Шта треба предузети да би видео-конференција била успешна?

Пошто смо приморани на видео-ћаскање, можемо ли, молим вас, да се придржавамо неких једноставних правила?

Овог лета се сигурно нећемо вратити у канцеларије, а извесно је да се то неће десити ни ове јесени. Можда тек следеће године. Чак и кад се вратимо у канцеларије, састанака свих запослених нагураних у једну просторију сигурно неће бити. То ће бити наша нова нормалност, а њен неизоставни део биће видео-конференције са колегама, породицом и пријатељима. Велики део нашег садашњег свакодневног живота одвија се у малим квадратима док се боримо да одржимо контакт очима и да не спуштамо поглед на телефон у крилу или не гледамо омиљену серију на телевизијском екрану који се налази иза монитора рачунара.

Чак и након неколико месеци учествовања у видео-конференцијама, и даље смо ужасно неспретни, што може да доведе до непријатних ситуација. Због тога би требало да коначно овладамо правилима игре и чујемо неколико корисних савета.

Чувајте се видео подбратка

Гледајте, не знам да ли иначе имате подбрадак, али може вам се догодити да имате два или три током видео-конференције на Зоом-у. То се обично дешава ако седите на каучу или троседу и ставите преносиви рачунар у крило – што и јесте практично и, између осталог, због тога је и направљен – и онда гледате у веб-камеру која се налази на врху горњег оквира екрана. Очигледно, није посебно практично да држите преносиви рачунар у висини очију. Уместо тога, предлажем вам да одете до радног, кухињског или трпезаријског стола и да на њега поставите кутију од ципела, а на њу преносиви рачунар. Тако ће вам веб-камера бити у нивоу очију или отприлике у нивоу очију. Седите право и тако ће ваша два или три подбратка нестати.

Свиђа ми се ваш лустер на плафону

Исти онај положај камере који од вас прави гаргојла, такође приказује и најнепривлачнији део вашег дома или ваше кућне канцеларије, а то је таваница. Као да људи никада нису гледали филм или телевизијску серију. Колико пута сте видели да је камера била постављена тако да приказује особу у доњој петини екрана?

Потрудите се да веб-камеру поставите тако да је усмерена под углом од 90 степени у односу на најближи зид, а онда поставите своје лице испред камере. Ако изнад главе можете да поставите још две или три главе, имате сувише много простора у горњем делу екрана.

Принц таме

Присуствовао сам једној видео-конференцији у којој је један од учесника поставио комоду иза главе неуспешно покушавајући да заклони јарку светлост која је долазила кроз прозор који се налазио иза њега, да би, коначно, и његово лице и комода били у тоталном мраку.

Главна сврха видео-позива је да се учесници међусобно виде, с обзиром да говоримо о визуелном медијуму. Морате омогућити другим људима да вам виде лице. Никога не занима то што се ваше омиљено место налази испред највећег прозора у вашем дому. Пронађите неко друго место где ћете да седите тако да будете лицем окренути извору светлости. Можете пронаћи и неки извор светлости који ће вам осветљавати лице. Многи од нас немају специјалну лампу коју користе „инфлуенсери“ са Инстаграма, али добро ће вам доћи било која стона лампа.

Добро дошли у Велики кањон

Видео-састанци и виртуелне рођенданске забаве су ионако већ довољно непријатне (или сви упадају једни другима у реч или сви ћуте и зуре у празно очекујући да неко нешто каже) да им није потребан и додани лош квалитет аудио везе. Микрофони на преносивим рачунарима уопште нам не могу помоћи у смањењу одјека у просторији.

Код многих састанака који се обављају преко апликације Зоом неко увек звучи тако као да се јавља из неког подрума у коме га држе заточеног у малој лименој конзерви. Пронађите слушалице које елиминишу одјек и прикључите их на рачунар, таблет или телефон или још боље узмите Блуетоотх слушалице. Тако ћете јасно чути шта други говоре, а и они ће јасно моћи да чују вас. Сетите се само прекорних погледа чланова породице који су приморани да слушају ваше акустичне лудорије. Прекорни погледи ће нестати кад, захваљујући слушалицама, више неће морати да буду невољни учесници у вашим видео-састанцима.

Добро дошли у моју гајбу

Захваљујући видео-конференцијама, видео сам поприличан број спаваћих соба. То би морало да престане да се дешава јер је то ваш приватни простор. Одржите састанак из кухиње, радне собе или кућне канцеларије. Ако немате ниједну другу просторију у којој бисте могли да обавите видео-позив, онда бисте бар могли да наместите кревет и ону гомилу одеће склоните у неки угао. Ако је могуће, изаберите пријатну позадину, а не неку грозну завесу или судоперу пуну прљавих судова. Једна полица са књигама (чак иако нисте ниједну од њих прочитали) увек добро изгледа.

Ни… те…н…јем

Према мом потпуно ненаучном истраживању, у приближно 25 процената свих видео-позива увек се нађе неко чија се слика замрзне на екрану због лошег квалитета интернет-везе. То није увек ваша грешка, али сигуран сам да већина учесника у видео-конференцијама не обави све потребне припреме да би обезбедила пристојну везу. Обично је директна кабловска веза неизводљива, посебно за оне који састанак обављају из кухиње. С друге стране, већина кућних wi-fi mreža je potpuno sposobna da omogući sastanak preko aplikacije Zoom.

При том, немојте ни да помишљате да је ваша wi-fi веза изгледа као да сте испунили свој дом са неколико стотина хиљада литара воде и да је њен ниво исти у сваком делу ваше куће. Он више подсећа на неједнак ток лаве. На неким местима је има много, док на другим местима није покрила ни под. Имам утисак, да људи изаберу место у кући где је wи-фи веза најслабија и да се баш ту наместе да одрже видео-састанак.

Сазнајте нешто о квалитету бежичне везе у вашем дому тако што ћете урадити неколико тестова брзине интернета у сваком делу ваше куће. Кад нађете место где је сигнал најјачи (надајмо се да није у купатилу) онда одатле можете учествовати у видео-састанцима.

Је л’ почео земљотрес?

Немојте да држите телефон или преносиви рачунар у руци. Поставите рачунар на равну и стабилну површину, наслоните таблет на нешто или користите мали стони троножац за телефон.

И онда?

Постоје још многобројни савети као што су да користите хоризонтални видео приказ, да утишате обавештења, да се очешљате, обучете панталоне и да никад, али никад, не носите уређај у купатило током видео-разговора, али схватате шта мислим.
Проћи ће још доста времена пре него што се вратимо на права радна места и сретнемо се лицем у лице са својим колегама. Због тога вам предлажем да озбиљно схватите видео-разговоре и видео-конференције. У супротном, нико вас неће узимати за озбиљно.