Мрежа 5G промениће вам живот на 5 начина

Мрежа 5G је још у повоју, а прескупи паметни телефони опремљени да прихвате бежичну мрежу нове генерације почињу да преплављују тржиште. Тренутно је мрежа 5G доступна у неколико градова и иако њена брзина обећава, изгледа да ће проћи извесно време док не почне да покрива већи део корисника. Чим Сједињене Државе буду у потпуности опремљене мрежом нове генерације, паметних телефона који одмах могу да преузму филмове са интернета биће на сваком кораку. Међутим, мрежа 5G имаће много већи утицај на ваш живот од бржег телефона у вашем џепу (мада сте, претпостављам, најсрећнији баш због тога). Првенствено ће заменити кућни кабловски интернет и тако смањити јаз између градских и сеоских подручја што се тиче брзине и расположивости интернета; пружиће ученицима додатна наставна средства; унапредиће здравствену заштиту; учиниће улице безбеднијим увођењем аутономних возила и коначно, увешће нас у проширену стварност.

5G у вашој кући: убица кабловског интернета

Нова мрежа неће убрзати само ваш телефон. Теоријски, кућни интернет ће постати бржи ако бежична мрежа 5G замени кабловски интернет. Уместо да кабловској компанији плаћате да вам развуче каблове и повеже вас на интернет, моћи ћете да инсталирате антену која ће слати 5G право у ваш дом са мобилне базне станице. За сеоска подручја, где је постављање каблова изузетно скупо, хватање сигнала 5G са постојеће станице биће много јефтиније.

Компаније као што су „Веризон“ и „АТ&Т“ већ су почеле да се баве кућним 5G интернетом и иако је још сувише рано за претпоставке, можемо рећи да ће додатна конкуренција вероватно смањити рачуне корисницима кабловског интернета, који и даље немају неки други избор. Кућна 5G мрежа ће унапредити приступ интернету људима који живе ван градских подручја где су кабловске везе слабе, а ни мобилна повезаност није ништа боља.

5G код вас: Наочаре за проширену стварност

Стручњаци предвиђају да ће увођење мреже 5G довести до новог доба проширене стварности. Учиниће уређаје које морамо да носимо заједно са наочарима за проширену стварност лакшим и тањим, као што су наочаре Гугл глас, које ће имати сопствену 5G везу. Тренутно, наочаре за проширену стварност морају бити повезане са рачунаром – преко бежичне мреже или физички повезане са стоним рачунаром, а понекад са преносивим рачунаром који је рецимо прикачен за појас. ХолоЛенс 2 компаније „Мајкрософт“ имају интегрисан рачунар, али гломазне су. Кад буде уведена 5G мрежа проблеми са повезивањем ће нестати, а оне ће бити довољно лаке и удобне да их можете носити цео дан. Генерације су одрастале и читале упутства за руковање уређајима. Данашње генерације упутства за руковање траже на Јутјубу, а следеће ће да ставе наочаре за проширену стварност и кажу: „Алекса, покажи ми упутства.“

5G у учионици: Лет преко Великог кинеског зида

Веће брзине и краће време одзива мреже 5G уз помоћ проширене стварности и виртуелне реалности промениће учионице. Сценарио у коме ће образовање уз помоћ 5G технологије бити много приступачније: Дете седи у учионици четири сата. Почиње презентација о Кини, наравно у програму ПоwерПоинт, што представља добро окружење. Друго дете у учионици, пошто је добило упутства од учитељице, ставља наочаре за виртуелну реалност и гледа видео запис у коме прелази преко Великог кинеског зида. Наравно, искуства су сасвим другачија.

Компанија „Веризон“ је почетком године поделила 1 милион долара на десет група ученика који су пронашли начин како да искористе мрежу 5G у учионици. Неке од победничких идеја обухватиле су искуство у свемиру помоћу виртуелне стварности, игрицу у домену помешане реалности која помаже деци оболелој од аутизма да науче друштвене односе и још једну апликацију која оживљава физику.

5G у болницама: Холограмске операције и још много више

Не само да мрежа 5G може да помогне ђацима да боље овладају школским предметима, она у комбинацији са проширеном стварношћу може да омогући лекарима да науче и усаврше одређене процедуре. У мају је компанија „Медивис“ добила одобрење за платформу засновану на проширеној стварности под називом Сургицал АР која ће водити хирурге кроз процедуре помоћу холограма који ће бити постављен на пацијента. Пошто ће мрежа 5G значајно смањити време одзива, хирурзи ће моћи да користе проширену стварност у реалном времену док обављају захвате на пацијентима. Тако ће бити смањена могућност грешке и унапређен постоперативни период. И не само то. Хирурзи ће моћи да обављају операције даљински управљајући роботима.

Ван операционе сале, 5G ће моћи да унапреди здравствену негу. Колумбија универзитет користи мрежу 5G компаније „Веризон“ да би на даљину тестирала процес рехабилитације пацијената који су преживели мождани удар и користи слушалице засноване на виртуелној реалности. Терапеути на даљину управљају пацијентима који носе уређаје и кроз вежбе им побољшавају моторичке способности. И не само то, програм је користан јер анализира појединачне пацијенте и одређује ефикасност вежби.

5G у аутономним возилима: Безбеднија (и забавнија) вожња

Аутономна возила су већ тестирају на путевима, али стручњаци кажу да ће их мрежа 5G учинити безбеднијим и смањиће забринутост због тога што дозвољавамо рачунару да вози уместо нас. Наравно, то је и најзанимљивија и најузбудљивија употреба мреже 5G. Омогућиће повезивање возила, даће им могућност да се повежу на интернет, приказиваће филмове путницима, али довешће и до веће безбедности тако што ће омогућити аутомобилима да комуницирају са осталим возилима, путницима и инфраструктуром. Поред флоте аутономних возила не смемо заборавити аутономне летелице, односно, дронове који ће испоручивати пакете или учествовати у спасилачким мисијама, а све уз помоћ 5G. Време које је дрону потребно да прими упутства и пошаље снимак земљишта биће тренутно, због чега ће мисија бити много прецизнија, без обзира на то да ли треба да се испоручи пакет компаније „Амазон“ или треба пронаћи и спасити људе.

У реду, све је то лепо. А кад ће се то десити?

Понекад нам се чини да се претерује кад се говори о револуционарној моћи мреже 5G. Коначно, многи не могу да добију приступ мрежи 5G, а о њој се говори већ годинама. Промене ће се ускоро десити. И неће бити постепене. Разлике између области које су покривене мрежом нове генерације и оних које нису видеће се до краја године. Али шта ће се заиста десити кад мрежа 5G буде свуда? Имамо неке идеје, али, вероватно, постоје и неке апликације које могу променити живот, али нико их се још није сетио.