Порука компаније „Епл“ од пре 39 година

У октобру 1981. године, компанија је направила историјски потез кад је слику Стива Џобса поставила на насловну страну часописа. У то време, Џобс је имао двадесет и шест година и компанија „Епл“, која је тада носила назив „Епл компјутер“ тек је пустила своје акције на тржиште. Џобс је вредео, према тадашњој процени, 163 милиона долара. Имао је браду и дугачку косу и остао такав заробљен у времену. Ваљало би се мало позабавити првим данима компаније, дакле, оним периодом пре ајфона, ајтјунса, пре Мекбук рачунара, чак пре Мекинтоша. То је компанија, које се сећа X-генерација, која је тад ишла у основну или средњу школу, она која је први пут научила нешто мало о програмирању на рачунару Епл II.

У разматрању првих корака компаније, требало би споменути два момента. Први се односи на главног извршног директора компаније Мајкла Скота који је на том положају био од фебруара 1977. године па све до марта 1981. Други се углавном односи на одлуку коју је Скот донео 1980. године и изразио је у поруци која се састојала од осам реченица и коју је, наравно, циркуларно послао свим запосленима.

СТУПА ОДМАХ НА СНАГУ!!! ПИСАЋЕ МАШИНЕ СЕ НЕ СМЕЈУ ВИШЕ КУПОВАТИ, ИЗНАЈМЉИВАТИ, итд, итд.

„Епл“ је иновативна компанија. Морамо имати веру и бити лидери у свим областима. Ако је текст процесор толико савршен, хајде да га користимо!

Циљ: До 1, јануара 1981. године у компанији „Епл“ НЕЋЕ бити ниједне писаће машине… Сматрамо да је писаћа машина застарела. Хајде да то докажемо и покушамо да убедимо и наше купце у то.“

Данас нам порука изгледа забавно застарело, али 1981. писаће машине су биле изузетно дело технике. Сама изјава да цела компанија више неће користити писаће машине представљала је огроман горак напред.  Пошто је компанија „Епл“ у то време била водећи произвођач рачунара, било је потребно утврдити колико је Епл ИИ рачунара продато до 1981. године. Међутим, записи који постоје о акцијама компаније и пословању на берзи, ипак, не сежу толико далеко, али постоји још један извор где се такви подаци могу добити. Ту је пронађено да је компанија 1981. године остварила 334 милиона долара профита. Дакле, ако смо проценили да је рачунар Епл ИИ у то време коштао 2.500 долара, онда можемо рећи да је компанија продала око 132.000 рачунара те године.

Дошли смо до још једног податка, не толико основаног, да је компанија до краја 1982. продала 750.000 рачунара Епл II. Било како било, то је, ипак, мали број. Међутим, требало је да освоји прилично велико тржиште. С друге стране, „Епл“ је објавила да је само прошле године продала скоро 47 милиона телефона.

Стив Џобс је у чланку који је објављен у поменутом часопису, на чијој је насловној страни био, рекао да је персонални рачунар на истом нивоу као четири друге иновације које у то време нису биле толико старе, а то су: електрична ИБМ писаћа машина, калкулатор, копир-апарат компаније Xероx и новији и напреднији телефонски систем. Тај чланак представља најбољи пример историје пословања. За разлику од политичке и војне историје, мислим да се не враћамо довољно у историју пословања да бисмо се ставили у положај оних људи који су у то време морали да доносе важне одлуке и тако научили понешто из искуства тих пословних људи. Ипак, у случају компаније „Епл“ из 1981. године, Скот, чак и Џобс који се, добро је познато, никако није слагао са њим, говорили су исто, али на другачији начин, а то је: „Ако ми нисмо способни да поједемо оно што смо спремили, због чега би то наши купци морали да ураде?

Ако желите нешто савременији пример, споменућемо компанију „Мајкрософт“, која је почетком ове године, својим запосленима забранила да на радном месту користе неке друге апликације за разговор осим апликације Мајкрософт тимс. Ради се о томе да своју фирму градите јер верујете у нешто. И ви и ваши запослени морају бити верници у том смислу. Ако не желите да живите данас које је већ ваша визија сутрашњице, зашто би вас било ко други пратио на том путу? Могли бисмо сви једноставно да се вратимо писаћим машинама.