Добро је да НАСА није под управом доктора Фаучија

Гувернери „плавих држава“ (демократе) непрестано понављају своја узнемирујућа упозорења да ће се небо срушити на нас посебно ако се одлучимо да у шетњу по парку изађемо без заштитне маске. Бирократе стално издају застрашујућа упозорења да је цела Америка, ако не и цео свет, на ивици Армагедона изазваног корона вирусом. Сва је срећа да научници у NASA и предузетници који раде у компанији SpaceX Ilona Маска не заснивају своје активности на изјавама пророка који предвиђају долазак судњег дана, међу којима су најгласнији Бил де Бласио градоначелник Њујорка или гувернера Калифорније Гавина Њусома. Сви би требало да будемо захвални због тога што ни Маск ни Џим Бриденстајн, шеф свемирске станице не обраћају пажњу на контрадикторне прогласе доктора Антонија Фаучија, или претерано кукање Рика Брајта разбеснелог сејача страха кога је председник Трумп недавно сменио.

Ако временске прилике буду повољне, у среду, нешто после 16:30 по источно америчком времену (односно, 22:30 по средњеевропском летњем времену) огроман ракетни мотор Falcon9 компаније SpaceX полетеће са исте оне лансирне рампе у Свемирском центру Кенеди са које је посада Apola 11 почела свој задивљујући лет према Месецу. Ове недеље, после скоро 51 године, астронаути Боб Бенкен и Даг Харли биће спремни за полетање у свемирском броду Crew Dragon потпуно испуњеном најновијим технолошким достигнућима. У поређењу с њим, унутрашњост месечевог командног модула Apola 11, који је тада представљао највеће достигнуће тадашње науке, изгледа потпуно бледо. Сутрадан ће се спојити са Међународном свемирском станицом (ISS).

Лансирање ракете у среду има огроман значај. Уз то, треба истаћи да се лансирање обавља у тренутку кад многе владине агенције и пословне компаније страхују да ураде било шта. Прошло је скоро десет година откад су се амерички астронаути отиснули у Земљину орбиту са територије Америке у ракети која је направљена у Америци. После обустављања Америчког шатл програма пре девет година, и без било каквог програма лансирања тешких летелица који би га заменио, NASA је била приморана да се ослони на руске ракете које су слале астронауте на Међународну свемирску станицу. Такво понижење ће бити окончано кад се ракета Falcon9 подигне носећи на свом врху свемирски брод Crew Dragon.

Сви претходни амерички свемирски програми са људском посадом – Меркур, Близанци и Аполо, шездесетих и седамдесетих година прошлог века, краткотрајни пројекат Скајлаб 1973-1974. године, и програм свемирских шатлова који је трајао три деценије, од 1981. до 2011. године – лансирани су помоћу ракета које су биле у власништву владе Сједињених Држава. Сваки Американац који је дошао до Међународне свемирске станице успео је то да постигне захваљујући ракетном мотору који је био у власништву руске владе.

Овонедељно лансирање под контролом компаније SpaceX представља историјску прекретницу јер ће по први пут амерички астронаути полетети у свемир помоћу ракетног мотора који је у власништву приватне америчке компаније. Трамп је нагласио да намерава да присуствује лансирању свемирског брода Crew Dragon. Ако је судити по недавним председниковим појављивањима у јавности, сигурни смо да председник неће носити заштитну маску док буде присуствовао историјском тренутку. Вероватно неће ни Маск ни Бриденстајн.

Председник Кенеди се 25. маја 1961. године обратио Конгресу и подстицао Америку да се посвети подухвату који је у то време био само далеки сан, а то је да спусти људе на Месец и да их безбедно врати на земљу до 1970. године. Хвала Богу, да данас, после 59 година, док су милиони Американаца свакодневно бомбардовани ужасним упозорењима и претераним страховима о COVIDU-19, имамо председника, шефа свемирске станице и директора компаније SpaceX (заједно са хиљадама запослених у NASA и компанији SpaceX) који деле мишљење Џона Кенедија, а не Антонија Фаучија.