Компанија „Гугл“ коначно уводи нови сервис за размену порука

Да смо ову вест прочитали пре пет година, одушевљење би сигурно било огромно. Изгледа да је вест, ипак, закаснила. Компанија „Гугл“ је после неколико година чекања одлучила да сама предузме одлучујуће кораке. Наиме, мобилни оператери већ дуго обећавају да ће својим корисницима пружити сервис за размену порука нове генерације. За то време, компанија је коначно успела да развије сопствени систем за слање порука који има својства која не можемо пронаћи у сервису за размену кратких порука (SMS). Дакле, говоримо о RCS (engl. Rich Communication Services) протоколу који ће корисницима омогућавати размену много дужих порука, пренос великих датотека и, наравно, анимираних налепница.

Компанија је одлучила да судбину свог RCS протокола узме у своје руке и тако омогући корисницима у Великој Британији и Француској приступ модерном и универзалном сервису за размену порука. Без обзира на то који телефон имате или код ког сте мобилног оператера пријављени, компанија „Гугл“ ће вам обезбедити сервис RCS Chat као нову подразумевану апликацију за размену порука у Андроид окружењу (Android Messages). Дакле, ако размењујете поруке са пријатељем који има инсталирану апликацију, моћи ћете да видите да ли је прочитао поруку и да ли на њу одговара.

Ипак, услуга је прилично закаснила. Корисници ајфона такву могућност имају још од окружења iOS 5, а OTT сервиси треће стран,е као што су WхатсАпп и Сигнал имају својства RCS протокола. Нова стратегија компаније има за циљ да апликацију Мессагес подигне на исти ниво. Међутим, изгледа сувише касно.

Препреке на путу

Као прво, уопште нам није познато када ће нити да ли ће таква услуга уопште доћи у Сједињене Државе. Компанија је само рекла да ће RCS протокол током године бити доступан у већем броју држава. Ипак, ако се подсетимо како је компанија развијала разне сервисе и апликације за размену порука, морамо бити помало скептични. Други проблем се састоји у томе што је сервис RCS Chat, као и SMS, везан за ваш телефонски број. То можемо посматрати као случај комбиновања старе и нове технологије, што никада није било добро. Дакле, сервис треба да прође низ корака да би се утврдило да ли је RCS Chat омогућен код особе којој шаљете поруку. Пошто апликација Android Massages не може да се ослони на централну базу података, она шаље упит директно на други телефон. Кад у тој апликацији отворите прозор за писање порука, она шаље свима невидљиву поруку са питањем да ли подржавају апликацију RCS Chat, а апликација Android Messages шаље потврдан одговор ако је подржава.

„Гугл“ каже да RCS Chat може да функционише једино на нивоу апликације јер су из процеса искључени мобилни оператери. Механизам је врло вешто направљен, али на тај начин се ствара још један слој који је прилично нестабилан, што може да доведе до тога да апликацију не можете да користите. Даље, постоје проблеми приватности и безбедности јер сваки пут кад пошаљете поруку, апликација шаље нешифровану поруку са вашег телефона на нечији други заједно са IMEI бројем и бројем телефона. Компанија не може да обећа када ће омогућити шифровање порука у апликацији RCS Chat.

Више уређаја, више проблема

Компанија каже да предузима све што је могуће да би пронашла решење за своје кориснике што се тиче шифровања порука, али, поново морамо да кажемо, да нам њене речи не уливају поверење. Штавише, треба напоменути да је такав почетак – размена нешифрованих порука у двема државама света – прилично спор за сервис размене порука који је требало да се појави пре пет година. Колико смо чекали, до сада је требало да поруке буду шифроване, а апликација добије глобалну подршку

Уместо тога, добили смо услугу која би једног дана могла да буде добра, али вероватно ће наићи на препреке које компанија није вољна да превазиђе. Највећа од њих су мобилни оператери у Америци. Не само да много упорније ометају процес увођења сервиса од својих европских колега, већ компанија мора паметно да повлачи потезе да би обезбедила продају својих pixel телефона. С друге стране, pixel 3а који је у продаји од прошлог месеца у продавницама T-Mobile не подржава RCS на мрежи тог оператера иако је старији модели самсунг телефона подржавају. Због чега? Због тога што су напредне RCS могућности уграђене у срж мреже, а не постоје као одвојене апликације или уређаји, а телефони компаније „Гугл“ их не подржавају. Кривица је обострана, али „Гугл“ је требало да се договори са оператером да подржи RCS протокол у интересу корисника.

Али није. Сад би требало да поверујемо да ће се „Гугл“ изборити са америчким мобилним оператерима и развити свој систем кога не подржавају њени телефони поврх већ постојећег и да ће, коначно успети да шифрује поруке. Можда ће се то догодити једног дана, али изгледи су врло слаби. Сетимо се само апликација Гугле Chat, Hangouts и Allo. Надамо се да последњи подухват неће доживети њихову судбину.