Роботи ће уништити 20 милиона радних места до 2030. године

Према извештају компаније „Оксфорд икономикс“, сиромашнији региони широм света претрпеће најгоре последице развоја вештачке интелигенције. Напредак вештачке интелигенције, машинског учења и роботике довешће до нестанка 20 милиона физичких послова широм света до 2030. године, истиче се у извештају компаније „Оксфорд икономикс“. Око 1,7 милиона физичких послова већ је предато у руке роботима од 2000. године, каже се у извештају под насловом „Како роботи мењају свет“. Од тога је у Сједињеним Државама нестало 260.000 радних места, 400.000 у Европи и 550.000 у Кини.

Од 2010. године број робота се повећао за више од сто процената. Ако се такав развој роботизације настави, број радника који обављају физичке послове смањиће се за 8,5% до 2030. године, наводи се у извештају. Сваки нови робот који се запосли замењује у просеку 1,6 физичких радника, резултат је до ког је дошла споменута компанија. У следећих пет година, нагло ће се повећати употреба робота у сектору пружања услуга захваљујући напретку вештачке интелигенције, машинског учења и компјутерског инжењерства. Осим тога треба споменути и секторе логистике, здравствене заштите, трговине на мало, угоститељства и транспорта. Тренутно, Кина је упослила највише робота, а до 2030. године имаће више од 14 милиона робота запослених у индустрији и тако ће себи обезбедити водећу позицију у ангажовању робота за обављање послова.

Измештање најугроженијих радника

Не изненађује то што ће у сиромашнијим деловима света највише радника остати без посла због напредовања робота. Региони у којима су кадрови мање стручни обично имају слабије развијену привреду и већу стопу незапослености и због тога је извесније да ће ту доћи до отпуштања радника због све већег броја робота ангажованих на њиховим радним местима. У извештају се наводи да ће сваки ангажовани робот довести до два пута већег губитка радних места него у областима исте државе у којима има више високо образованих кадрова.

Послови који се састоје од процеса који се понављају, као што су, рецимо, послови у складишту, биће под највећим нападом робота. Она радна места која захтевају креативност, саосећање, социјалну интелигенцију и немају строгу структуру и даље су безбедна, али роботи ће, ипак, играти све већу улогу чак и у тим случајевима. И поред нестајања радних места, роботизација ће коначно унапредити продуктивност и привредни развој и створиће нова радна места истим темпом којим уништава стара радна места. Очекује се да ће се појавити милиони нових послова у свим секторима глобалне привреде.

Посматрано на глобалном нивоу, пораст броја робота од 1% по месту једног физичког радника доводи до повећања производње за 0,1% по једном раднику, што је значајан напредак. Брже прихватање робота на радним местима повећава и краткорочни и дугорочни раст производње. Пораст од 30% у запошљавању робота, ако се тренд настави до 2030. године довешће, до повећања глобалног бруто домаћег производа за 5,3 % за ту годину, што износи скоро 5 билиона (1012) долара.

Регулисање вештачке интелигенције

И док компаније у разним гранама привреде запошљавају роботе, политички актери морају да се изборе са чињеницом да иако технологија подстиче развој, она повећава разлике у приходима. Више од половине радника у Сједињеним Државама, који су напустили радна места у производњи у последњих двадесет година, нашли су посао у областима транспорта, грађевинарства, одржавања или су почели да се баве административним и канцеларијским пословима. Такве околности су забрињавајуће јер су наведени послови најугроженији у следећих десет година због ширења аутоматизације. 

Предвиђања истакнута у извештају не би требало да натерају политичке актере да успоре или потпуно зауставе прихватање робота, већ да се усредсреде на то како да зараду коју је створила напредна технологија искористе да помогну онима који живе у најугроженијим областима да се припреме за промене које их очекују. Лидери у пословању требало би да траже технолошка решења за пословне изазове да би остали конкуренти у својој области. Међутим, требало би да да купују акције од својих запослених кад желе да улажу у технолошки напредак и да своје намере о ангажовању робота отворено изразе. То значи улагање у програме образовања и обучавања заједно са увођењем робота у посао.