Компанија „Мајкрософт“ замењује новинаре роботима

Они корисници којима је почетна страница MSN и они који користе Едге претраживач, убудуће ће читати нове чланке које ће стварати вештачка интелигенција. Компанија Мајкрософт је отпустила неколико десетина новинара кад је одлучила да њихов рад и њихово писање замени софтвером вештачке интелигенције. Запослени који си одржавали почетне странице вести на веб-локацији MSN и на Едге претраживачу – које свакодневно користе милиони Британаца – обавештени су да њихове услуге нису више потребне и де ће убудуће њихов посао обављати роботи.

Око 27 радника које је запослила компанија PA Media – некада се називала Press Association – обавештени су у четвртак да ће остати без посла за месец дана пошто је компанија „Мајкрософт“ одлучила да више неће запошљавати људе који ће вршити одабир, уређивање и постављање новинских чланака на почетне странице. Запосленима је речено да је компанија по хитном поступку донела одлуку да раскине уговор са PA Media-ом јер је одлучила да се у складу са глобалном тенденцијом определи за аутоматизовано ажурирање вести уместо да за тај посао користи људе.

Један од запослених који је радио у тиму је рекао: „Сваки дан читам како ће нас аутоматизација и вештачка интелигенција оставити без посла и, ето, то ми се и догодило – вештачка интелигенција ми је одузела посао.“ Човек је напоменуо да је одлука да се људи замене софтвером веома ризична, јер је досадашњи тим веома пажљиво следио врло строге уређивачке смернице, да се корисницима не би показао насилан или неодговарајући садржај кад отворе претраживач, а посебна пажња је била посвећена свему томе због млађих корисника.

Тим који је радио на „Мајкрософтовој“ страници није писао извештаје и чланке, али вршио је уређивачки надзор, бирао приче и чланке које су долазиле из других новинских кућа, уређивао садржај и наслове да би се све заједно уклопило у одговарајући формат. Чланци су затим приказивани на „Мајкрософтовој“ веб-страници, а технолошка компанија је делила зараду од оглашавања са изворним ауторима и издавачима. При ручном распоређивању новинских чланака, наслови су били јасни и одговарали су формату и, при том, се подстицало размењивање политичких мишљења и избегавало објављивање непоузданих чланака, а уз то, истицани су занимљиви чланци који би се појавили у мање познатим новинским кућама.
Неки од новинара који су проглашени технолошким вишком имају огромно искуство у тој области пословања, док је другима понуђено друго ниже радно место у привредној грани која непрестано смањује број запослених. Суочени су са тешком ситуацијом да пронађу посао у некој другој компанији, али непрестано свесни да се ту стално смањује број запослених. И остали тимови широм света очекују да ће и они сносити последице одлуке компаније „Мајкрософт“ да аутоматизује уређивање веб-страница које објављују вести.

Као и друге новинске организације, и PA Media се суочава са финансијским изазовима и мора неке запослене да пошаље на принудни одмор, а другима да смањи плате. Компанија је почела да се шири ван граница пословања традиционалне новинске агенције и купила је компанију Alamy која се бави продајом фотографија и слика на интернету пре него што је пандемија уништила медијску индустрију. Портпарол компаније је рекао да се труди да некако збрине раднике који више не раде за „Мајкрософт“, али да су поносни на све што су до сад урадили јер су пружили услуге врхунског квалитета.

Портпарол „Мајкрософта“ каже да такво стање није последица пандемије, већ да компанија, редовно процењујући своје пословање, у неке секторе улаже више, а у неке мање. Многе технолошке компаније покушавају да користе вештачку интелигенцију у новинарству, али аутоматизовао писање чланака још није широко прихваћено.