влада се жалила да су лажне вести које су се делиле на друштвеној мрежи Фејсбук помогле у ширењу мржње и насиља против муслиманске мањине у држави. Остале државе, као Индија, кажу да је шифрована апликација за размену порука WhatsApp допринела ширењу погрешних информација, што је натерало платформу друштвене мреже да ограничи број група којима се може послати порука. Иран и Турска су, такође, блокирале приступ сајтовима друштвених мрежа последњих година током политичких протеста и превирања.