Младим људима расту рогови од мобилних телефона

Морамо признати да је вест прилично застрашујућа. Научници са Универзитета Саншајн коуст у Квинсленду у Аустралији пронашли су доказе да честа употреба мобилних уређаја може у основи да нам измени физиономију. Прецизније речено, приметили су да се код млађих особа (оних који данас највише користе мобилне уређаје) појављују коштане израслине које неодољиво подсећају на рогове. Добра вест је, ако је уопште овде има, да нећемо ускоро угледати генерације деце које личе на трицератопсе којима из главе избијају рогови. Лоша вест је да се ове коштане израслине појављују на задњем делу лобање.

Објаснићемо шта се догађа. Људи који често користе мобилне уређаје повијају главу унапред да би проверили да ли су добили неку поруку или једноставно читали текст са екрана. При таквом положају главе, њена тежина се са кичме премешта на мишиће који се налазе на задњем делу лобање, што доводи до тога да кости расту у тетивама и лигаментима због чега коштане израслине у облику рогова расту из основе лобање.

Открића до којих су истраживачи дошли изазивају забринутост за здравље мишићног и коштаног система код младе популације, што би требало да подстакне спровођење превенције и интервенције кроз одређене вежбе и указивање на правилно држање тела и главе. Иначе, извештај студије је објављен пре годину дана, али недавно је изазвао ново интересовање. У студији се наводи да су истраживачи прегледали 1.200 рентгенских снимака направљених у Квинсленду и да су обухватили различите старосне категорије. На једној трећини снимака јасно су се виделе коштане израслине, а њихова учесталост се смањивала са повећањем старости испитаника. Израслине су биле веће и уочљивије код млађих испитаника.

О штетном утицају мобилних телефона на људско здравље говорило се и пре, а и даље чујемо многе критике, међутим, ово је први пут да се говори о адаптацији људског тела на технологију која се свакодневно користи. „У нашој студији смо поставили изузетно значајно питање о томе шта будућност носи младој популацији кад је развој дегенеративних процеса очигледан у врло раним етапама њиховог живота“, наводи се у извештају. Да ли сте забринути због утицаја који телефони имају на ваше тело? Главни аутор студије вам предлаже да полако пређете руком преко доњег задњег дела лобање и ако вам је тамо израстао рог, сигурно ћете га напипати.