Највећа грешка Била Гејтса

Бил Гејтс каже да је највећу грешку направио кад је дозволио да „Мајкрософт“ изгуби битку од Androidа. Поразу је значајно допринео трапави прелаз од оперативног система Windows Mobile на Windows Phone због чега је окружење Android почело нагло да се шири. Суоснивач компаније „Мајкрософт“ Бил Гејтс размишља о времену које је провео у компанији кад су доношене суштинске одлуке у вези са мобилним оперативним системом. У недавном разговору који је водио са репортером једног часописа, Гејтс је открио да је највећу грешку направио кад је дозволио компанији да пропусти прилику коју је уграбио Android. „У софтверском свету, посебно ако говоримо о платформама, тржиште се руководи правилом да победник узима све. Дакле, највећа грешка коју сам направио у руковођењу „Мајкрософтом“ утицала је на то да компанија није успела да постигне оно што је Android сада. То јест, Android је стандардна платформа за мобилне телефоне који нису произведени у компанији „Епл“. Било би сасвим нормално да је „Мајкрософт“ успео да достигне такав статус. Пошто је тржиште заиста засновано на принципу да победник односи све, постоји простор само за још један оперативни систем који није у поседу компаније „Епл“. И колико то вреди? То вреди 400 милијарди долара које би требало да се пребаце из компаније Г у компанију М.“

Компанија „Гугл“ је купила Android 2005. године за 50 милиона долара, а некадашњи директор Ерик Шмит је признао да је главни циљ „Гугла“ био да победи компанију „Мајкрософт“ у раним фазама развоја оперативног система Windows Mobile. Према његовим речима, руководство је у почетку било забринуто јер су мислили да ће „Мајкрософтова“ мобилна стратегија бити успешна. Коначно, Android је уништио оперативно системе Windows Mobile и Windows Phone и постао еквивалент оперативном систему Wиндоwс у мобилном свету.

Ипак, Гејтсово признање помало изненађује јер су многи мислили да је компанија пропустила прилику да доминира у мобилном свету због грешке која је направљена у доба Стива Балмера. Наиме, Балмер се грохотом насмејао ајфону и назвао га „најскупљим телефоном на свету који се не допада пословним корисницима јер нема тастатуру“. Иако је Балмер признао да верује да би ајфон могао добро да се продаје, ипак није успео да уочи наилазак доба у коме доминирају екрани осетљиви на додир, што га је навело да се наруга телефонима који немају тастатуру.

То је, у ствари, била најранија грешка компаније и, као што можемо да видимо, направљена је на самом врху ланца управљања. Компанија је месецима водила дебату о томе да ли треба одустати оперативног система Windows Mobile, који у то време није био намењен екранима осетљивим на додир, и ослањао се на период кад су се користиле дигиталне оловке. Компанија је у децембру 2008. године на хитном састанку одлучила да одустане од оперативног система Windows Mobile и потпуно се усредсреди на Windows Phone.

И док су тадашњи директори Тери Мајерсон, задужен за Wиндоwс, и Џо Белфиор, задужен за „Мајкрософт“, присуствовали том састанку, компанија је сигурно тражила савет од Била Гејтса у било ком својству. Гејтс је одустао од положаја директора компаније 2000. године, али преузео је улогу главног софтверског архитекте током пресудних година које су довеле до појаве (и погрешних одлука у вези са тим) оперативног система Windows Phone Wиндоwс Висте. Гејтс је коначно, 2008. године, одлучио да се повуче и са тог положаја и био је председник компаније све док то место није заузео Сатја Надела 2014. године.

Гејтс је 2014. године обећао да ће много више времена проводити у компанији, а тим који се бавио претраживачем Едге тражио је његово мишљење кад су одлучивали о преласку на Цхромиум прошле године. Последњих година Гејтс је помагао у мистериозном пројекту „лични агент“ у „Мајкрософту“, али користи телефон са Android окружењем.
Можда Гејтс није био директно одговоран за неке одлуке у вези са уласком на мобилно тржиште, али његов одлазак се некако поклопио са почетком губљења битке против Android окружења. Слично томе, Стив Балмер је рекао да је Виста био највећи промашај у компанији пре његовог тужног одласка.

Изгледа да је компанија успела да превазиђе своје највеће грешке које је направила покушавајући да заузме мобино тржиште, али пословање у облаку цвета. Гејтс је задовољан јер иако је компанија направила једну од највећих грешака, а ту је и тужба због монополистичког понашања и још понешто, оперативни систем Wиндоwс и Оффице пакет и даље су изузетно успешни, а „Мајкрософт“ је због тога једна од водећих компанија. „Да смо успели и на мобилном тржишту, сад бисмо били једина водећа компанија, али шта је ту је.“