Зашто је толико тешко направити паметни телефон на преклоп?

Произвођачима мобилних телефона потребна је нека нова идеја да би мало протресли тржиште, а многи верују да је преклопни телефон следећи корак у иновацијама. Постепене промене нису успеле да изазову узбуђење у ишчекивању нових модела паметних телефона, као што је то некад било, што је довело до слабије продаје у компанијама „Епл“ и „Самсунг“ јер се корисници све теже одвајају од старијих модела. Због тога су неке технолошке компаније почеле да се баве стварањем луксузних паметних телефона на преклоп – много напреднијих од некадашњих преклопних телефона – који могу да се прошире и постану таблет рачунари. Испоставило се, међутим, да је преклапање екрана и његово проширивање огроман инжењерски изазов. Компанија „Самсунг је направила ужасну грешку са својим моделом Galaxy Fold који је имао цену од 2.000 долара за прве наручиоце. Неколико репортера којима је одобрен увид у нови уређај открили су лоше преклопне везе, а после скидања заштитне фолије са телефона, екрани су почели да пуцају. „Самсунг“ је одложила априлску испоруку, а до сада није објавила кад ће нови телефони доћи до корисника.

Компанија „Хуавеј“, која је имала планове за паметни преклопни телефон по цени од 2.600 долара, почетком месеца је објавила да одлаже представљање новог уређаја. За сада планира да у септембру пусти у продају Mate X. У међувремену, компанија „Епл“ је пријавила многобројне патенте за паметни телефон на преклоп, али тек треба да објави планове за израду новог уређаја.

Стручњаци кажу да преклопни екрани стварају озбиљне проблеме и постављају велике изазове пред научнике који се баве квалитетом материјала. Одмах треба споменути OLED технологију. У случају преклопних телефона, те органске диоде које емитују светлост треба направити тако да омогућавају пикселима да се савијају, а да при томе не слабе и не стварају превој због кога ће се екран угасити. Поставља се и питање шта урадити са батеријом, односно, да ли и она треба да се савија заједно са екраном или не.

„Самсунг“ и „Хуавеј“ користе заштитне екране направљене од пластичних полимера, који су довољно флексибилни да се могу савијати, али нису издржљиви као стакло и лако се могу оштетити. На пластици могу да се направе мехурићи, може да се деформише, али да се не поломи, а може и да се набора. Пластични полимери могу да убрзају појаву преклопних телефона, али дугорочно решење је, ипак, стакло, које је много издржљивије. Стакло се може трајно оштетити само ако се изложи температури која је виша од 600 степени Целзијуса.

Стакло које је истовремено изузетно танко, тање од длаке људске косе, и веома јако, може да се савија и криви, а да не пукне. Не би могло у потпуности да се пресавије као папирна новчаница, али могли бисте да га обмотате око металне цеви и то небројено много пута, а да, при том, можете поново да га исправите без једног набора. Екрани мобилних телефона углавном су од стакла које је јако и флексибилно, али не довољно да би могло да се савије. Ипак, стручњаци предвиђају да ће се паметни телефони на преклоп појавити за једну или две године, али да њихово појављивање зависи од напретка у технологији израде стакла.

Идеални преклопни екрани морали би да имају довољну дебљину да би били изузетно чврсти, али и довољно танки да би били флексибилни и да би могли неограничено да се савијају уз минималну силу. Што је стакло пуније, треба нам више снаге да га савијемо. Компанија „Корнинг“ (Corning), један од највећих произвођача стакла, створила је и производи чувено стакло горила које користи неколико произвођача телефона, међу којима је и „Епл“. (Компанија „Епл“ је, 2017. године, уложила 200 милиона долара у увођење иновација у методе производње стакла.)

Портпарол „Корнинга“ је потврдио да раде на стварању изузетно танког и издржљивог стакла које би могло да се користи као део преклопног екрана. Потврдио је да су већ постигли изузетне резултате при провери стакла различитих дебљина. Стакло које се тренутно тестира у компанији може се савити неколико стотина хиљада пута, а да се при томе не оштети и остане потпуно равно за разлику од других материјала коју почињу да се деформишу већ после 100.000 савијања. Уз то, стакло може да остане савијено дужи временски период док се на осталим материјалима појављују набори.

Поред многих иновација у производњи стакла, „Корнинг“ је произвела и стакло које је толико флексибилно да се продаје савијено у котуровима као провидна самолепљива фолија. Стакло горила је можда танко, али јаче је од челика. Иако технологија стреми ка новим висинама, границе постоје. Прва генерација паметних телефона на преклоп можда долази, али још су далеко од савршених.