Закерберг подстиче Запад да се супротстави опасном кинеском приступу регулисања интернета

Марк Закерберг је поново исказао забринутост, али и упозорење на праксу коју користи Кина при регулисању интернет услуга. Власник и директор компаније „Фејсбук“ рекао је у понедељак да је забринут због тога што многе државе планирају да преузму кинески модел интернета који је означио као „изузетно опасан“. „Бринем се због тога што се управо сада појављују два сасвим различита оквира који се заснивају на сасвим различитим скуповима вредности“, рекао је Марк Закерберг у разговору са званичником Европске уније Тијеријем Брентоном.

„Потпуно отворено вам кажем, постоји модел који потиче из земаља, као што је Кина, и које настоје да подрже и негују сасвим другачије вредности од оних које постоје у западним земљама, које имају изразито развијену демократију“, рекао је Закерберг. Рекао је да би западне земље требало да се супротставе кинеском приступу демократском алтернативом. Хвалио је реорганизацију правила и закона о приватности која је обављена 2018. године у Бриселу и истакао да су те промене подстакле „Фејсбук“ да промени свој приступ приватности података корисника широм света.

Закерберг је рекао да би најбољи лек био да западне земље успоставе јасни оквир који би могао да се постави као стандард широм света. Ово није прво Закербергово упозорење на кинеску праксу. Претходно је указао на цензуру која се спроводи на кинеској видео-платформи ТикТок, када је тврдио да апликација цензурише свако помињање протеста који су прошле године избили у Хонг Конгу.

„Забринут сам због тога што се такав модел шири и на неке друге земље“, рекао је Закербер у вези са ставом Кине по питању слободе интернета. „Мислим да би најбољи лек био да се успостави јасан оквир који би долазио из западних демократских земаља и који би могао да постане стандард који би се поштовао широм света.

Закерберг и Брентон су разговарали о многобројним темама, од тога како друштвене платформе поступају и како се боре са дезинформацијама до рада државних влада. Директор „Фејсбука“ је рекао да је сарадња између технолошких компанија и влада неизбежна. „Сматрам да постоје велики проблеми када говоримо у успостављању равнотеже у решавању слободе говора и безбедности“, рекао је и додао: „Мислим да ту не постоји питање успостављања и стварања било каквих регулатива. Питање је, чији ће оквир слободе интернета добити подршку широм света.“

Компанија је недавно открила имена 20 чланова Надзорног одбора, независног тела које може да надгласа одлуке које је донела служба модератора саме компаније, па и самог Закерберга ако се не слаже са одлуком Одбора. Компанија је почела да означава дезинформације у вези са корона вирусом уз упозорење да је такав садржај погрешан. Закерберг каже да у 95 процената случајева корисници не кликну на такав садржај који је обележен као дезинформација.

Ипак, Брентон је Закербергу ставио до знања да Европска унија може да донесе још закона који би регулисали пословање технолошких гиганата, а у вези са неким другим областима, рецимо, у вези са тржишном моћи. „Не треба да се ми прилагођавамо вама, него ви треба да се прилагодите нама“, рекао је европски комесар за унутрашњу трговину. „То је једноставно тако. Ми смо демократија.“

Пре пандемије корона вируса, Европска унија је одлучила да се првенствено посвети регулисању технологије, да направи план надзора над вештачком интелигенцијом и да помогне европским компанијама да искористе своје индустријске податке. „Главни задатак сваког директора је да саслуша свачије мишљење и онда донесе одлуку“, рекао је Брентон, некада директор француског „Телекома“ – сада компанија „Оранге“ – и „Атоса“. Ипак, на крају, за све донете одлуке биће одговоран Марк и нико више.