Нова технологија за праћење ковида пуштена у употребу се у више од 20 земаља

Технолошки гиганти „Епл“ и „Гугл“ данас су одобрили коришћење своје технологије у 22 државе света и у неколико држава у Америци које су тражиле дозволу за употребу Блуетоотх система да би пратили оне који су инфицирани корона вирусом. Компаније су објавиле своју дуго очекивани технологију „обавештавања о изложености“ како би помогле здравственим властима и радницима широм света да прате пандемију корона вируса. Владе широм света од сад ће моћи да користе технологију у својим апликацијама за праћење контаката, за шта су морали да добију одобрење технолошких гиганата који су заједно радили на развоју технологије. Праћење контаката – дакле, праћење оних људи који су можда били у контакту са зараженом особом – је веома важна и потврђена стратегија коју стручњаци успешно користе у борби против избијања заразних болести, од еболе до сиде.

Последњих неколико месеци, многе државе покушавају да користе различите технологије, укључујући и апликације на мобилним телефонима, да би покушале да обуздају обим и брзину ширења епидемије. Више од 20 земаља су пустиле у употребу своје апликације за праћење контаката, али од технологије, коју су заједно створиле и објавиле две компаније, очекује се да драматично убрза процес. Њихова сарадња значи да ће скоро сви паметни телефони широм света моћи да детектују једни друге и деле информације о потенцијалној изложености зарази. Државе које развијају или су већ развиле сопствене системе наишле су на проблеме у области технологије, али и грађанских слобода, што су два гиганта из Силицијумске долине покушала да реше у новој технологији.

Важан је обим употребе

Компаније су рекле да су 22 државе на пет континената, као и неколико држава у Америци добиле дозволу да данас приступе програмском интерфејсу за апликације (API). У тим земљама живи неколико милијарди људи, али треба напоменути да Француска тврдоглаво одбија да се укључи у пројекат јер се не слаже са функционисањем програмског интерфејса ових двају компанија, као и Велика Британија која се још премишља да ли ће користи систем у својим апликацијама.

Та технологија нам је омогућила да видимо колики су домет и моћ Силицијумске долине током глобалне кризе. И док су власти у Европи, Азији и Северној Америци приморавале „Епл“ и „Гугл“ да омогуће праћење локација и да направе централизовани систем, компаније су се томе одупирале и успеле да победе. Направиле су децентрализовани систем чији је примарни циљ да заштити приватност и који захтева неколико нивоа добијања одобрења, користи Блуетоотх сигнале уместо праћења локација и направљен је тако да је врло поуздан чак и на старијим моделима телефона.

У данашњем извештају компаније су рекле да нису направиле апликацију, већ да ће заводи за јавно здравље уградити програмски интерфејс у сопствене апликације које су њихови грађани преузели, додајући да су створиле технологију која ће баш тим апликацијама омогућити да боље функционишу. Сваки корисник ће моћи да одлучи да ли ће користити и обавештења о изложености; систем не прикупља нити користи податке о локацији са уређаја; ако је утврђено да је особа заражена вирусом, она ће сама одлучити да ли ће то пријавити помоћу апликације коју је понудио завод за јавно здравље. Успех целог пројекта зависи од тога колико ће људи прихватити апликацију и технологију, а компаније верују да је строга заштита приватности најбоље охрабрење да се такве апликације користе.

Обе компаније кажу да ће технологију праћења укидати како се пандемија завршава у различитим државама. Таква технологија нам може помоћи да смањимо обим пандемије и учествујемо у процесу отварања привреда широм света, али епидемиолози и технолошки стручњаци се слажу да саме апликације не могу да реше нити да доведу до решења проблема са којим смо се суочили. Праћење контаката захтева да сами људи обаве велики део посла. Стручњаци кажу да ће Америци бити потребно преко 100.000 оних који ће пратити контакте да би систем био од користи.