Руководиоци у „Фејсбуку“ критикују компанију због става према Трампу

И док се рат око Трамповог коришћења друштвених мрежа наставља, неколико руководилаца у компанији „Фејсбук“ предузели су необичан корак одлучивши да јавно критикују компанијин попустљиви став према Трамповим објавама и порукама. Неки од запослених, који раде од куће, одлучили су да покрену виртуелни протест тако што се у понедељак неће пријавити на свој пословни налог, дакле неће „доћи“ на посао. Друштвена мрежа Твитер је последњих дана уредно означавала Трампове објаве. Једна од најозлоглашенијих је „when the looting starts, the shooting starts“ („кад почне отимање, почне и батинање“; прим. прев.), коју је Твитер означио и истакао да нарушава правила компаније против величања насиља. Бела кућа је узвратила Твитеру тако што је издала извршну наредбу која треба да заузда технолошке компаније, мада већина сматра да такав поступак неће ухватити маха.

У међувремену, друштвена мрежа Фејсбук је дозволила да та иста Трампова порука остане на платформи, која месечно има 2,6 милијарди активних корисника. Такав благонаклон приступ, који је у складу са дугогодишњим ставом оснивача и генералног директора Марка Закерберга, да је његова платформа само медијум за изражавање у који компанија не би требало да се меша, изазивао је строге критике неколицине запослених. Те критике су постајале јаче током протеста широм Америке због смрти Џорџа Флојда у Минеаполису за коју је одговоран полицајац.

Један од руководилаца у компанији каже да Марк у случају Трампових објава греши и да ће покушати на све начине да га наговори да промени мишљење. Други руководилац каже да је неприхватљиво да платформа подстиче насиље и шири дезинформације без обзира на то ко је у питању и да ли је све то довољно вредно да се појави као објава. Један од запослених у одсеку за истраживање и развој у компанији је на свом Твитер налогу написао да се, иако је запослен у „Фејсбуку“, уопште не слаже са Марковом одлуком да не предузима ништа у вези са Трамповом објавом, која очигледно подстиче насиље. Додаје да многи у компанији деле његово мишљење и да, у суштини, не постоји неутрални став према расизму.

Дејвид Гилис, који ради у дизајнерском одељењу компаније хвали друштвену мрежу Твитер због корака које је предузела у вези са Трамповим објавама. Написао је да му је сасвим јасно зашто су се у компанији одлучили да остану у оквирима своје политике о насиљу и провокацијама, али сматра да би се могао направити и изузетак, ако би се такви случајеви сместили у неки шири контекст. Закерберг је у објави на Фејсбуку која се појавила у понедељак ујутру, одговорио на протесте слично као и компанија „Епл“ и друштвена мрежа Јутјуб и неколико други технолошких и медијских компанија. Рекао је да је компанија донирала 10 милиона долара групама које се боре за расну равноправност. Групе су изабране у договору са запосленима и интерним саветницима за грађанска права и то оне које би најбоље могле да искористе средства, додао је Закерберг. Свестан је и да новац не може решити проблем и да се њиме треба бавити стално и да се до решења неће брзо стићи.

Истакао је да фонд који је основао заједно са супругом даје 40 милиона долара годишње, већ неколико година, за решавање таквих и сличних проблема. Закерберг каже да овонедељни догађаји показују да има још много посла да се уради.