Следећег месеца очекује се пад делова интернета јер долази Дан 768k

За месец дана долази Дан 768k, који подсећа на Дан 512k кад су најпознатији добављачи интернета AT&T, BT, Comcast, Sprint и Verizon накратко престали са радом. Прекретница у интернет повезивању, познатија као Дан 768k, приближава нам се и неки администратори мреже се тресу од страха јер се прибојавају застоја у раду због дотрајале мрежне опреме. Страх је сасвим оправдан, али иако су многе компаније предузеле мере предострожности и ажурирале рутере, ипак се предвиђају серије отказивања функционисања интернета.

ШТА ЈЕ ДАН 768k?

Назив Дан 768k потиче од назива највећег пада интернета који је познат као Дан 512k. Наиме, 12. августа 2014. године, стотине добављача интернет услуга (ИСП) широм света престало је са радом, што је довело до штете која је износила милијарде долара у изгубљеним трговачким трансакцијама и исплатама, а све због недостатка интернет везе или губитка пакета. Дан 512k догодио се јер рутери нису више имали меморије за складиштење глобалне табеле рутирања протокола граничног мрежног пролаза (BGP), у ствари, датотеке која садржи IPv4 адресе свих познатих мрежа повезаних на интернет.

У то време, велики део интернета био је рутиран преко уређаја који су додељивали TCAM (ternarna memorija sa adresabilnim sadržajem) која је била довољно велика да складишти не више од 512.000 интернет путања. Међутим, кад је 12. августа 2014. године, Веризон додао 15.000 нових BGP путања, глобална табела рутирања протокола граничног мрежног пролаза изненада је, без упозорења, прешла број од 512.000 линија. Тада је на старим рутерима датотека глобалне табеле рутирања прешла границе меморије која јој је додељена, што је довело до тога да су уређаји престали да раде кад год би покушали да прочитају или раде са датотеком. То је утицало на рад компанија као што су „Microsoft“, „eBay“, „LastPass“, „BT“, „LiquidWeb“, „Comcast“, „AT&T“, „Sprint“, и „Verizon“.

Многи старији рутери добили су по хитном поступку софтверске исправке које су омогућиле администраторима мреже да поставе већи праг за величину додељене меморије како би могли да управљају глобалном табелом рутирања протокола граничног мрежног пролаза. Већина администратора је пратила документацију која им је прослеђена, што им је омогућило да поставе нову вишу границу на 768.000, односно 768k.

НА СТАРИЈИМ РУТЕРИМА ГЛОБАЛНА ТАБЕЛА РУТИРАЊА BGP СТИГЛА ЈЕ ДО ГРАНИЦЕ 768.000

Извештај CIDR-а, интернет сајта који прати глобалну табелу рутирања протокола граничног мрежног пролаза, наводи да је датотека достигла величину од 773.480 приступа, међутим, та верзија табеле није званична и садржи неколико дупликата. Твитеров софтверски робот назван BGP4-Табле, који такође прати величину глобалне табеле рутирања BGP-а чекајући Дан 768k, одредио је величину датотеке на 767.392, што је само на корак од пробијања граница меморије.

ДАН 768 СЕ ОЧЕКУЈЕ ЗА МЕСЕЦ ДАНА

Два стручњака, Арон Глен, инжењер из Берлина и Џим Траутман из Нове Енглеске предвидели су да ће Дан 768 доћи за месец дана. Међутим, за разлику од многих администратора мреже, њих двојица не очекују да ће доћи до широко распрострањених падова интернета какви су се појавили 2014. године. Међутим, и један и други сматрају да ће неке компаније и мањи локални добављачи интернета осетити последице. Глен каже да би био изненађен кад би дошло до неких озбиљнији прекида интернет везе јер је пре десет година постојало много пространије тржиште транзитних добављача интернета док данас постоји тек шачица „великих играча“ који располажу одговарајућом опремом.

Траутман дели мишљење свог колеге и сматра да је интернет данас много отпорнији и развијенији него што то многи мисле. Додао је да, свакако, постоје мрежни оператери и корпоративне организације крајњих корисника који ће имати проблема јер неће бити спремни за новонасталу ситуацију.

НЕКИ АДМИНИСТРАТОРИ МРЕЖЕ СУ СЕ ПРИПРЕМИЛИ

Администратори мреже су већ дуго свесни да им се приближава Дан 768k и многи су се припремили. Неки су старе рутере заменили новом опремом или су унели софтверске исправке да би стари уређаји могли да поднесу глобалну табелу рутирања BGP-а кад број путања пређе границу од 768.000. Траутман каже да се могу направити подешавања меморије која ће ублажити последице, чак омогућити прелазак преко 768k путања на неким платформама које ће радити ако се не користи ИПв6. Промене у подешавањима захтеваће поновно покретање система да би се измене биле потврђене. Траутман каже да је граница путања 768k IPv4 проблем само ако прихватите све путање. Ако одбаците или не прихватите /24 путање, елиминисали сте половину укупне величине табеле BGP-а.

Организације које користе старију опрему требало би то да знају и да поставе такву конфигурацију која би им омогућила ограничавање инсталираних префикса, што, према његовим речима, није тешко. Тренутно се не може утврдити колико ће рутера и мрежа осетити последице Дана 768k, нити можемо знати локацију и број рутера који су осетљиви.