Трампова администрација би прекршила закон кад би дозволила дистрибуцију планова за 3D штампање ватреног оружја

Суд и државни тужилац кажу да су такви планови сами по себи прилично „хировити“.Федерални судија је одлучио да би Трампова администрација прекршила федерални закон када би се спровели планови који дозвољавају да се на интернету поделе или продају планови за 3D штампање ватреног оружја.Како се наводи у новинским извештајима, судија окружног суда Сједињених Држава из Сијетла Роберт Ласник спречио је Белу кућу да дозволи дистрибуцију планова за 3D штампање ватреног оружја на интернету и тако променио одлуку коју је прошле године донела администрација према којој треба дозволити да се такав документ учини јавно доступним.Полемика почиње од случаја Кодија Вилсона. Покретач сајта Дефенсе Дистрибутед је 2012. године почео да објављује CAD датотеке примитивних модела пиштоља и њихових компонената које би свако, уз одговарајући штампач и материјале, могао да направи код куће. Вилсона је судском забраном спречен да подели те датотеке, а касније ју је заобишао као самопрозвани крипто-анархиста и тако нудио планове по принципу „плати колико хоћеш“. И та акција је заустављена, а оснивач сајта је тужио Обамину администрацију.

Кад је прошле године нова администрације преузела случај, Министарство правде Сједињених Држава у тајности је направило споразум са Вилсоном који је тврдио да забрана објављивања докумената не само да крши његово право на слободу говора већ и његово право да носи оружје.Многе државе, укључујући и округ Колумбија поднели су тужбе које се односе на доношење такве одлуке. Министарство је претходно истакло да планови о 3D штампању оружја потпадају под законе о извозу као што је Закон о контроли извоза наоружања, који забрањују дистрибуцију наоружања ван границе државе.Међутим, разматрајући промену одлуке министарства, Ласник каже да супротна позиција договора не одговара некадашњим уверењима Министарства правде да би дистрибуција планова представљала претњу по националну безбедност као и међународну стабилност. У судској одлуци се, такође, наводи, да кад би било одобрено да планови буду глобално расположиви, случај би опет био решен у интересу оних који су поднели тужбу посебно због тога што би оружје које би било произведено према плановима у CAD датотекама могло да се искористи у нападима против америчких грађана.

Пошто би CAD датотеке, заједно са оружјем које је направљено према тим нацртима могло да се транспортује дословно непримећено по целом свету, утицај такве одлуке вероватно би се осетио и у Америци чак и кад би се пластично оружје производило у иностранству. Наравно, сајт Дефенсе Дистрибутед има право да се жали на судску одлуку, али у међувремену и даље стоји забрана објављивања CAD датотека на интернету. Министарство спољних послова је обавестило сајт да се одлука и даље разматра. Портпарол сајта је рекао да Први амандман штити право на слободно изражавање, а да забрана која је њима стављена на индиректан начин крши његове поставке. Државни тужилац Џејмс каже да је одлука својеврсна одбрана одлучивања о стварима које би имале снажан утицај на јавну безбедност. Несумњиво да би објављивање детаљних упутстава за производњу оружја коме се не може ући у траг представљало претњу по безбедност како грађана Америке, тако и људи широм света. Суд је коначно потврдио да је Трампова администрација радила на своју руку и према сопственом хиру кад је одлучила да одобри такав план.