Гугл вас сад много боље разуме

Гугл много боље разуме шта желите да претражите пошто је променио алгоритам, који сад чита целе реченице, а не само кључне речи, што представља и највећу промену у систему за последњих пет година. Нова техника анализе језика сад боље разуме шта корисници претражују и утицаће на одговоре у једном од десет претраживања. Претраживачки гигант је пре неколико дана почео да ажурира софтвер у својим центрима података и наравно, прво је унео промене у енглески језик, док ће промене у осталим језицима доћи нешто касније. Можемо рећи да је то велики напредак у способности обраде природних језика, јер тај процес представља највећи проблем за вештачку интелигенцију због контекста и појединца који користи неки од природних језика. Претходни алгоритам претраживача Гугл издвајао је кључне речи у упитима претраге док је занемаривао мање речи које су се чиниле и мање важним. Дакле, усредсређивао се на главну тему, али често би погрешно протумачио корисников упит.

Нова технологија, коју су назвали BERT, функционисаће најбоље у случају дужих реченичних упита, а створен је коришћењем обимне анализе текстова на интернету. Ради тако што истовремено процењује сваку реч у упиту уместо да секвенцијално ишчитава речи. Компанија је рекла да је промена толико суптилна и фина да је већина људи неће ни приметити, али свакако ће довести до много кориснијих одговора на појмове који се претражују. Од милијарди претрага које се обаве сваког дана 15 процената су сасвим нове. На пример, питање које нови алгоритам сад може да протумачи је How old was Taylor Swift when Kanye jumped on the stage?, што представља изузетно комплексно питање које стари алгоритам уопште није могао да разуме.

Још један пример који BERT може да разуме је и maths practice books for adults (књиге из математике за одрасле) највероватније значи да корисник тражи књиге из математике које одрасли могу да користе, а све због тога што BERT сад разуме реч фор, односно „за“. Наравно, стручњаци у Гуглу кажу да нису ни близу решавању проблема обраде природних језика, али да су, свакако, направили добар корак напред. Исто тако, кажу да је рад на новом алгоритму и даље у току јер је у неким случајевима дао лошије резултате него претходни.

Адаптације у Гугловом алгоритму повремено доводе до повећања саобраћаја ка спољним веб страницама, што има и позитивне и негативне утицаје на пословање. Саобраћај који Гугл шаље ка веб страницама које нису на енглеском језику требало би да буде смањен због најновијих промена. Унапређено разумевање језика требало би да одговори на више питања на тим језицима са одсечцима текста на врху резултата претраге. Стручњаци кажу да BERT неће значајније утицати на саобраћај који преноси Гугл, али предвиђа да ће корисници од сада постављати много компликованија питања.