Велики подаци ће нам помоћи да предвидимо будуће пандемије

Доктор Камран Кан, научни истраживач из Канаде, који је предвидео појаву пандемије узроковане вирусом COVID-19 каже да ће се уз помоћ великих података управљати будућим епидемијама. Доктор Кан, који је међу првима предвидео смртоносно ширење COVIDА{/xа}-19, каже да је свету потребан нови начин надзора и реаговања на избијање болести. Оног тренутка кад је направио софтвер БлуеДот који предвиђа избијање пандемије, одлучио је да направи „пожарни аларм“ који би детектовао појаву различитих болести широм света. Кан и његов тим који се састоји од педесет стручњака користили су велике податке и вештачку интелигенцију да би обавестили свет о избијању потенцијално опасне и озбиљне вирусне инфекције три дана пре Светске здравствене организације, иако су много раније успели да уоче знаке избијања и ширења заразе.

Уобичајено је да се на објаву ширења такве инфекције чека сувише дуго, како каже професор медицине и јавног здравља на Универзитету у Торонту, а медицинске службе и јавност податке добијају још касније. Према његови речима, свет се мења, а болести се појављују много чешће и имају много јачи утицај на светску популацију. Велики подаци и вештачка интелигенција могу да посматрају ширење болести из „птичије перспективе“ широм света у реалном времену, што ће омогућити људима да брже делују у обуздавању избијања зараза.

Додаје да би требало да почнемо одмах да их користимо и то у другом таласу пандемије COVIDА{/xа}-19, а и после тога. Данас је прича о његовом софтверу БлуеДот постала популарна широм света. Наиме, софтвер претражује стотине хиљада извора информација на 65 језика широм света 24 сата дневно, сваког дана, да би уочио назнаке да се дешава нешто неуобичајено. Кан је прве назнаке да се нешто необично дешава у Вухану у Кини добио већ за Нову годину. Алгоритам је покупио објаву на једном блогу на кинеском у коме је описана појава запаљења плућа од које је оболело око 20 људи.

За неколико секунди програм је успео да прочешља међународне авионске летове и њихове руте, наравно у облику потпуно анонимних података, и тако предвиди 20 места на којима би зараза могла да се прошири. Алгоритам је описао избијање заразе која је била забрињавајуће слична епидемији САРС-а 2003. године. Кан и његов тим су своје резултате објавили у научном часопису 6. јануара и тако их ставили на увид научној заједници. Кад се вирус појавио у Бангкоку на Тајланду 13. јануара, пожарни аларм се већ огласио. „Ако видите да се случај заразе појавио ван Вухана у некој другој земљи, то значи да је појава епидемије много већа од неколико десетина случајева. Можда можемо говорити о стотинама или хиљадама“, каже Кан.
„У том тренутку, били смо изузетно забринути.“

Од 20 места на којима је програм БлуеДот предвидео да ће се епидемија проширити, 12 је било међу првим одредиштима која су пријавила избијање епидемије новог корона вируса. Неколико жеравица пожара се појавило у Канади и пожар је почео да се шири. Подаци се користе да би се пратило да ли људи поштују социјалну дистанцу. И док се канадски здравствени систем борио да ручно изброји потврђене случајеве заражених широм земље због застарелог система прикупљања података, Канов тим у Торонту је искористио технологију коју су створили да процене колико се људи придржавају савета које је дао завод за јавно здравље. Користећи анонимне податке са паметних телефона, пратили су људе, процењивали колико се крећу док су их здравствене власти подстицале да остану код куће.

Кан тај процес назива апаратом за гашење пожара, функцијом великих података током пандемије, која омогућава здравственим радницима да своје напоре усмере тамо где су најпотребнији. „Кад одједном имате толико много оболелих, а људски ресурси у сектору јавног здравља су ограничени, онда не можете бити свуда и на сваком месту“, каже Кан. И док се Канада удаљава од врха првог таласа пандемије, а људи поново почињу да се крећу у држави и по целом свету, пожарни аларм ће сигурно бити од изузетне важности, каже Кан. Проблеми се могу појавити у било ком делу планете, а ми се морамо трудити да будемо спремни да сваку жеравицу што пре уочимо и угасимо.