Теорије завере о 5G мрежи и COVIDУ{/xа}-19

Појава 5G мреже изазвала је толико забринутости међу људима, да су се последњих месеци покрети против нове технологије појавили у различитим земљама света. Неке крајње десничарске групе су чак развиле теорије завере које повезују 5G мрежу са пандемијом COVIDА-19. Неки активисти су отишли толико далеко да су запалили телекомуникацијске торњеве у Белгији, Холандији и недавно у Квебеку. Један пар је званично оптужен да је запалио два торња мобилне телефоније и да су наводно одговорни за низ пожара који су оштетили најмање седам торњева у северном предграђу Монтреала. Лажне вести о 5G мрежи брзином муње се шире друштвеним мрежама, на којима „инфлуенсери“ и славне личности појачавају страхове људи који већ извесно време имају неповољне ставове у вези са потенцијалним негативним утицајима нове мреже на здравље људи.

Ове теорије завере тврде, на пример, да је ширење вируса из епицентра пандемије у Вухану у Кини повезано са великим бројем 5G торњева у граду. У стварности, 5G мрежа није ни тамо у потпуности развијена. Друге теорије лажно тврде да би таласи које емитује 5G инфраструктура ослабили наш имунолошки систем. Светска здравствена организација (СЗО) морала је да упозори јавност на дезинформације у вези са 5G телефонским мрежама, инсистирајући да мреже не шире COVID-19 и да вируси не круже преко радио таласа или мобилних мрежа. Штавише, COVID-19 се шири у многим земљама које немају 5G мобилну мрежу.

Револуционарна технологија?

Очекује се да ће се пета генерација бежичних комуникационих технологија боље носити са експлозијом глобалног саобраћаја података која се предвиђа у наредним годинама. Поред побољшања техничких могућности 4Г мреже, овај нови стандард прелази крајњу границу неопходну за огромну и истовремену комуникацију између машина. Што се утицаја 5G мреже тиче, она ће убрзати аутоматизацију индустрија, увођење аутономних возила, развој паметних градова, здравствену заштиту на даљину и даљинску хирургију. Све то ће бити достижно уз помоћ три главна фактора: повећана брзина везе кроз побољшану употребу опсега високе фреквенције, смањено кашњење и употребу инфраструктуре нове генерације, попут малих усмерених антена. Ове антене са сигналним релејним уређајима могу се интегрисати у уличне знакове, бандере и осталу опрему, зграде, превоз и уређаје за подршку циљане дистрибуције сигнала. Узимајући у обзир потенцијалне и стварне ризике и утицаје на здравље људи, колики су друштвени трошкови ових нових ултра повезаних уређаја?

Европа је забринута

Земље Европске уније које рачунају на то да ће 5G мрежа значајно допринети повећању привредног развоја спремне су да се позабаве теоријама завере које повезују бежичну технологију са ширењем новог корона вируса због чега су 5G торњеви спаљени у неколико држава. Према телекомуникационим лобистичким групама ЕТНО и ГСМА, такве лажне тврдње довеле су до тога да је извршено 140 напада (углавном паљења) на инфраструктуру, као што су торњеви мобилне телефоније у 10 европских земаља, али учестали су и напади на бројне раднике на одржавању. У Британији је било 87 подметнутих пожара, а у Холандији 30, док су забележени и случајеви у Француској, Белгији, Италији и Немачкој. Према документу Европске уније, земље чланице изразиле су забринутост због таквих напада и то на видео-конференцији која је сазвана прошлог петка да би се разговарало о дигиталним питањима.
Савет министара Европске уније „изражава важност борбе против ширења дезинформација везаних за 5G мрежу, посебно у погледу лажних тврдњи да такве мреже представљају претњу по здравље или су повезане са вирусом COVID-19“, саопштено је.

Светска здравствена организација (СЗО) демантовала је тврдње рекавши да вируси не могу да путују радио таласима или мобилним мрежама и да се COVID-19 такође проширио на земље без 5G мобилних мрежа.
Европска комисија, извршна власт ЕУ, такође је одбацила такве тврдње. Европска унија се нада да ће јој 5G технологија помоћи да крене напред после пандемије и да се буде бољи конкурент Сједињеним Државама и Кини.

Нема опасности по здравље људи

Неколико научника забринуто је због могућих утицаја при излагању електромагнетним пољима које генеришу уређаји повезани на 5G мрежу. Неке студије извештавају о симптомима опаженим код „електросензибилних“ људи као што су стрес, главобоља, срчани проблеми и ослабљене когнитивне функције (памћење, пажња, координација) код деце. Ипак, не постоји научно доказана дијагноза и не може се утврдити узрочна веза између тих симптома, који остају необјашњиви, и изложености електромагнетним пољима. Истраживања која су потврдиле СЗО и здравствене власти у неколико земаља у овом тренутку закључују да 5G не представља опасност по здравље људи, у складу са националним и међународним стандардима који ограничавају излагање радио фреквенцијама.

Већ је утврђена чињеница да електромагнетни таласи, попут оних које емитују микроталасне рерне, кућни апарати, рачунари, бежични рутери, мобилни телефони и други бежични уређаји, нису јонизујуц́и. За разлику од рендгенских или ултраљубичастих зрака, они нису довољно снажни да дођу до ћелија људског тела и утичу на наш имуни систем.

Предмет свих страхова

Употреба 5G мреже постала је контроверзна тема и изазвала је забринутост друштва. Није први пут (и неће бити последњи) да је технолошки напредак нападнут ирационалним страхом који је изазван неизвесношћу због ризика од технологије која се доживљава као инвазивна. Међутим, огроман ентузијазам технофила и других који су одмах спремни да усвоје технолошке иновације не би требало да нас доведе до ситуације у којој верујемо да „технологија има решење за сваки проблем“, у којој би 5G била представљена као нова спасилачка технологија. С друге стране, скептицизам технофоба и противљење активиста против 5G и стваралаца теорија завере не сме да нас доведе у колективну параноју.

Између ове две крајности – и у тренутном контексту измењене парадигме – препоручујемо трећи начин: поновно успостављање односа друштва према технологији на рационалан начин. Дошло је време да компаније, јавне власти и грађани испитују изазове, прилике, мане и врлине раширене дигитализације друштва. Увођење 5G мреже је део тог процеса и представља и нови изазов и прилику за друштвени напредак. Могуће је прихватити обећања дигиталне трансформације, а да се при том не занемари предузимање потребних мера предострожности за здравље и животну средину. Не смемо да упаднемо у технолошки детерминизам и верујемо да немамо моћ над тим технологијама.