8chan, стециште радикалних ставова

Платформа представља тамни и отровни део интернета. Кад је двадесетједногодишњи младић 4. августа отворио ватру у Волмарту у Ел Пасу у Тексасу, убио је 22 људи и ранио бар још толико. Немили догађај језиво подсећа на онај у синагоги у Сан Дијегу у априлу и у двема џамијама на Новом Зеланду у марту ове године. Нападачи су све своје време проводили у истом тамном ћошку интернета, прецизније на сајту под називом 8chan – озлоглашеном форуму који стално и успешно избегава полицијску истрагу. Изгледа, међутим, да ће се све променити после напада у Ел Пасу. 8chan је огласна табла на мрежи, која је од свог покретања 2013. године, постала стециште најотровнијих садржаја на интернету. Промовише се као најтамнији вилајет на интернету и учврстила се као скоро незаконит простор за неометану слободу говора – без обзира на то колико тај говор садржи мржње или колико је опасан.

Платформа је привукла посебну пажњу нарочито у последњих неколико месеци због улоге коју је изгледа одиграла у неким масовним пуцњавама у Сједињеним Државама и иностранству. Нападачи из Сан Дијега и са Новог Зеланда делимично су изградили своје ставове на сајту 8chan, а кад су извршили своја злодела, поставили су прогласе на интернет-страници да би објаснили своје расистичке разлоге за нападе. Нападач из Волмарта у Ел Пасу је наводно поставио свој проглас препун ставова против имиграната на платформу 8chan пре него што је извршио злочин. После трагедије која се догодила овог викенда, компанија „Цлоудфаре“, једна од многих које обезбеђују интернет сајтове од сајбер-напада, одлучила је да уклони заштиту са 8chanа{/xа}.

„Мувам се овуда скоро годину и по дана и оно што сам овде научио је непроцењиво. Била ми ј част да будем део свега тога“, написао је нападач на синагогу у својој објави на 8chanу додајући и везе ка свом прогласу и страници на Фејсбуку пре него што је извршио напад. Сајт 8chan је постао стециште националиста, неонациста и свих крајње десно оријентисаних идеологија. Тон разговора је испуњен мрачним и узнемирујућим хумором уз реторику пуну мржње према Јеврејима, муслиманима, женама и другим групама. Велики до разговора се води као полу-озбиљан или као фора, међутим, последице у стварном свету су далеко од шале. 

Иако сајт 8chan углавном делује као дигитална група која шири мржњу, компанија „Cloudfare“ је одбијала да им укине обезбеђење. Међутим, променила је мишљење после догађаја током викенда јер се показало да су огрезли у безаконју које је проузроковало многобројне жртве. Фредерик Бренан је покренуо сајт 8chan 2013. године, који није ухватио маха све до појаве широко распрострањене кампање „Gamergate“ против жена и прогресивизма у свету дигиталних видео-игрица 2014. године. Бренан је рекао да се на платформи у септембру 2014. године, месец дана после покретања кампање „Гамергате“, уместо 100 објава на сат, појављивало више од 4.000. Што се тиче модератора садржаја на сајту 8chan тиче, можемо слободно да кажемо да не постоје. Једино правило које се поштује на платформи је следеће: „Не објављујте, не тражите и не постављајте везу ка било ком садржају који се сматра противзаконитим у Сједињеним Државама и не правите огласне табле само да бисте објавили или ширили такав садржај.“

Бренан је недавно напустио место администратора сајта и више не ради са власницима платформе. Тренутно је њен власник Џим Воткинс, амерички ветеран који живи на Филипинима. После трагедије у Волмарту, Бренан је захтевао да се сајт затвори јер свет нема никакву корист. „Потпуно је негативан за све осим за кориснике. Има још нешто. Негативан је и за њих само што они тога још нису свесни.“