Борба апликација за конференцијске позиве: Мајкрософтов Teams против Zoom-а

Компанија „Мајкрософт“ планира да оспособи своју апликацију за конференцијске позиве тако да омогући приказивање до 49 учесника на екрану, али није прецизно назначила када би то могло да се деси. Чим је објављена астрономска зарада коју је апликација Zoom остварила у првом кварталу ове године, компанија „Мајкрософт“ је одмах потврдила да ради на томе да достигне могућност апликације Zoom у приказивању 49 учесника на екрану при конференцијском позиву. Компанија је успела да повећа број учесника који се могу видети на екрану у конференцијском видео-позиву са четири на девет у мају при покушају да оствари већу зараду у побољшањем своје апликације Teams када су телефонски видео-позиви постали неизбежни у времену избијања пандемије корона вируса.

Објављено је да је компанија „Мајкрософт“ потврдила да ће повећати број учесника који се могу видети на екрану на 49 да би тако достигла број који тренутно нуди апликација Zoom. Компанија, међутим, то није објавила у свом плану за развој апликације Office 365, која обухвата Teams и видео позиве, нити је назначила када ће бити уведено ново најављивано својство. С друге стране, „Мајкрософт“ каже да њен план обухвата развој апликације Teams за 49 учесника који се могу видети на екрану, али није желела да открије када ће такво својство бити доступно.  Један од инжењера који учествује у развоју Teams-а је признао на форуму да је садашњи формат 3x3 тек почетак, али да „није довољно добар“. Додао је да се ради на томе да се прошири број учесника који се могу видети на екрану, као и на подршци за мобилне уређаје, што значи да се налазе негде на половини пута, како је сам изјавио.

Компанија мора ужурбано да ради на томе да повећа број учесника који се могу видети на екрану не само због конкуренције, већ и због самих корисника којима ограничење од девет видљивих учесника представља приличан проблем због чега би компанија могла да изгуби приличан број корисника апликације Office 365 који се убрзано пребацују на Zoom. Неколико наставника и инструктора су оставили своје коментаре на форуму који се углавном односе на замерку да девет видљивих учесника не подржавају њихове активности у учионици на даљину. Један од њих је инструктор плеса који има своју школу и каже да би било добро да може да види све своје полазнике и помогне им да напредују. Тренутно мора да наизменично приказује по девет полазника и тако неколико пута у току једног плесног часа, што није најудобније, како је приметио.

Други корисник је написао да постоји проблем са испитима који се раде на интернету током конференцијског позива. Каже да користе функцију снимања да би посматрали девет студената, али ни то није могуће јер при коришћењу те функције могу да виде само четири. Још један наставника каже да се цела његова школа пребацује са апликације Teams на Zoom управо због ограниченог броја видљивих учесника. Додаје и да је повећање броја на девет успех, али да ствара још већу збрку.

Још један корисник, иначе члан непрофитне организације каже, да га је ограничење видљивих учесника на екрану натерало да пређе на Zoom иако не може да плати претплату на апликацију јер нико у његовој организацији није заинтересован за Teams, односно алатку за видео-конференцију где се може видети само девет учесника. И поред свих тих замерки, компанија „Мајкрософт“ ипак бележи повећање броја корисника апликације Teams током пандемије, при чему напомиње да је у марту било 44 милиона корисника, а у априлу 75 милиона.

С друге стране, чини се да Zoom постаје много популарнији од Teams-а. Ове недеље, апликација Zoom је објавила да тренутно има 300 милиона корисника, што је огроман пораст у односу на децембар 2019. године кад их је било само 10 милиона или 200 милиона у марту кад је обустављен развој нових функција и својстава да би се пажња усмерила ка одређеним проблемима који су се јавили у области безбедности апликације. За то време, компанија „Мајкрософт“ истиче предност своје апликације у заштити приватности и безбедности да би промовисала Teams, али у интерном маркетиншком видео-садржају који је доспео у јавност каже се да је Zoom претња Teams-у. Ипак, стално повећање броја корисника те апликације наговештава да би Zoom могао да постане уобичајени видео-конференцијски програм и онда кад рад од куће постане део прошлости.